Ο σκύλος μου είναι επιθετικός ή υπερβολικά κεφάτος;

Ερώτηση : “Γεια σου, Μάρσα! Είμαστε μια οικογένεια πολύ αγαπημένη, η οποία αποτελείται από εμάς τους γονείς, τα τρία μας παιδιά και τον Ρόκυ. Το τετράποδο μέλος της οικογένειας. Ο Ρόκυ είναι η αδυναμία όλης της οικογένειας. Είναι το αγαπημένο και ξεχωριστό μέλος όλων. Ο Ρόκυ είναι τριών ετών, διασταύρωση Γερμανικός ποιμενικός με Λαμπραντόρ. Μέχρι πριν λίγο καιρό, ο Ρόκυ ήταν μες στην καλή χαρά. Ήθελε να παίζει με όλους, υπερβολικά κοινωνικός και φιλικός. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει αλλάξει κάπως η συμπεριφορά του. Μας μπερδεύει καμιά φορά. Δεν ξέρουμε αν παίζει ή αν είναι εκνευρισμένος. Είχαμε πάει πρόσφατα σε ένα πάρκο κι εκεί που έπαιζε με ένα άλλο σκυλί, γύρισε ο ιδιοκτήτης του και μας είπε να τον μαζέψουμε γιατί είναι έτοιμος να τσακωθεί. Ενώ εμείς τον βλέπαμε ότι είχε παιχνιδιάρικη διάθεση. Νομίζαμε ότι ήθελε να παίξει κι ότι απλά ήταν υπερβολικά εκδηλωτικός. Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν ο Ρόκυ έχει επιθετική διάθεση ή είναι υπερβολικά κεφάτος;” – Αντιγόνη

Απάντηση : Γεια σας, φίλοι μου. Ευχαριστούμε για την ερώτηση που μας κάνετε γιατί αυτή θα είναι και η αφορμή να ενημερωθούν κι άλλοι φίλοι μας που πιθανόν να έχουν το ίδιο θέμα με εσάς. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ επιθετικότητας και ενθουσιασμού σε ένα σκυλί, αλλά μερικές φορές ακόμη και ένας έμπειρος ιδιοκτήτης δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ των δύο. Μπορεί δηλαδή κάποιος να νομίζει ότι ο σκύλος του είναι επιθετικός και τελικά ο σκύλος του να είναι ένα κουτάβι στην συμπεριφορά που απλά θέλει εκπαίδευση για να περιοριστεί αυτός ο υπερβολικός ενθουσιασμός και να μπουν κάποια όρια. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε τη διαφορά είναι να παρατηρήσετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας.

Διαβάστε το άρθρο Η γλώσσα του σώματος ενός σκύλου όπως και Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια χαλάρωσης / ηρεμίας ενός σκύλου.

Προς το παρόν όμως, ας αναλύσουμε τρία πιθανά σενάρια για να δούμε μαζί την διαφορά ανάμεσα στην επιθετικότητα και στον ενθουσιασμό.

Πρώτο σενάριο: Επισκέπτης στην πόρτα. Κάποιος χτυπάει το κουδούνι, ο σκύλος σας αρχίζει να γρυλίζει, ουρλιάζει και να γαβγίζει στην πόρτα, σπρώχνοντας ακόμα κι εσάς για να δει πρώτος ποιος είναι στην πόρτα. Όσο και να του φωνάζετε ή του το λέτε σαν εντολή, εκείνος αρνείται να φύγει μέχρι να ανοίξει η πόρτα. Αυτή η συμπεριφορά σας τρομάζει; Δηλώνει επιθετικότητα; Ή μήπως υπερβολικός ενθουσιασμός; Για να καταλήξετε κάπου θα πρέπει πρώτα να μελετήσετε την γλώσσα του σώματος του σκύλου σας εκείνη την στιγμή. Μην βιαστείτε να ανοίξετε την πόρτα. Δεν θα πάρει πάνω από ένα με δύο λεπτά το πολύ. Παρακολουθήστε τον σκύλο σας. Είναι τα αυτιά του όρθια πάνω ή ορθάνοιχτα, τα μάτια κοιτούν ευθεία μπροστά, η ουρά του προς τα πάνω η οποία κουνιέται με σταθερό ρυθμό; Τότε, ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος με τον επισκέπτη που ετοιμάζεται να υποδεχτεί. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση είναι λίγη εκπαίδευση για να μην χοροπηδά σε κάθε καλεσμένο από την χαρά του, κάτι που είναι αρκετά ενοχλητικό για πολλούς. Στην αντίθετη περίπτωση, αν έχει επιθετική διάθεση, τότε θα έχει το κεφάλι του χαμηλά, όπως και την ουρά του την οποία μπορεί να την κουνά με πολύ αργό ρυθμό και θα βλέπετε μια ένταση να υπάρχει στο σώμα του. Αυτά είναι σημάδια ότι ο σκύλος σας ετοιμάζεται να επιτεθεί.

Δεύτερο σενάριο : Στην βόλτα. Βγαίνετε την βόλτα σας κι ο σκύλος σας αρχίζει να σας τραβά και να γαβγίζει σε έναν άλλον σκύλο ο οποίος έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση. Είναι επιθετικός ο σκύλος σας ή χαρούμενος που βλέπει έναν άλλον σκύλο; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και την συμπεριφορά του άλλου σκύλου. Παρατηρήστε και τον δικό σας όμως. Έχει μήπως τα αυτιά του όρθια ή διάπλατα ανοιχτά και κουνά την ουρά δυνατά και γρήγορα; Τότε είναι υπερβολικά χαρούμενος και θέλει να πάει κοντά στον φίλο του.

Τρίτο σενάριο : Στο παιχνίδι. Μερικές φορές τα σκυλιά παρασύρονται στο παιχνίδι. Όσο σωστά εκπαιδευμένα είναι, όσες εντολές κι αν έχουν μάθει, η ώρα του παιχνιδιού είναι ξεγνοιασιάς γι’ αυτά, χωρίς περιορισμούς, που ξεσπούν την ενέργεια τους. Έτσι λοιπόν, όσο θα παίζουν, θα τους ξεφύγει κι ένα δάγκωμα, όπως και θα γρατζουνίσουν με τα νύχια τους τον άλλον σκύλο που θα παίζουν μαζί. Είναι τα γνωστά αθώα ατυχήματα πάνω στο παιχνίδι. Χωρίς καμία κακή πρόθεση. Χωρίς να το θέλουν, συμβαίνει κατά λάθος. Γιατί έτσι παίζουν τα σκυλιά. Με δαγκώματα και “σφαλιάρες”. Κι όσο πιο έντονα παίζουν τόσο πιο επιρρεπείς γίνονται σε αυτά τα αθώα ατυχήματα. Παρ’ όλο που αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο ατύχημα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο σκύλος είναι επιθετικός. Απλά, την ώρα του παιχνιδιού είναι υπερβολικά ενθουσιώδης, δηλαδή άγαρμπος κι ατσούμπαλος.

Γενικά, θα πρέπει να μελετήσετε την γλώσσα του σώματος ενός σκύλου και ειδικά του δικού σας. Τα δύο άρθρα που σας προτείνουμε να διαβάσετε πιο πάνω, θα σας βοηθήσουν αρκετά.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts