Νομοθεσία για τους σκύλους στην παραλία

ασφάλεια στην παραλία για τους σκύλους

Ήρθε το καλοκαιράκι κι εσείς θέλετε να πάτε για μπάνιο στην θάλασσα, αλλά πού να αφήσετε μόνο του το τετράποδο και τριχωτό φιλαράκι σας;

Εγώ και η πρώτη μου επαφή με το θαλασσινό νερό
Εγώ και η πρώτη μου επαφή με το θαλασσινό νερό

Αν ζεσταίνεστε εσείς μια φορά, εκείνο ζεσταίνεται δέκα φορές παραπάνω από εσάς… Δεν είναι κρίμα;

Εκεί που ετοιμάζεστε, φοράτε το μαγιό σας, παίρνετε το αντηλιακό και το μπαλάκι του…. φίλου σας μαζί, του λέτε με χαρούμενη φωνή “Πάμε για μπά……” και σταματάτε στην μέση την φράση γιατί τότε θυμηθήκατε πως οι σκύλοι απαγορεύονται στις ελληνικές παραλίες!

Ο φίλος σας όμως δεν είναι χαζός! Κατάλαβε τι θέλατε να του πείτε κι έχει ξεκινήσει τα επιτόπου άλματα εις ύψος και τις κραυγές α λα Μαρία Κάλλας από την χαρά του! Και τώρα; Τι κάνουμε; Ο ενθουσιασμός του έχει φτάσει στο … απροχώρητο… δεν μπορείτε να τον αφήσετε σπίτι και να πάτε μόνοι σας.

Και τότε αποφασίζετε να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στο internet.  Κάνετε μια αναζήτηση στην Google για “σκύλος στην παραλία” και βρίσκεστε αντιμέτωποι με την νομοθεσία για τους σκύλους στην παραλία.

Ιδού λοιπόν τι λέει η νομοθεσία:

Άρθρο 230, παραγρ. Ζ Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99): “Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων”

Εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ:

“Προς πληρέστερη κατανόηση των προαναφερομένων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 εγκύκλιο της Υπηρεσίας μας η ύπαρξη λουομένων σε μία θαλάσσια περιοχή αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό της περιοχής αυτής ως χώρου λουομένων και την ως εκ τούτου, εφαρμογή της απαγόρευσης της ως άνω διάταξης για τον χώρο αυτό. Στην περίπτωση κατά την οποία σε μία τοποθεσία ή παραλία (στην οποία δεν παρευρίσκονται την δεδομένη χρονική στιγμή λουόμενοι) κυκλοφορεί ιδιοκτήτης ζώου μαζί με αυτό ή ο εν λόγω προβαίνει στο λούσιμο του ζώου, τότε ο ιδιοκτήτης δεν διαπράττει παράβαση. Αν όμως στην ίδια τοποθεσία καταφθάσουν λουόμενοι, τότε ο ιδιοκτήτης οφείλει είτε να το απομακρύνει από την τοποθεσία αυτή, είτε να το διατηρήσει ασφαλισμένο σε απόσταση από τους λουόμενους τέτοια που να μην παρενοχλούνται αυτοί προκειμένου να μην διαπράττει την ανωτέρω παράβαση”

Με λίγα λόγια, η παραπάνω νομοθεσία ισχύει μόνο για τις παραλίες όπου υπάρχουν λουόμενοι.  Ο σκύλος σας δηλαδή μπορεί να κυκλοφορήσει και να κάνει μπάνιο σε μια ερημική παραλία.  Αλλά, προσέξτε! Έστω ένας λουόμενος αν εμφανιστεί θα πρέπει να τον μαζέψετε γιατί κινδυνεύετε με πρόστιμο όπως αναγράφεται στο άρθρο 230, παραγρ. Ζ του Γενικού Κανονισμού Λιμένων (ΦΕΚ 912/11-10-99) ορίζεται ότι: « Απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων». Η παράβαση τιμωρείται με 50-150€ πρόστιμο (το ύψος του προστίμου καθορίζει ο λιμενάρχης).

Τώρα, αν θα το πάρουμε με την γενική νομοθεσία κατοικίδιων (δείτε εδώ όλη τη νομοθεσία για τα κατοικίδια μαζί και τα πρόστιμα), τότε σύμφωνα με το Νόμο 3170/2003 ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους – άρα και στην παραλία – αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του και να έχουμε μαζί το βιβλιάριο υγείας του για να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένος αν μας ζητηθεί. 


Το επόμενο ερώτημα είναι αν επιτρέπεται ο σκύλος να μπει στη θάλασσα κι εκεί έρχονται οι γενικοί κανονισμοί Λιμένων όπως αναγράφονται παραπάνω.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts