Το χάδι στον σκύλο ενισχύει δικές σας δεξιότητες

Μια πρόσφατη ερευνητική μελέτη φοιτητών κολεγίου που αφορούσε το άγχος διαπίστωσε ότι η απλή πράξη του χαδιού σε έναν σκύλο αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική στην ενίσχυση των δεξιοτήτων σκέψης και σχεδιασμού από τα παραδοσιακά προγράμματα διαχείρισης του άγχους. Αυτό ενισχύει την ικανότητα των μαθητών να σκέφτονται, να θέτουν στόχους, να έχουν κίνητρα, να συγκεντρώνονται και να θυμούνται αυτά που μαθαίνουν.

Η τριετής μελέτη του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Ουάσιγκτον, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο περιοδικό AERA Open, ανέθεσε τυχαία μαθητές σε προγράμματα τεσσάρων εβδομάδων, με διαφορετικούς συνδυασμούς αλληλεπίδρασης ανθρώπου-ζώου και τεκμηριωμένης διαχείρισης του ακαδημαϊκού άγχους και στη συνέχεια μέτρησε την εκτελεστική τους λειτουργία.

Τα πανεπιστήμια κάνουν πολύ καλή δουλειά προσπαθώντας να βοηθήσουν τους μαθητές να επιτύχουν ακαδημαϊκά, ειδικά εκείνους που μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο λόγω ιστορικού προβλημάτων ψυχικής υγείας ή ακαδημαϊκών και μαθησιακών ζητημάτων. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι παραδοσιακές προσεγγίσεις διαχείρισης του άγχους δεν είναι τόσο αποτελεσματικές για αυτόν τον πληθυσμό σε σύγκριση με προγράμματα που επικεντρώνονται στην παροχή ευκαιριών αλληλεπίδρασης με σκύλους θεραπείας.

Οι ερευνητές μέτρησαν την εκτελεστική λειτουργία στους 309 φοιτητές που συμμετείχαν στη μελέτη. Η εκτελεστική λειτουργία είναι ένας όρος για τις δεξιότητες που χρειάζεται κάποιος για να σχεδιάσει, να οργανώσει, να παρακινήσει, να συγκεντρωθεί, να απομνημονεύσει, «όλες τις μεγάλες γνωστικές δεξιότητες που χρειάζονται για να πετύχει στο κολέγιο», είπε ο Pendry.

Ο Pendry διεξήγαγε αυτή τη μελέτη ως συνέχεια προηγούμενης εργασίας, η οποία διαπίστωσε ότι το χάιδεμα ζώων για μόλις 10 λεπτά είχε φυσιολογικές επιπτώσεις, μειώνοντας το άγχος των μαθητών βραχυπρόθεσμα.

Οι συνεδρίες με ζώα δεν αφορούν μόνο την αλλαγή συμπεριφοράς. βοηθούν τους μαθητές να συμμετάσχουν σε θετικές σκέψεις και δράσεις.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts