Θέλετε να αποκτήσετε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας κι αποφασίζετε να πάρετε έναν σκύλο. Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά είναι να μην έχετε επηρεαστεί από μια επιπόλαιη σκέψη γιατί η υιοθέτηση ενός σκύλου είναι σοβαρό πράγμα, χρειάζεται υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στις ανάγκες του και στην ύπαρξή του γενικότερα.
Η λήψη της απόφασής σας θα πρέπει να είναι οριστική αφού πρώτα γνωρίζετε πως ο σκύλος είναι μεγάλη δέσμευση και δεν είναι “σήμερα τον έχουμε, αύριο τον δίνουμε ή στην χειρότερη περίπτωση τον εγκαταλείπουμε” γιατί πολύ απλά ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι, αλλά μια ζωντανή ύπαρξη όπως είναι κι ο άνθρωπος! Που σημαίνει πως έχει αισθήματα, έχει ανάγκες και δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή!
Αφού λοιπόν είστε έτοιμοι να καλωσορίσετε το νέο τετράποδο μέλος στο σπίτι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα, όπως :
1. Είναι σημαντικό η επιλογή του σκύλου να γίνει με γνώμονα τον δικό σας τρόπο ζωής. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν έναν σκύλο επειδή απλά ήταν “όμορφο” ή “γλυκούλι”. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί αν πάρουμε υπόψιν μας πως ο μέσος όρος ζωής ενός σκύλου είναι τα 12-13 χρόνια, φανταστείτε για παράδειγμα ένας μεσήλικας, οπαδός της καθιστικής ζωής να αποκτήσει ένα σκυλί πολύ δραστήριας, ενεργητικής ράτσας. Το πιο πιθανό είναι η ενέργεια του σκυλιού να κουράσει τον υποτονικό άνθρωπο και να γίνει (αν όχι και οι δύο) ένας απ’ τους δύο δυστυχισμένος. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζει από πριν (όσο μπορεί) την προσωπικότητα του σκύλου για να κάνει την σωστή επιλογή.
2. Αφιερώστε 15-20 λεπτά την ημέρα (αν είναι δυνατόν και δύο φορές) για την εκπαίδευσή του. Η βασική αρχή μιας εκπαίδευσης είναι να το παρουσιάζετε ως παιχνίδι. Για να μην βαριέται ούτε ο σκύλος αλλά ούτε κι εσείς επίσης. Επειδή βαριούνται εύκολα τα κουτάβια καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 20 λεπτά γιατί τότε όσο και να προσπαθείτε δεν θα πετύχετε τίποτα γιατί η προσοχή του θα είναι αλλού. Προσπαθήστε λοιπόν να την κάνετε όσο πιο διασκεδαστική γίνεται και να θυμάστε πως ο ορισμός της εκπαίδευσης δεν είναι να κυριαρχήσουμε πάνω στα σκυλιά αλλά ένας τρόπος επικοινωνίας μαζί τους.
3. Δώστε του μικρό όνομα, μονοσύλλαβο το πολύ δισύλλαβο για να μπορεί να το μάθει εύκολα. Το πώς θα το μάθει εύκολα το όνομα του ένας σκύλος είναι γνωστό. Συνεχής επανάληψη. Να λέτε το όνομά του συνεχώς ακόμα κι όταν παίζετε, τον χαϊδεύετε, την ώρα της εκπαίδευσής του και βέβαια όταν θέλετε να του τραβήξετε την προσοχή. Όταν φτάσετε στο σημείο να λέτε το όνομά του κι εκείνος σας κοιτά κάθε φορά που το ακούει, αυτό σημαίνει πως το έχει μάθει.
4. Πρέπει να έχετε κοινούς στόχους εκπαίδευσης όλα τα μέλη της οικογένειας. Δεν επιτρέπεται δηλαδή, εσείς να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας να μην πηδάει πάνω σας ενώ τα παιδιά τον αφήνουν και τον προτρέπουν να πηδάει πάνω τους όλη την ώρα. Πρέπει όλοι να ακολουθούν τις ίδιες εντολές διαφορετικά ο σκύλος θα μπερδευτεί και δεν θα μάθει την εντολή. Και άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι να χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς λέξη. Δηλαδή, πρέπει όλοι να λένε π.χ “κάτσε” όταν δίνουν την εντολή στον σκύλο να κάτσει κι όχι οι μισοί “κάτσε” κι οι άλλοι μισοί “κάτσε κάτω”.
5. Η βόλτα είναι μία από τις βασικές ανάγκες του σκύλου. Όσο πιο συχνές τόσο πιο γρήγορα θα μάθει να περπατάει μαζί σας στον δρόμο με το λουρί του. Με την βόλτα μπορείτε να τον μάθετε να “σταματάει”. Όταν πάει να σας τραβήξει, τότε σταματήστε, πείτε “σταμάτα” ή “μείνε”, μην κάνετε κανένα βήμα μέχρι να σταθεί δίπλα σας και μόνο τότε ξεκινήστε.
6. Η εντολή “έλα”. Μετά από το να μάθει να ακούει στο όνομα του, πολύ σημαντική είναι η εντολή “έλα”. Είναι τόσο σημαντική όσο η ζωή του σκύλου γιατί αυτή η εντολή μπορεί να τον σώσει κάποια στιγμή στη ζωή του όπως π.χ αν ξεφύγει από τον έλεγχό σας σε μια βόλτα ενώ υπάρχουν αμάξια κοντά.
7. Δεν είναι όλοι οι σκύλοι ίδιοι. Ο κάθε σκύλος έχει διαφορετική προσωπικότητα. Όπως οι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει πως άλλη εκπαίδευση θέλει ο ένας, άλλη ο άλλος, πιο γρήγορα θα μάθει ο ένας, πιο δύσκολα κάποιος άλλος…. Με λίγα λόγια, θα πρέπει να προσαρμόσετε την τεχνική της εκπαίδευσής σας σύμφωνα με τον χαρακτήρα του σκύλου σας.
8. Επιβάλλεται η επιβράβευση όταν υπακούει σωστά σε μία εντολή. Είτε με χάδι, είτε με λιχουδιά, θα πρέπει κάθε φορά που εκτελεί με επιτυχία μια εντολή να τον επιβραβεύετε και να του λέτε “μπράβο”. Η επιβράβευση είναι ένα κίνητρο για να μάθει τις εντολές.
9. Τελειώνετε την εκπαίδευση πάντα με θετικό τρόπο. Δηλαδή, ακόμη κι αν η εκπαίδευση δεν πήγε καλά (και κάποιες στιγμές θα συμβαίνει αυτό) κι ο σκύλος σας δεν μπόρεσε να ακολουθήσει ή να μάθει μια νέα εντολή, τότε εσείς θα πρέπει να του πείτε να κάνει μια εντολή που γνωρίζει και να τελειώσετε μ’ αυτό τον τρόπο την εκπαίδευση και να προσπαθήσετε άλλη φορά να τον μάθετε τη νέα εντολή.
10. Σταματήστε το γάβγισμα. Αν ο σκύλος σας γαβγίζει την ώρα της εκπαίδευσης κι εσείς δεν θέλετε, τότε αγνοήστε τον μέχρι να σταματήσει κι όταν το κάνει επιβραβεύστε τον.