Η γούνα του σκύλου αποτελείται από μεμονωμένες τρίχες. Τα χαρακτηριστικά του τριχώματος ενός σκύλου εξαρτώνται από την υφή και το χρώμα των μεμονωμένων τριχών, οι οποίες είναι δομές που μοιάζουν με νήματα από κερατίνη που αναπτύσσονται προς τα έξω από τους θύλακες των τριχών στο δέρμα.
Τι είναι η γούνα ή αλλιώς το τρίχωμα;
Η γούνα χρησιμεύει ως προστατευτικό φράγμα που προστατεύει το δέρμα του σκύλου από το περιβάλλον, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και προστατεύει από ηλιακά εγκαύματα, θερμοπληξία, κρυοπαγήματα και υποθερμία. Οι τρίχες λειτουργούν επίσης σαν ένα «φυτίλι» κεριού για τη διοχέτευση των χημικών αρωματικών ουσιών που σχετίζονται με την αναγνώριση και τη σεξουαλική κατάσταση, στέλνοντας αρώματα από το δέρμα στον αέρα.
Όλα τα υγιή σκυλιά έχουν γούνα, αλλά η ποσότητα και ο τύπος του τριχώματος ποικίλλει ανάλογα με τον σκύλο και από φυλή σε ράτσα. Ακόμη και ο άτριχος σκύλος κινέζικος λοφιοφόρος έχει αραιές τρίχες στο πρόσωπο, τα πόδια και την ουρά.
Τι ακριβώς είναι το τρίχωμα ενός σκύλου
Οι τρίχες αποτελούνται από τον άξονα της τρίχας, που είναι το ορατό τμήμα της τρίχας, και μια ρίζα που δημιουργείται από ένα θύλακα τρίχας μέσα στο δέρμα. Οι σκύλοι έχουν σύνθετους θύλακες, που σημαίνει ότι έως και 15 τρίχες μπορούν να αναπτυχθούν από έναν μόνο πόρο. Οι άνθρωποι έχουν απλά ωοθυλάκια που παράγουν μόνο μία τρίχα για κάθε πόρο.
Τα σκυλιά έχουν κυρίως 2 είδη τριχών, που χαρακτηρίζονται από μήκος και διάμετρο. Οι προστατευτικές ή κύριες τρίχες είναι οι πιο μακριές, τραχύτερες τρίχες του εξωτερικού τριχώματος. Δευτερεύουσες τρίχες διαφόρων μηκών συνθέτουν το υπόστρωμα. Όλοι οι τύποι τριχών μπορεί να βλαστήσουν από ένα μόνο σύνθετο θύλακα.
Το μήκος του στελέχους της τρίχας και η αναλογία του προστατευτικού προς τις τρίχες του υποστρώματος ποικίλλει από φυλή σε φυλή. Αυτές οι διαφορές, καθώς και μια ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, παράγουν το χαρακτηριστικό τρίχωμα κάθε σκύλου.
Πώς μεγαλώνει η γούνα του σκύλου
Κάθε τρίχα μεγαλώνει από τη ρίζα σε έναν προβλέψιμο κύκλο ανάπτυξης. Η φάση ανάπτυξης ονομάζεται φάση αναγέννησης, η οποία ακολουθείται από τη φάση καταγόνου κατά την οποία η ρίζα αποσπάται από το ωοθυλάκιο και μια περίοδος ανάπαυσης που ονομάζεται τελογενής φάση.
Οι παλιές χαλαρές τρίχες στην τελογενή φάση ωθούνται προς τα έξω – που ονομάζεται αποβολή – από νέες τρίχες καθώς η αναγενής φάση αρχίζει ξανά. Η γούνα που αποβάλλεται αποτελείται από τελογενείς τρίχες.
Μια μόνο ανθρώπινη τρίχα μπορεί να μεγαλώσει για έως και έξι χρόνια πριν απορριφθεί και αντικατασταθεί από μια νέα.
Ο κύκλος ανάπτυξης των τριχών του σκύλου είναι πολύ πιο σύντομος και πιο συγχρονισμένος, γεγονός που ευθύνεται για τη μαζική εποχική τριχόπτωση που βιώνουν ορισμένοι σκύλοι. Οι κύκλοι ανάπτυξης της γούνας μπορεί να διαφέρουν από φυλή σε φυλή. Οι φυλές που χάνουν περισσότερο τείνουν να έχουν περισσότερα ωοθυλάκια στην τελογενή φάση.
Οι ράτσες που δεν έχουν τριχόπτωση, όπως το κανίς και μερικά τεριέ, έχουν τρίχες μονής στρώσης με τρίχες που στην πραγματικότητα μεγαλώνουν για αρκετά χρόνια πριν αντικατασταθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν περισσότερα ωοθυλάκια στην αναγενή φάση τις περισσότερες φορές.
Ένα υγιές τρίχωμα είναι δυνατό μόνο με σωστή διατροφή και καλή γενική υγεία. Το τρίχωμα του σκύλου διατηρεί την υγιή λάμψη του από τη σωστή ισορροπία των ελαίων στο δέρμα. Η κακή διατροφή μπορεί να αντανακλάται στο δέρμα και το τρίχωμα από ξηρή, άψυχη γούνα ή μη φυσιολογική τριχόπτωση. Αυτά μπορεί επίσης να είναι σημάδια υποκείμενων προβλημάτων υγείας.
Η περιποίηση είναι ευεργετική για όλους τους σκύλους και ιδιαίτερα σημαντική για σκύλους με παχύ μακρύ τρίχωμα.
Τα μουστάκια τι τρίχες είναι;
Τα μουστάκια είναι οι χοντρές, μακριές, πολύ σκληρές τρίχες που προεξέχουν από την μουσούδα του σκύλου. Τα μουστάκια είναι εξειδικευμένες τρίχες που είναι μακριές, εύκαμπτες και παχιές. Μπορεί επίσης να εμφανίζονται ως ομάδες κοντών δύσκαμπτων τριχών.
Τα μουστάκια είναι πολύ πιο ανεπτυγμένα σε ζώα που κυνηγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε περιβάλλον χαμηλού φωτισμού. Λειτουργούν ως αισθητήρες και βρίσκονται βαθιά στο δέρμα όπου ενεργοποιούν τους νευρικούς υποδοχείς με το παραμικρό άγγιγμα.
Τα σκυλιά έχουν συνήθως μουστάκια σε τέσσερα σημεία σε κάθε πλευρά του κεφαλιού και δύο στην κάτω γνάθο. Τα πιο φανερά είναι αυτά σε κάθε πλευρά του ρύγχους του σκύλου, όπου τα μουστάκια μεγαλώνουν σε σειρές. Παρέχουν απτικές πληροφορίες όταν ο σκύλος κολλάει το ρύγχος του μέσα και γύρω από αντικείμενα.
Τα μουστάκια (φρύδια) πάνω από κάθε μάτι λειτουργούν σαν εκτεταμένες βλεφαρίδες. Προκαλούν ένα προστατευτικό αντανακλαστικό βλεφαρίδων εάν αγγίζονται. Μια συστάδα από μουστάκια βρίσκεται σε κάθε μάγουλο και ένα μικρότερο κοντά σε κάθε γωνία του στόματος. Τέλος, ο σκύλος έχει μια τούφα κάτω από το πηγούνι.
Αυτές οι στρατηγικές τοποθεσίες παρέχουν εξαιρετικά ευαίσθητη αισθητηριακή είσοδο από το περιβάλλον του σκύλου και μπορεί να βοηθήσουν σε δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση της συμπεριφοράς άλλων σκύλων, ο εντοπισμός αντικειμένων, η ισορροπία και ο προσανατολισμός του κεφαλιού, η προστασία από τα γύρω αντικείμενα και πολλά άλλα.
Για το λόγο αυτό, τα μουστάκια πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και δεν πρέπει ποτέ να κόβονται.