Η τροφή είναι ένα βασικό κομμάτι όσον αφορά την υγεία ενός σκύλου. Κάθε μέρα βγαίνουν όλο και περισσότερες τάσεις, νέες τάσεις ή μόδες που αφορούν νέους τρόπους διατροφής. Κι ίσως κάποια στιγμή να θελήσετε να δοκιμάσετε μία απ’ αυτές. Να έχετε ακούσει καλά λόγια ή να θέλετε να προσφέρετε στον σκύλο σας μια καινούρια γεύση. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να δώσετε στον σκύλο σας μια τροφή χωρίς δημητριακά σε αντίθεση με την προηγούμενη που τον ταΐζατε μέχρι χτες. Μπορεί να του αρέσει περισσότερο, σκέφτεστε. Όμως… με το ίδιο σκεπτικό μπορεί να συμβεί και το αντίθετο. Να την αντιπαθήσει τρελά. Και να μην την θέλει καθόλου.
Το βασικό όλων όμως δεν τόσο η προτίμηση όσο η υγεία του σκύλου. Γιατί θα γνωρίζετε ήδη πως η αλλαγή τροφής μπορεί να δημιουργήσει πεπτικά προβλήματα στον σκύλο σας. Ναι μεν προσωρινά αλλά θα του κάνουν, θα σας κάνουν, την ζωή δύσκολη για λίγες μέρες μέχρι να συνηθίσει το ευαίσθητο στομαχάκι του τη νέα τροφή.
Όπως και να’ χει….
Ο Νο1 βασικός κανόνας είναι….
Για οποιαδήποτε αλλαγή στην διατροφή του σκύλου σας να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας. Γιατί μπορεί εσείς να διαβάσατε κάπου πως η τροφή χωρίς δημητριακά για παράδειγμα, είναι καλύτερη από τις άλλες, αλλά ο δικός σας σκύλος να τα χρειάζεται. Ή το αντίστροφο. Να απαγορεύεται να φάει κάτι διαφορετικό από αυτό που τρώει μέχρι σήμερα γιατί μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα ή να έχει ήδη κάποιο πρόβλημα υγείας και να πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διατροφή που ακολουθούσε μέχρι χτες πιστά χωρίς καμία αλλαγή.
Παρ’ όλα αυτά…
Εσείς θέλετε να δοκιμάσει ο σκύλος σας άλλη τροφή ή άλλον τρόπο διατροφής, ρωτήσατε τον κτηνίατρό σας κι εκείνος σας έδωσε το ο.κ να το κάνετε. Τότε, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που δίνουν οι κτηνίατροι, προκειμένου να προσαρμοστεί ο σκύλος σας στη νέα του διατροφή και να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο τα πεπτικά προβλήματα που θα ακολουθήσουν. Γιατί θα ακολουθήσουν.
Το μεγαλύτερο κλειδί για να αλλάξετε την τροφή ενός σκύλου χωρίς “φασαρία” είναι να το παίρνετε αργά. Αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας έχει ευαίσθητο στομάχι, ξεκινήστε να προσθέτετε 10 τοις εκατό από τη νέα τροφή κι 90 τοις εκατό την παλιά.
Εάν τα κόπρανα του σκύλου είναι σφιχτά μετά από μερικές ημέρες, μεταβείτε σε 20 τοις εκατό από τη νέα τροφή, 80 τοις εκατό παλιά τροφή και ούτω καθεξής. Να ξέρετε ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να διαρκέσει από δύο έως τρεις εβδομάδες.
Εάν ο σκύλος σας δεν έχει ευαίσθητο στομάχι, μπορείτε να προγραμματίσετε να ολοκληρώσετε τη διαδικασία σε μία εβδομάδα και να ξεκινήσετε με αναλογία 30 τοις εκατό νέα τροφή και 70 τοις εκατό την παλιά τροφή. Και πάλι, θα θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα κόπρανα του σκύλου παραμένουν σταθερά πριν προχωρήσετε στην επόμενη αύξηση. Υπάρχει περίπτωση το σκυλάκι σας να έχει ευαίσθητο στομάχι και απλά να μην το ξέρετε.
Προσέξτε! Ο χρόνος είναι το παν!
Η χρονική στιγμή που θα το κάνετε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Όχι μόνο στην σωματική υγεία του σκύλου σας αλλά και στην ψυχολογική.
Για παράδειγμα, μετακομίζετε ή προσθέτετε ένα νέο σκύλο (ή ανθρώπινο παιδί) στην οικογένεια; Είναι προτιμότερο τότε να αναβάλετε την αλλαγή της τροφής του σκύλου σας, αν μπορείτε. Δεν θέλετε να προσθέσετε πάρα πολλούς στρεσογόνους παράγοντες ταυτόχρονα. Ήδη ο σκύλος σας είναι αρκετά στρεσαρισμένος με όλες αυτές τις αλλαγές στην ζωή του.
Σε περίπτωση που επιβάλλεται να του αλλάξετε την τροφή για ιατρικούς λόγους αλλά το στομάχι του δεν το δέχεται, τότε φροντίστε να απαλύνετε τα προβλήματα του στομάχου με έναν μαλακό ζωμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως το κοτόπουλο ή το μοσχάρι.
Αλλά εάν τα προβλήματα επιμένουν ή ο σκύλος σας απορρίπτει επανειλημμένα το φαγητό, ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε κάτι άλλο ή να αλλάξετε γεύση.