Τι ακριβώς κάνουν τα therapy dogs ή τα σκυλιά – θεραπείας όπως τα λέμε εμείς εδώ; Τα σκυλιά – θεραπείας είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Σκυλιά που βοηθούν με την παρουσία τους ανθρώπους που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη. Όπως για παράδειγμα ασθενείς σε νοσοκομεία ή παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα.
Τα σκυλιά – θεραπείας για να υποστηρίξουν τον ρόλο τους χρειάζονται ασφαλώς ειδική εκπαίδευση. Γι’ αυτό και από μόνα τους χρειάζεται να είναι συνεργάσιμα κι εκπαιδεύσιμα και κατ’ επέκταση υπάκουα. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας σκύλος για να εκπαιδευτεί και να γίνει σκύλος – θεραπείας, είναι:
- Κοινωνικός και φιλικός με όλους τους ανθρώπους. Οι σκύλοι – θεραπείας πρέπει να αγαπούν όλους τους ανθρώπους. Χωρίς καμία εξαίρεση. Χωρίς καμία διάκριση. Να είναι κοινωνικός με όλες τις κατηγορίες ανθρώπων. Όλες τις ηλικίες, άντρες και γυναίκες, όλες τις φυλές, όλα τα χρώματα και όλους τους σωματότυπους. Πρέπει να έχει το χαρακτηριστικό να κάνει φιλίες οποιαδήποτε στιγμή κι όπου κι αν βρίσκεται. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να τον τρομάζει οτιδήποτε καινούριο που μπορεί να φέρει ένας νέος άνθρωπος μαζί του. Δηλαδή, μια μυρωδιά, ένας θόρυβος. Οτιδήποτε μπορεί να έχει πάνω του ένας άνθρωπος που τον συναντά για πρώτη φορά. Δεν θα πρέπει να τον σαστίσει ή να τον τρομάξει.
- Υπερβολικά ήρεμος. Δυστυχώς, πολλά σκυλιά που είναι κοινωνικά και φιλικά είναι υπερβολικά ενθουσιώδεις. Όταν συναντήσουν έναν νέο άνθρωπο χαίρονται τόσο πολύ που γαβγίζουν, χοροπηδούν, πηδούν πάνω στον άνθρωπο, τον φιλούν, μπορεί ακόμα και να τον δαγκώνουν απαλά σαν πρόσκληση σε παιχνίδι. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι επικίνδυνη, χωρίς να το θέλει φυσικά ο σκύλος, και να προκαλέσει κατά λάθος κακό σε έναν ηλικιωμένο, μικρό παιδί ή ασθενή. Ο ιδανικός υποψήφιος σκύλος – θεραπείας πρέπει να κάθεται πολύ ήρεμος δίπλα στη νέα του γνωριμία. Να δέχεται τα χάδια και τις αγκαλιές από όλες τις κατηγορίες ανθρώπων χωρίς να αντιδρά. Στωικά, ήρεμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλές φορές προτιμούν ως therapy dogs ενήλικους σκύλους από κουτάβια γιατί τα κουτάβια έχουν αυτόν τον αυθορμητισμό που χρειάζεται χρόνο για να τον περιορίσουν.
- Δεν αντιδρά και παραμένει ατάραχος. Όλα τα μέρη όπως τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα κέντρα ηλικιωμένων, έχουν τους δικούς τους θορύβους. Οι οποίοι πολλές φορές μπορεί να αποσπούν την προσοχή ή να τρομάζουν κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος μαζί τους. Ένας σκύλος – θεραπείας πρέπει να μην αντιδρά όταν κι αν πέσει κάποιος ή κάτι κατά λάθος πάνω του ή τον πατήσουν. Όπως επίσης, θα πρέπει να μένει ατάραχος σε σειρήνες, αναπηρικά καροτσάκια, παιδικές στριγκλιές κ.α.
- Καθαριότητα και καλή υγεία. Περιττό να αναπτύξουμε αυτό το στοιχείο! Εννοείται πως ένας σκύλος – θεραπείας εφόσον συναναστρέφεται συχνά με ασθενείς, μικρά παιδιά, νοσοκομεία, επιβάλλεται να είναι υγιής και να κάνει συστηματικά εξετάσεις γι’ αυτόν τον λόγο. Επιπλέον, να είναι πάντα καθαρός, χτενισμένος, περιποιημένος. Και να παίρνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις όπως για παράδειγμα για τα παράσιτα, τα τσιμπούρια, ψύλλους κ.α.
- Θέληση για μάθηση. Ένας επιτυχημένος σκύλος – θεραπείας είναι αυτός που είναι υπάκουος και του αρέσει να μαθαίνει συνεχώς. Πρέπει να υπακούει αμέσως στις βασικές εντολές, να μπορεί να περπατήσει ήρεμος δίπλα σε έναν άνθρωπο (με ή χωρίς λουρί) αλλά και να είναι δεκτικός σε νέες εντολές όπως να μαθαίνει κάποια κόλπα για να διασκεδάσει για παράδειγμα τα παιδάκια.
- Να είναι συγκεντρωμένος παρά την παρουσία άλλων ζώων δίπλα του. Όταν ένας σκύλος – θεραπείας βρίσκεται στον χώρο “εργασίας” πρέπει να μην αποσπάται η προσοχή του από τους άλλους σκύλους που βρίσκονται κοντά του. Γιατί συνήθως, οι σκύλοι – θεραπείας “δουλεύουν” ανά ομάδες. Έτσι λοιπόν, πρέπει να γνωρίζει πως όταν βρίσκεται εν ώρα “εργασίας” θα πρέπει να παραμένει ήρεμος και σοβαρός. Τις άλλες ώρες μπορεί να παίζει με τα άλλα σκυλιά.
- Εργατικός και δραστήριος. Ο ιδανικός σκύλος – θεραπείας είναι αυτός που του αρέσει να βρίσκεται σε αυτά τα μέρη με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία του από την κακή ψυχολογία των άλλων. Είναι αυτός που θέλει να δίνει στοργή και τρυφερότητα.
Αν θέλετε ο δικός σας σκύλος να προσφέρει στην κοινωνία και νομίζετε πως το’χει, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον σύλλογο Therapy dogs. Κι εκεί θα μάθετε περισσότερα.
Όπως και να’ χει δεν θα πρέπει να ακολουθήσετε μια δική σας επιθυμία με αποτέλεσμα να καταπιέσετε τον σκύλο σας. Θα πρέπει κι εκείνος να το επιθυμεί για να γίνει μέλος των σκύλων – θεραπείας.