Πώς να φτιάξετε εύκολο μαγειρευτό φαγητό για τον σκύλο σας
Θέλετε να ταΐζετε το σκυλάκι σας μαγειρευτή τροφή κι όχι ξηρά ή κονσέρβα. Υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για την διατροφή των σκύλων σύμφωνα με το National Research Council (το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών). Για να είναι μια πλήρης, σωστή, υγιεινή διατροφή όπου θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του σκύλου σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες οδηγίες.
Είναι σημαντικό η διατροφή να είναι “πλήρης και ισορροπημένη”, που σημαίνει ότι πληροί όλες τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπάρχει ποικιλία σε κάθε γεύμα ή να αλλάζετε κάθε γεύμα του για να είναι ισορροπημένη διατροφή. Εφόσον το σκυλί παίρνει όλα όσα χρειάζεται καθ ‘όλη την εβδομάδα, η διατροφή του θα είναι πλήρης και ισορροπημένη. Μπορείτε να κάνετε μικρές αλλαγές εφ’όσον ο σκύλος σας δεν έχει ένα πρόβλημα υγείας που απαιτεί μια πολύ συγκεκριμένη διατροφή.
Να θυμάστε μόνο ότι τα κουτάβια είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα που προκαλούνται από διατροφικές ελλείψεις ή υπερβολές από τα ενήλικα σκυλιά. Κι ότι τα μεγάλης φυλής κουτάβια κινδυνεύουν ιδιαίτερα από πάρα πολύ ασβέστιο πριν από την εφηβεία. Γι’ αυτό και θέλει προσοχή και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας για την διατροφή τους.
Οδηγίες
Ακολουθούν οδηγίες για την μαγειρευτή τροφή για υγιή σκυλιά.
-
Κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα : Πρέπει πάντα να αποτελούν τουλάχιστον το μισό της δίαιτας. Ορισμένες δίαιτες έχουν υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Ένας άλλος πιθανός κίνδυνος από δίαιτες που περιέχουν πολύ λίπος είναι όταν ο ιδιοκτήτης περιορίζει την ποσότητα πάρα πολύ για να ελέγξει το βάρος του σκύλου του με αποτέλεσμα να υποφέρει από έλλειψη των απαιτούμενων θρεπτικών συστατικών. Χρησιμοποιήστε άπαχο κρέας (χωρίς δέρμα και λίπος) εκτός κι αν το σκυλί σας ασκείται καθημερινά με έντονη άσκηση.
-
Καλό είναι να αποφεύγετε τα κόκαλα. Γιατί δημιουργούν δυσπεψία και μπορούν να τραυματίσουν τον σκύλο σας. Από τραυματισμό δοντιών, πνίξιμο, σκίσιμο στομάχου και θάνατος.
-
Όχι μόνο πουλερικά αλλά και κόκκινο κρέας πρέπει να τρώει.
-
Ψάρια : Παρέχουν Βιταμίνη D. Διαφορετικά αν δεν συμπεριληφθεί στην διατροφή το ψάρι, θα πρέπει να δώσετε στον σκύλο σας συμπληρώματα διατροφής με Βιταμίνη D. Πολύ καλές επιλογές είναι : κονσερβοποιημένα ψάρια με κόκαλα όπως είναι οι σαρδέλες συσκευασμένα σε νερό κι όχι λάδι, σκουμπρί και σολομός. Αν μαγειρεύετε μόνοι σας τα ψάρια, προσοχή στα κόκαλα. Θα πρέπει να τα αφαιρέσετε προσεκτικά και ποτέ μην δώσετε ωμό σολομό, πέστροφα ή συγγενικά τους είδη. Μπορείτε να ταΐσετε μικρές ποσότητες ψαριών ημερησίως ή μεγαλύτερες ποσότητες μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Η συνολική ποσότητα θα πρέπει να είναι περίπου αναλογία 30 γρ. ψάρι ανά ένα κιλό κρέατος.
-
Όργανα : Το συκώτι θα πρέπει να αποτελεί κατά προσέγγιση το 5% ή αναλογικά περίπου 50 γρ. ανά 500 γρ. άλλων ζωικών προϊόντων. Το βοδινό συκώτι είναι ιδιαίτερα θρεπτικό αλλά μπορεί να συμπεριληφθεί στην διατροφή και το συκώτι κοτόπουλου όπως και άλλων ειδών περιστασιακά. Καλό είναι να ταΐζετε τον σκύλο σας μικρές ποσότητες συκώτι καθημερινά ή μέρα παρά μέρα λίγο μεγαλύτερη ποσότητα.
-
Αυγά : Εξαιρετικά θρεπτική τροφή που είναι αναγκαία σε κάθε δίαιτα. Τα σκυλιά που ζυγίζουν περίπου 20 κιλά μπορούν να τρώνε ένα αυγό κάθε μέρα. Σε μικρότερα σκυλιά λιγότερο.
-
Γαλακτοκομικά : Απλό γιαούρτι και το κεφίρ είναι ανεκτά από τους περισσότερους σκύλους. Σε περίπτωση προβλημάτων δοκιμάστε κατσικίσιο γαλακτοκομικό προϊόν. Το cottage και το τυρί ricotta είναι επίσης καλές επιλογές. Να περιορίσετε άλλα τυριά γιατί τα περισσότερα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος.
-
Φρούτα και λαχανικά : Αν και δεν είναι ένα σημαντικό μέρος της εξελικτικής διατροφής του σκύλου, τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, καθώς και αντιοξειδωτικά και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία και τη μακροζωία. Tip :Τα έντονα χρωματιστά λαχανικά και φρούτα είναι πιο θρεπτικά.
-
Αμυλούχα λαχανικά: Λαχανικά όπως οι πατάτες, γλυκοπατάτες, και το χειμώνα κολοκυθάκια (συμπεριλαμβανομένων κολοκύθα), καθώς και τα όσπρια (φασόλια), παρέχουν τις θερμίδες υδατάνθρακα που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη μείωση του κόστους των τροφίμων και τη διατήρηση του βάρους σε πολύ αδύνατα και πολύ δραστήρια σκυλιά. Οι ποσότητες θα πρέπει να περιορίζονται όσον αφορά τους υπέρβαρους σκύλους. Τα αμυλούχα τρόφιμα πρέπει να μαγειρεύονται καλά για να είναι εύπεπτα από τα σκυλιά.
-
Πράσινα φυλλώδη και άλλα μη-αμυλούχα λαχανικά: Αυτά είναι χαμηλά σε θερμίδες και μπορούν να συμπεριληφθούν στην διατροφή σε οποιαδήποτε επιθυμητή ποσότητα. Μπορεί να δημιουργήσουν αέρια κι επίσης ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι μπορεί να καταστείλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα δίνετε σε καμία περίπτωση ωμά αλλά μαγειρεμένα. Άλλα λαχανικά μπορείτε να τα δώσετε ωμά αρκεί να τα έχετε πολτοποιήσει σε μπλέντερ για να αφομοιωθούν σωστά από τα σκυλιά αν και δεν είναι επιβλαβές να δώσετε και ως κεράσματα σε μπουκίτσες κάποιες φορές.
-
Φρούτα: Οι μπανάνες, τα μήλα, τα μούρα, πεπόνι, παπάγια είναι καλές επιλογές. Απαγορεύονται τα σταφύλια και οι σταφίδες, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους.
-
Σιτηρά: Αμφιλεγόμενα, καθώς μπορεί να συμβάλουν στη φλεγμονή που προκαλείται από αλλεργίες, αρθρίτιδα, ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου καθώς και επιληπτικές κρίσεις και άλλα προβλήματα. Μερικοί σπόροι περιέχουν γλουτένη που μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε ορισμένους σκύλους. Συνήθως τα σιτηρά τα χρησιμοποιούν για να μειωθεί το συνολικό κόστος της σίτισης εφόσον ο σκύλος είναι υγιής και δεν έχει πρόβλημα μαζί τους. Σιτηρά και αμυλούχα λαχανικά πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το μισό της διατροφής. Καλές επιλογές είναι το πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι, κινόα, το κριθάρι, και τα ζυμαρικά. Λευκό ρύζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διευθετήσει μια αναστάτωση στο στομάχι που μπορεί να έχει ο σκύλος, ειδικά αν βραστεί με επιπλέον νερό, αλλά είναι χαμηλά στη διατροφή και δεν θα πρέπει να αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της διατροφής. Όλα τα σιτηρά πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα.
-
Λάδι : Είναι απαραίτητο για το λίπος, τις θερμίδες και για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.
Συμπληρώματα διατροφής
Αν δεν συμπεριλαμβάνεται στην διατροφή συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων ή μια ποικιλία τροφίμων, τότε είναι απαραίτητο να δώσετε στον σκύλο σας συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, όταν μια τροφή μαγειρεύεται τα περισσότερα συστατικά χάνονται κι έτσι για ακόμη έναν επιπλέον λόγο είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα.
Παρακάτω είναι ορισμένα απ’ αυτά που μπορεί να χρειάζονται, αλλά το σωστό είναι να απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας για να σας δώσει τα κατάλληλα συμπληρώματα κι όχι να τα δώσετε στον σκύλο σας χωρίς την συμβουλή του, γιατί μπορεί να κάνετε λάθος αν δώσετε από μόνοι σας συμπληρώματα και να προκαλέσετε προβλήματα υγείας στον σκύλο σας είτε από έλλειψη βιταμινών είτε από υπερκατανάλωση. Γι’αυτό θέλει προσοχή!
-
Ασβέστιο
-
Ιχθυέλαιο
-
Μουρουνέλαιο
-
Φυτικά έλαια
-
Άλλες βιταμίνες και μέταλλα
-
Βιταμίνη Ε
-
Ιώδιο
-
Πράσινο μείγμα (αντικαθιστά τα πράσινα λαχανικά)
-
Πολυβιταμίνες και συμπληρώματα μετάλλων
Καλό είναι να ζητήσετε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας για την μαγειρευτή τροφή και να φτιάξετε μαζί μια σωστή, πλήρης και ισορροπημένη δίαιτα για τον σκύλο σας που θα είναι ιδανική και κατάλληλη γι’ αυτόν σύμφωνα με τον δικό του οργανισμό και τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει.
Τροφές σκύλων
Πηγή : http://www.whole-dog-journal.com/issues/15_7/features/Home-Prepared-Dog-Food-Nutritional-Information_20568-1.html