Τι είναι ο “βήχας του κυνοκομείου”;

Αν δεν έχει αρρωστήσει ο σκύλος σας από τον “βήχα του κυνοκομείου”, ίσως τουλάχιστον να έχετε ακούσει τον όρο αυτό κάποια στιγμή στη ζωή σας. Άλλοι τον λένε “γρίπη των σκύλων” κι άλλοι “βήχα του κυνοκομείου”. Το πιο σωστό είναι το δεύτερο. Γιατί “γρίπη των σκύλων” μπορεί να είναι οποιοσδήποτε ιός γρίπης. Ενώ ο “βήχας του κυνοκομείου” είναι ένας.

Από πού βγήκε αυτός ο όρος και γιατί;

Ο “βήχας του κυνοκομείου” είναι κολλητικός ιός. Προκαλείται από πολλά και διαφορετικού τύπου βακτήρια αερομεταφερόμενα, που μεταφέρονται δηλαδή με τον αέρα.  (Προσοχή! Μόνο ανάμεσα στους σκύλους! Δεν κολλάει τους ανθρώπους). Και θέλει προσοχή γιατί είναι πολύ δυνατό μικρόβιο κι αμέσως κολλάει ένας σκύλος. Ειδικά όταν έρχονται τα σκυλιά σε άμεση επαφή ή βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Όπως συμβαίνει στα καταφύγια όπου τα σκυλιά ζουν μέσα σε κλουβιά το ένα δίπλα στο άλλο. Από’ κει λοιπόν βγήκε ο όρος “βήχας του κυνοκομείου”.

Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία;

Τα συμπτώματα είναι ένας οξύς, πολύ δυνατός, έντονος, συνεχόμενος και  ξυρός βήχας. Τόσο ανησυχητικά δυνατός που δεν περνάει απαρατήρητος όπως ένας απλός κι αδιάφορος βήχας που μπορεί να μην σημαίνει κάτι. Αυτός ο βήχας βάζει κατευθείαν σε υποψίες έναν ιδιοκτήτη πως κάτι σοβαρό συμβαίνει στον σκύλο του. Ο ήχος είναι πολύ βαθύς. Κι επιπλέον, ορισμένες φορές την ώρα του βήχα μπορεί να βγάλει σαν εμετό, λευκά σάλια.

Αν ο σκύλος σας κολλήσει τον “βήχα του κυνοκομείου”:

1. Το πρώτο πράγμα που είστε υποχρεωμένοι να κάνετε για να προφυλάξετε τους άλλους σκύλους, είναι να τον βάλετε σε καραντίνα. Κι όταν λέμε “καραντίνα” δεν εννοούμε φυσικά να τον κλειδώσετε στην απομόνωση! Το πιο σωστό θα ήταν να παραμείνει μέσα στο σπίτι μέχρι να γίνει εντελώς καλά. Αλλά επειδή πολλά σκυλιά είναι δύσκολο να μείνουν μέσα γιατί έχουν μάθει να κάνουν την τουαλέτα τους μόνο έξω στην βόλτα, τότε θα είναι αδύνατον να μείνει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο μέσα για ίσως μια βδομάδα. Να τον βγάζετε βόλτα μόνο όσο χρειαστεί για την τουαλέτα αλλά να μην τον αφήνετε να πλησιάζει άλλους σκύλους.

Μαζί με τον δικό μας σκύλο πρέπει να σκεφτόμαστε και τους άλλους… Γι’ αυτό και πρέπει να τους προστατέψουμε, γιατί μόνο εμείς γνωρίζουμε ότι ο σκύλος μας έχει τον ιό, για να μην κολλήσουν άλλοι σκύλοι εξαιτίας του. Όπως εσείς, τρομάξατε, αγχωθήκατε, στενοχωρηθήκατε και ίσως νευριάσατε επειδή ένας άλλος σκύλος κόλλησε τον δικό σας γιατί ο ιδιοκτήτης του από ανευθυνότητα δεν σας ενημέρωσε και δεν πήρε τις προφυλάξεις του (εκτός αν δεν το γνώριζε ακόμη), έτσι λοιπόν κι ο επόμενος θα πέσει θύμα δικό σας αν δεν πράξετε υπεύθυνα. Και σίγουρα όχι κατόπιν εορτής!

Γιατί κι εγώ, η Μάρσα, κόλλησα τον βήχα του κυνοκομείου κάποτε από τον σκύλο ενός ιδιοκτήτη που συναντηθήκαμε στην βόλτα κι αφού ήρθαμε κοντά, μυριστήκαμε και οι σκύλο – γονείς μας μιλούσαν μεταξύ τους, τότε κάποια στιγμή μετά από ώρα, εκείνος αναφέρθηκε στον βήχα του κυνοκομείου που είχε ο σκύλος του εκείνες τις μέρες. Αλλά ήταν πολύ αργά….ήδη είχα κολλήσει. Και για να καταλάβετε πόσο επικίνδυνα ταχύτατο είναι αυτό το μικρόβιο, όταν επέστρεψα στο σπίτι μετά την βόλτα, περίπου μία ώρα μετά, άρχισα να έχω τα πρώτα συμπτώματα του βήχα!

2. Φροντίστε να αερίζεται ο χώρος καλά όσο είναι ο σκύλος σας μέσα στο σπίτι.

3. Παράλληλα ο κτηνίατρος θα δώσει μια φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά και αντιβηχικά. Όπως επίσης, μπορεί να του κάνει εμβόλιο που υπάρχει για την προστασία εναντίον του συγκεκριμένου ιού.

Προσέξτε! Μην το αφήσετε. Μην το αμελήσετε. Αν υποψιαστείτε ότι ο σκύλος σας κόλλησε τον “βήχα του κυνοκομείου” πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο για να ακολουθήσετε την ανάλογη θεραπεία.

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts