Πώς να “μελετήσετε” το στόμα του σκύλου σας

Μια από τις υποχρεώσεις των ανθρώπων που συμβιώνουν με έναν σκύλο είναι η φροντίδα της υγείας του και της διατήρησης της καλής φυσικής κατάστασής του. Σε αυτό το κομμάτι συγκαταλέγεται και η στοματική υγιεινή ενός σκύλου.

Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα στο πόσο σημαντικό είναι το συχνό βούρτσισμα των δοντιών ενός σκύλου με διάφορα άρθρα και βίντεο. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τα συμπτώματα που δείχνουν κακή στοματική υγιεινή σε ένα σκυλί. Ποια είναι τα σημάδια, τι σημαίνουν και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Με λίγα λόγια, θα σας μάθουμε τον τρόπο να μελετάτε σωστά το στόμα του σκύλου.

 

Κόκκινα πρησμένα ούλα

Κατά κανόνα, τα υγιή ούλα πρέπει να είναι ροζ. Αλλά μπορούν να έχουν και μαύρα στίγματα σε κάποια σημεία. Αυτό είναι φυσιολογικό.

Αυτό όμως που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα είναι τα κόκκινα και πρησμένα ούλα. Αυτό είναι σημάδι ουλίτιδας, μια κατάσταση που προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηρίων και πέτρας στα δόντια.

Συμβουλή: Απαιτείται συχνό πλύσιμο δοντιών είτε με τον παραδοσιακό τρόπο με οδοντόκρεμα είτε έστω με την βοήθεια των διάφορων ειδικών σνακ που υπάρχουν στην αγορά.

Λύση : Για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον, θα χρειαστεί να κάνει ο σκύλος σας καθαρισμό δοντιών στον κτηνίατρο.

Όταν δείτε το ούλο γύρω από το δόντι να κοκκινίζει και να φουσκώνει, αυτό είναι ουλίτιδα και χρειάζεται επαγγελματικός καθαρισμός.

Δεν θα πονέσει ο σκύλος σας γιατί θα ναρκωθεί και θα του χορηγήσει ο κτηνίατρος παυσίπονα, φάρμακα πριν, κατά την διάρκεια του καθαρισμού και μετά, κατά του πόνου.

Κιτρινισμένα δόντια κι εμφάνιση πέτρας

Θέλουν τα δόντια καθαρισμό. Εάν πλένετε τα δόντια του σκύλου σας έστω μία φορά την εβδομάδα, θα αποτραπεί η εμφάνιση πέτρας και τα δόντια του θα είναι υγιή και λευκά.

Αν σας τρομάζει η ιδέα του βουρτσίσματος των δοντιών, υπάρχει κι άλλος τρόπος ευκολότερος κι εξίσου αποτελεσματικός με την χρήση οδοντόβουρτσας πάνω στα δόντια.

Θα καθαρίσετε το στόμα του σκύλου, καθαρίζοντας τα μάγουλα εσωτερικά. Έτσι, μπορείτε να καθαρίσετε μέχρι το βάθος, μέχρι τα πίσω δόντια δηλαδή.

Πώς θα γίνει αυτό;

Μπορείτε να τυλίξετε το δάχτυλό σας με ένα κομμάτι πανί ή γάζα και να βάλετε πάνω μια μικρή δόση οδοντόκρεμας και να τρίψετε μέσα στις επιφάνειες των μάγουλων και από τις δύο πλευρές για να αφαιρέσετε υπολείμματα τροφών από την έξω πλευρά των δοντιών. Και μετά ανταμείψτε το σκυλί σας με μια λιχουδιά.

Θα αναρωτιέστε… δεν χρειάζεται και καθάρισμα στην μέσα πλευρά των δοντιών;

Όχι. Γιατί την υπόλοιπη δουλειά θα την κάνει ο σκύλος μόνος του.

Τρίβοντας μέσα στα μάγουλα, μπορείτε να αφαιρέσετε περίπου το 80% αυτού που χρειάζεστε για να αφαιρέσετε και να αφήσετε τη γλώσσα του σκύλου να πάρει την οδοντόκρεμα για να δουλέψει στο εσωτερικό των δοντιών.

Κάντε το καθάρισμα των δοντιών να είναι ένα χαρούμενο γεγονός. Για να μην χρειάζεται να παλεύετε με τον σκύλο σας κάθε φορά που θα του πλένετε τα δόντια.

Κακοσμία στόματος

Η κακή αναπνοή είναι σημάδι κακής στοματικής υγείας και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Υπάρχουν δύο πιθανότητες που οφείλονται στην δημιουργία άσχημης αναπνοής: είτε προέρχεται από το στόμα που σημαίνει ότι κάτι υπάρχει εκεί και σίγουρα λάθος που πρέπει να καθαριστεί ή ότι συμβαίνει κάτι μέσα στο γαστρεντερικό σωλήνα και προέρχεται από εκεί η κακοσμία και θα πρέπει να το κοιτάξει κτηνίατρος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρειαστεί κάποιο είδους επέμβασης. Απλά ίσως χρειαστεί αλλαγή διατροφής.

Σπασμένο δόντι

Όταν δίνετε στον σκύλο σας κάτι πολύ σκληρό να μασήσει, υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει κάποιο δόντι. Μην το γελάτε. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Συμβαίνει αρκετά συχνά γι’ αυτό και θέλει προσοχή.

Ένας τρόπος για να καταλάβετε εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο στον σκύλο σας είναι να παρατηρήσετε εάν την ώρα που τρώει μασάει πάντα μόνο από την μία πλευρά. Όπως και εάν πάτε να τον ακουμπήσετε στο στόμα και στο σαγόνι ή του σφίξετε ελαφρά (να κρατήσετε δηλαδή λίγο δυνατά) την μουσούδα και κλάψει. Όπως επίσης, εάν κόψει το παιχνίδι tag of war που παίζατε μαζί μέχρι πρώτινος και γενικά να παίζει με τα παιχνίδια του ή αν του φεύγουν κροκέτες από το στόμα την ώρα που τρώει, τότε ίσως να αντιμετωπίζει πρόβλημα με σπασμένο δόντι. Γενικά, σίγουρα θα υπάρχει πρόβλημα στο στόμα του γι’ αυτό και θα θέλει να κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις θα το καταλάβετε ότι υπάρχει θέμα σπασμένου δοντιού όταν δείτε αίμα.

Ανάλογα με την κατάσταση, το δόντι θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά ή να τοποθετηθεί οδοντική θήκη.

Στρυμωγμένα δόντια

Τα σκυλιά, ανεξάρτητα από το μέγεθος, πρέπει να έχουν 42 δόντια όταν είναι ενήλικα. Αλλά οι μικρές φυλές με μικρότερα σαγόνια αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με τα δόντια να συσσωρεύονται. Τα σκυλιά με επίπεδες μουσούδες, όπως Pugs, Bulldogs και Shih Tzu, συχνά πρέπει να αφαιρούν κάποια δόντια για να διατηρήσουν ένα υγιές δάγκωμα.

Ειδικά με τα μικρά σκυλιά, ο συνωστισμός απαιτεί να προσδιορίσουμε ποια δόντια είναι σημαντικά και ποια δόντια μπορούμε να αφαιρέσουμε. Κι αυτό θα το εκτιμήσει μόνο ένας κτηνίατρος.

Σπασμένο σαγόνι

Κι όμως δεν είναι ακατόρθωτο να γίνει. Ούτε σπάνιο, δυστυχώς. Συμβαίνει σε περιπτώσεις ατυχήματος, αλλά και σε σκυλοκαβγάδες. Μπορεί να γίνει κι αν πιαστεί με δύναμη το κεφάλι του σκύλου σε μια πύλη ή πόρτα. Να κλείσει με δύναμη δηλαδή η πόρτα την ώρα που περνάει ο σκύλος. Αλλά ακόμα πιο συχνό είναι το περιστατικό ενός σκυλοκαβγά όπου ένας μεγαλόσωμος σκύλος θα αρπάξει με δύναμη την μουσούδα ενός μικρότερου σκυλιού και σπάσει το σαγόνι του.

Περιττό να πούμε πως απαιτείται χειρουργική επέμβαση!

Στοματικός όγκος

Ο συχνός έλεγχος μέσα στο στόμα του σκύλου σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε μια υπερβολική ανάπτυξη ιστού ούλων, πιο γνωστή ως στοματική μάζα ή στοματικός όγκος. Οι όγκοι μπορεί να είναι είτε καλοήθεις είτε κακοήθεις που σημαίνει καρκίνος του στόματος και μπορούν να αναπτυχθούν αργά ή γρήγορα.

Οι στοματικοί όγκοι μπορούν επίσης να υποδηλώνουν ότι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας πέρα από το στόμα, όπως διαβήτη ή νεφρική νόσο.

Διατηρημένα βρεφικά δόντια

Ο γενικός κανόνας είναι ότι κανένα δόντι δεν πρέπει να καταλαμβάνει τον ίδιο χώρο ταυτόχρονα. Γιατί μπορεί να επηρεάσει το δάγκωμα του σκύλου και να προκαλέσει κίνηση των δοντιών.

Γενικά, το να υπάρχουν τα βρεφικά δόντια ακόμα μέσα στο στόμα του σκύλου όταν αυτός έχει ενηλικιωθεί, είναι πρόβλημα.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα οδοντιατρικά θέματα σε έναν σκύλο. Τα βρεφικά δόντια μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση που θα επηρεάσει την ικανότητα του ενήλικου δοντιού, την ώρα που θα σπρώχνει αυτό μέσα από την ούλα για να πάρει την καθορισμένη θέση του στο στόμα.

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση των επίμονων βρεφικών δοντιών.

Θήκες δοντιών

Το θετικό με τα δόντια των σκύλων είναι ότι σπάνια χρειάζονται σφράγισμα εξαιτίας της φυσιολογίας τους που είναι μυτερά και δεν μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα τρύπα (κουφάλα). Ωστόσο, μπορεί να κοπεί κομμάτι από ένα δόντι. Και τότε, σε περίπτωση σπασμένου δοντιού, η θήκη είναι η λύση.

Οι αστυνομικοί και στρατιωτικοί σκύλοι έχουν συνήθως οδοντικές θήκες, για ευνόητους λόγους.

Συνήθως είναι μεταλλικές για να μπορούν να δαγκώνουν. Δεν κάνουν το δόντι πιο δυνατό, αλλά του προσφέρουν κάποια προστασία.

Κάντε συχνό έλεγχο στα δόντια και στο στόμα γενικότερα του σκύλου σας. Η πρόληψη θα τον σώσει από μεγαλύτερα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την έλλειψη φροντίδας των δοντιών.

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts