Πώς να φτιάξετε ζωμό από κόκαλα (κολλαγόνο)

Ο ζωμός από κόκαλα έχει ευεργετικές ιδιότητες και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για σωστή υγεία των σκύλων. Ιδιαίτερα εκείνων που πάσχουν από αρθριτικά. Πριν μπείτε στην διαδικασία να φτιάξετε μόνοι σας αυτόν τον ζωμό που είναι η κορυφή των superfood σήμερα, καλό είναι να διαβάσετε πρώτα το άρθρο “Τι προσφέρει ο ζωμός από κόκαλα και πώς θα τον φτιάξετε” που αναλύει κι εξηγεί γιατί είναι ό,τι καλύτερο να δώσετε ζωμό από κόκαλα στο σκυλάκι σας.

Μια συνοπτική αναφορά στα οφέλη του ζωμού από κόκαλα στην υγεία του σκύλου είναι:

  1. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας
  2. Διατηρεί την υγιή πέψη
  3. Καταπραΰνει τα κοιλιακά προβλήματα
  4. Μια φυσική πηγή γλυκοζαμίνης, χονδροϊτίνης και κολλαγόνου τα οποία είναι εξαιρετικά για τα οστά και τις αρθρώσεις. Ενδυναμώνει τα οστά και τις αρθρώσεις.
  5. Αποτοξίνωση στο συκώτι
  6. Βελτιώνει την ελαστικότητα και την υγρασία του δέρματος, υγιές δέρμα, νύχια και τρίχωμα
  7. Γερά οστά
  8. Ενδυνάμωση μυικής μάζας
  9. Κι άλλα πολλά που θα τα διαβάσετε στο άρθρο “Τι προσφέρει ο ζωμός από κόκαλα και πώς θα τον φτιάξετε” 

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε λοιπόν;

Βήμα 1 : Μαζέψτε όλα τα υλικά

Βασική συνταγή

Κόκαλα κυρίως από μοσχάρι ή (και) κοτόπουλο (μόνο κόκαλα και ειδικά αρθρώσεις όπως πόδια κοτόπουλου, μοσχαρίσιο κότσι)

Μηλόξυδο

Κουρκουμά

Προαιρετικά πρόσθετα 

Σκόρδο

Μαϊντανό, καρότα

Βήμα 2 : Ξεκοκάλισμα

Αν τα κόκαλα δεν είναι εντελώς καθαρά κι έχουν κρέας πάνω τους, τότε πρέπει να τα βράσετε πρώτα μόνα τους χωρίς τα υπόλοιπα υλικά για να τα καθαρίσετε. Μόλις βράσουν αφαιρείτε όλο το κρέας, εννοείται δεν το πετάτε αλλά το δίνετε στο σκυλάκι σας, και μετά αφού έχουν μείνει μόνο τα κόκαλα προχωράτε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 3 : Σιγανό βράσιμο

Βάζετε όλα τα κόκαλα μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καλύπτετε με νερό. Το νερό να σκεπάζει τα κόκαλα ένα με δύο δάχτυλα πιο πάνω. Προσθέτετε 1/3 κούπα μηλόξυδο. Το μηλόξυδο είναι σημαντικό συστατικό γιατί αυτό βοηθά να βγουν όλα τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά από τα κόκαλα και να γίνουν ζωμός. Αν θέλετε προσθέτετε και τα άλλα υλικά που είναι προαιρετικά. Ειδικά ο κουρκουμάς είναι πολύ ωφέλιμος για την υγεία του σκύλου γι’ αυτό θα σας συνιστούσα να τον προσθέσετε.

Το βάζετε να βράσει στην χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Αν μπορείτε να φτάσετε τις εικοσιτέσσερις ώρες θα ήταν το ιδανικό. Αλλά επειδή αυτό είναι δύσκολο γιατί πρέπει  να προσέχετε την βράση, τότε όσο περισσότερες ώρες μπορείτε γιατί αυτό είναι το μυστικό. Να σιγοβράσει πολλές ώρες για να γίνει ζελές. Όσο περισσότερες ώρες σιγοβράσει τόσο πιο δυνατός και συμπαγές ζελές θα γίνει. Όσο λιγότερες ώρες θα γίνει πιο ρευστό. Κι εμείς θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ζελές. Κατά την διάρκεια της βράσης αν χρειαστεί προσθέτετε νερό. Καλύτερο είναι όμως να προσπαθήσετε να μην προσθέσετε και να το αφήσετε να πάει έτσι μέχρι τέλους.

Βήμα 4 : Καθαρίζετε τον ζωμό

Αφού βράσει, βγάζετε τα κόκαλα και το αφήνετε να κρυώσει. Σίγουρα θα διαπιστώσετε πως έχει “πιει” μέρος του νερού και η στάθμη του θα έχει κατέβει. Είναι φυσιολογικό. Αφού βγάλετε τα κόκαλα, στην αρχή θα δείτε πως είναι υγρό σα νερό, μην ανησυχείτε ότι δεν τα καταφέρατε. Τα κόκαλα τα πετάτε και προχωράτε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 5 : Αφαίρεση λίπους

Όταν παγώσει θα δείτε ότι θα έχει σταθεροποιηθεί και στην επιφάνεια θα φαίνεται μια λευκή, σχεδόν στέρεη στρώση. Αυτό είναι το λίπος που πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό είναι περιττό και δεν πρέπει να το φάει ο σκύλος. Εσάς σας ενδιαφέρει ο ζελές που βρίσκεται κάτω από την λευκή επιφάνεια. Βγάζετε λοιπόν την λευκή στρώση σιγά σιγά με ένα κουτάλι και την πετάτε. Και αυτό που μένει είναι ο ζελές.

Βήμα 6 : Μαζεύετε τον ζελέ και φτιάχνετε τις μερίδες

Δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι καλές. Ένας τρόπος για να φτιάξετε τις καθημερινές μερίδες είναι να ξεχωρίσετε σε κομμάτια αλουμινόχαρτο κάθε μερίδα και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Ο άλλος τρόπος είναι να γεμίσετε παγοθήκες έτσι ώστε μια παγοθήκη θα είναι και η ατομική καθημερινή μερίδα κολλαγόνου.

Προσωπικά σας συμβουλεύω τον δεύτερο τρόπο, αυτόν με την παγοθήκη, γιατί ο πρώτος είναι λιγάκι… μπελάς. Και στην αποθήκευση αλλά και στο σερβίρισμα. Στην αποθήκευση στην αρχή θα τρέχει ο ζωμός γιατί είναι ακόμα υγρός και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να λερώσει και να βγει εξωτερικά από το αλουμινόχαρτο. Γι’ αυτό χρειάζεται να το καλύψετε με επιπλέον αλουμινόχαρτο για να αποφύγετε το λέρωμα. Κι όσον αφορά το σερβίρισμα, αρκετή ποσότητα ζωμού μένει πάνω στο αλουμινόχαρτο και είναι δύσκολο να την βγάλετε για να το προσθέσετε στο φαγητό του σκύλου σας. Θέλει με ένα κουτάλι προσεκτικά αλλά και πάλι μένει πάνω στο αλουμινόχαρτο και πετιέται.

Για αυτούς του λόγους λοιπόν, σας συστήνω να ακολουθήσετε την μέθοδο με την παγοθήκη. Το μείον σ’ αυτόν τον τρόπο είναι ότι χρειάζεται χώρος. Διαφορετικά, αν δεν έχετε χώρο, σας βολεύει το αλουμινόχαρτο. Ένας τρίτος τρόπος, απλά δεν ξέρω αν μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στην κατάψυξη χωρίς να σπάσει, είναι το βάζο. Να βάλετε όλο το ζελέ μέσα σε ένα βάζο και θα δίνετε καθημερινά 1-2 κουταλιές στο σκυλάκι σας. Αν νομίζετε πως η ποσότητα που φτιάξατε φτάνει για μια βδομάδα και δεν είναι παραπάνω O.K. Διαφορετικά, θα πρέπει να το βάλετε στην κατάψυξη και να βγάζετε λίγο λίγο.

Βήμα 7 : Αποθήκευση στην κατάψυξη ή στο ψυγείο

Καλό είναι αν χρησιμοποιήσετε το αλουμινόχαρτο να φτιάξετε την εβδομαδιαία δοσολογία. Σε μια σακούλα βάλτε μέσα επτά καθημερινές μερίδες. Έτσι κάθε βδομάδα θα βγάζετε μια σακούλα και θα δίνετε καθημερινά ένα πουγκί αλουμινόχαρτου στον σκύλο σας.

Στην κατάψυξη μπορεί να συντηρηθεί έως έναν χρόνο. Στο ψυγείο μια βδομάδα το πολύ.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, εμάς μας ενδιαφέρει να είναι ζελές. Στην περίπτωση που δεν πέτυχε και βγήκε αρκετά ρευστό δεν πειράζει. Πάλι κάνει καλό να το δώσετε αλλά σίγουρα δεν θα έχει όλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες να προσφέρει όπως αν ήταν ζελές. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να σιγοβράσει για πάρα πολλές ώρες. Αν έχει γίνει ζελές τότε θα έχετε πετύχει να φτιάξετε τον σωστό ζωμό από κόκαλα. Αυτός είναι ο στόχος.

Στην περίπτωση που δεν βγήκε το αποτέλεσμα που θέλουμε, με την μορφή ζελέ δηλαδή, τότε ίσως να μην βάλατε αρκετό μηλόξυδο. Την επόμενη φορά βάλτε παραπάνω.

Τον σερβίρετε μαζί με το φαγητό. Προσθέτετε κάθε μεριδούλα μέσα στο πιάτο του σκύλου σας μαζί με το φαγητό του και το ανακατεύετε για να πάει παντού.

Καλή επιτυχία!!!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts