Πώς να κρατήσετε μακριά τα τσιμπούρια από τον σκύλο σας

Όταν μιλάμε για τσιμπούρια αναφερόμαστε στα εξωπαράσιτα που ανήκουν στην κατηγορία των ακάρεων.  Tα τσιμπούρια εντάσσονται στα αρθρόποδα και τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών. Συνήθως προσκολλώνται στο δέρμα των ζώων και ιδιαίτερα των σκύλων, στους οποίους προτιμούν κατά κύριο λόγο να παρασιτούν. Με τη χρήση του ρύγχους τους, τρυπούν το δέρμα, γαντζώνονται σε αυτό και στη συνέχεια απομυζούν το αίμα τους και έτσι, με τον τρόπο αυτό, τρέφονται και ζουν.
Η προστασία των σκύλων από τα τσιμπούρια είναι μεγάλης σημασίας. Τα προβλήματα, που μπορεί να προκαλέσουν αφορούν σε αλλεργίες και δερματικές λοιμώξεις , ενώ αν και συνήθως προτιμάνε ως ξενιστές τα ζώα, είναι πιθανόν να μεταφερθούν και στον άνθρωπο και να παρασιτίσουν και σε αυτόν. Επιπλέον, τα τσιμπούρια, είναι υπεύθυνα και για τη μετάδοση ασθενειών, όπως η ερλιχίωση, που είναι συχνότερη στο σκύλο.

Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, τα τσιμπούρια, όπως και όλα τα εξωπαράσιτα έχουν μεγαλύτερη δράση- επιπλέον η δραστηριότητα των ζώων στη φύση και στο εξωτερικό περιβάλλον γίνεται εντονότερη, επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες  παρασίτωσης των τσιμπουριών και ειδικά στο σκύλο.

Παρακάτω αναφέρουμε τους βασικότερους τρόπους για να κρατήσετε τα τσιμπούρια μακριά από το σκύλο και, κατ’ επέκταση, το σπίτι σας:

Αντιπαρασιτικά προϊόντα

Πρόκειται για αντιπαρασιτικές θεραπείες, που ως κύριο στόχο έχουν την πρόληψη. Ο στόχος όλων αυτών των προϊόντων είναι να μη δούμε ποτέ κανένα τσιμπούρι στο σκύλο μας. Σαφώς και βοηθάνε στη μείωση του παρασιτικού φορτίου όταν στο ζώο μας υπάρχουν ήδη εξωπαράσιτα.  Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι τα spoton προιόντα (αμπούλες) ή τα αντιπαρασιτικά χάπια και τα αντιπαρασιτικά περιλαίμια. Η αμπούλα ή το χάπι πρέπει να εφαρμόζεται σε μηνιαία βάση και το περιλαίμιο (κολάρο) κάθε 3 μήνες περίπου. Η δραστικότητα της αμπούλας μειώνεται όταν το τρίχωμα του σκύλου είναι βρεγμένο. Έτσι, προκειμένου να «πιάσει» καλύτερα η αμπούλα, ο σκύλος μας δεν πρέπει να κάνει μπάνιο 3 μέρες πριν και 3 μέρες μετά την εφαρμογή της αμπούλας. Δηλαδή, για να δράσει σωστά η αμπούλα χρειάζεται να έχει δημιουργηθεί σμήγμα, κάτι το οποίο πετυχαίνουμε καλύτερα όταν το τρίχωμα του ζώου μας είναι άλουστο και στεγνό για καιρό. Αντίθετα, τα χάπια πλεονεκτούν έναντι της αμπούλας διότι εδώ η ισχυρή δράση τους, που εξασφαλίζει στα ζώα μας την προστασία τους από τα τσιμπούρια δε μειώνεται λόγω εξωγενών παραγόντων. Έτσι, η δραστικότητά τους διατηρείται αμείωτη, ακόμα και αν ο σκύλος έρθει σε επαφή με το νερό (μπάνιο, κολύμπι κλπ.) για τέσσερίς με πέντε εβδομάδες.

Spray citronella (σιτρονέλας)

Το spray σιτρονέλας θα πρέπει να χρησιμοποιείται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, και κυρίως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, κατά τις ώρες που σουρουπώνει καθώς αυτές τις ώρες όλα τα εξωπαράσιτα και ειδικότερα οι σκνίπες, αλλά και φυσικά και τα τσιμπούρια, εμφανίζουν εντονότερη δραστηριότητα. Ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται κυρίως στις άτριχες περιοχές όπου τα τσιμπούρια στοχεύουν συνήθως, αλλά και γενικότερα σε όλο το τρίχωμα του ζώου.

Σαμπουάν για τσιμπούρια (αντιπαραστικά)

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ιδιαίτερα, μπορούμε να κάνουμε μπάνιο το σκύλο μας με εντομοαπωθητικό σαμπουάν, όχι βέβαια πάρα πολύ συχνά, κάτι που μπορεί να συμβάλει στο να μην κολλήσει ο σκύλος μας εξωπαράσιτα. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Αυτό το μέτρο δε βοηθάει από μόνο του. Απαιτείται οπωσδήποτε η τακτική και συχνή χρήση αντιπαρασιτικών προϊόντων.

Κατάλληλη φροντίδα του κήπου

Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον κήπο μας και να δημιουργήσουμε το καλύτερο περιβάλλον για το κατοικίδιό μας (και το χειρότερο για τα τσιμπούρια). Το κούρεμα στο γρασίδι και ο εμπλουτισμός του κήπου με αρωματικά φυτά εξασφαλίζουν έναν καθαρό και κατάλληλο χώρο για το σκύλο μας.

Λαμπτήρες LED και αντικουνουπική λάμπα

Είναι γνωστό ότι το ηλεκτρικό φως αποτελεί πόλο έλξης για τα έντομα και τα ζωύφια. Οι λάμπες LED αποτελούν την καλύτερη λύση για να μείνουν μακριά τα τσιμπούρια αλλά και άλλα παράσιτα και έντομα που απειλούν την υγεία του σκύλου. Η αντικουνουπική λάμπα είναι μία χρήσιμη λύση γενικότερα για την προστασία των ζώων μας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και για τη δική μας προστασία.

Το σημαντικότερο από όλα είναι η σωστή και τακτική χρήση αντιπαρασιτικών προϊόντων στο σκύλο μας.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι εάν στο περιβάλλον του σκύλου μας υπάρχουν και άλλα ζώα, θα πρέπει να δίνεται τακτικά αντιπαρασιτική αγωγή σε όλα τα ζώα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση τσιμπουριών και άλλων εξωπαρασίτων από ζώο σε ζώο.

Πηγή: markellachasiotivet.gr

Διαβάστε το άρθρο Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει τσιμπούρια 

Κι αν θέλετε να διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την αποπαρασίτωση ενός σκύλου διαβάστε το ανάλογο άρθρο εδώ Αποπαρασίτωση σκύλου.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts