Γιατί τα σκυλιά είναι τόσο πιστά;

Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας είναι ο καλύτερος πιστός φίλος του ανθρώπου, έχετε 13.000 χρόνια επιστήμης στο πλευρό σας. Από τότε χρονολογούνται τα πρώτα θαμμένα οστά σκύλων κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς που βρήκαν οι αρχαιολόγοι.  Υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο άνθρωπος και ο σκύλος ζούσαν μαζί σε αρμονία όταν οι λύκοι εξελίχθηκαν σε σκύλους. Και μόλις άρχισαν να γίνονται φίλοι μεταξύ τους, η σύνδεσή τους ήταν άρρηκτα – και για πάντα – συνδεδεμένη.

«Τα περισσότερα σκυλιά θα σας αγαπήσουν ό,τι κι αν γίνει», λένε οι ειδικοί «Αν αργήσεις να τα ταΐσεις ή δεν γυρίσεις σπίτι εγκαίρως, εξακολουθούν να σε αγαπούν το ίδιο πολύ.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα σκυλιά θα κάνουν τα πάντα για να κάνουν τους ανθρώπους τους ευτυχισμένους. «Είναι συνήθως πολύ υπάκουοι και ζουν για να ευχαριστήσουν την οικογένειά τους». Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι τα σκυλιά είναι πιστά – και φυσικά, έχουμε δίκιο.

Από πού αντλούν τα σκυλιά την πίστη τους;

Δεδομένου ότι τα σκυλιά είναι ζώα αγέλης που προέρχονται απευθείας από τους λύκους, προτιμούν να κυνηγούν, να τρώνε, να κοιμούνται και να ζουν με μια αγέλη. Είναι κοινωνικά πλάσματα και μόλις εξημερώθηκαν η αγέλη τους γίναμε εμείς, οι άνθρωποι.

Αν αφιερώσετε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να παίξετε ή να εκπαιδεύσετε τα κουτάβια σας, να ξέρετε ότι αυτά θα προσπαθήσουν να εκτελέσουν τις εντολές ή να παίξουν μαζί σας ακόμα κι αν δεν έχουν τόση όρεξη γιατί θέλουν να σας ευχαριστήσουν εσάς —τον αρχηγό της αγέλης τους—όπως ακριβώς οι άγριοι λύκοι θέλουν να ευχαριστήσουν τον άλφα κορυφαίο λύκο τους.

«Βρίσκω ότι αυτό πηγάζει από τη γενετική τους», λέει ο ειδικός ψυχολόγος σκύλων Dr. Otch “Αν είστε μέλος του αγέλης τους, τότε θα βοηθήσουν στη φροντίδα των μελών της ομάδας τους.” Εκτράφηκαν να πιστεύουν ότι η πίστη θα τους κρατήσει ζωντανούς και αν είναι πιστοί στον αρχηγό τους, θα τους ταΐσουν, θα τους αγκαλιάσουν, θα τους αγαπήσουν και θα τους προστατέψουν.

Η πίστη είναι μόνο ένα μέρος των ενστίκτων επιβίωσής τους, είναι ενσωματωμένη στη γενεαλογία τους και τώρα που η αγέλη μέσα στην οποία ζουν είναι μια πυρηνική οικογένεια (ανθρώπων) ανεξάρτητα από το αν είναι οικογένεια, ένας ανύπαντρος, ένα ζευγάρι ή ένα σπίτι γεμάτο με συγκάτοικους, οι σκύλοι προτιμούν την παρέα της αγέλης τους και καταλαβαίνουν έμφυτα ότι η αγέλη είναι ένας επιτυχημένος τρόπος κοινής ζωής. Είτε αν η αγέλη τους αποτελείται από συν ένα άλλο άτομο ή διακόσια.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε πόσο πιστός είναι ο σκύλος σύντροφός σας σε εσάς, θυμηθείτε ότι είστε ο αρχηγός της αγέλης του και αυτή είναι μια πίστη που προέρχεται από χιλιάδες χρόνια θεμελιώδους εξέλιξης.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts