Συχνά αναρωτιέστε αν έχουν τα σκυλιά συναισθήματα κι αν μπορούν να τα εκφράσουν κιόλας. Έχετε “πιάσει” τον εαυτό σας πολλές φορές να λέει “Κοίτα… χαμογελάει!” ή “Κοίτα.. σα να γελάει…”…. Άλλες φορές, νομίζετε πως έχει κατεβάσει το βλέμμα του χαμηλά κι έχει πάρει μια έκφραση… ντροπής όταν τον πιάνετε στα πράσα να κάνει μια ζημιά…
Αλήθεια, ισχύουν όλα αυτά ή απλά η αστείρευτη αγάπη για τον σκύλο μας, μας οδηγεί στον κατά λάθος εξανθρωπισμό του; Εδώ έρχεται η επιστήμη όπου σύμφωνα με κάποιες έρευνες ανακαλύπτει όλη την αλήθεια όσον αφορά τα αισθήματα των σκύλων.
Γέλιο
Έχει τύχει ποτέ να παίζετε με τον σκύλο σας , εκείνος να λαχανιάζει κι εσείς να νομίζετε πως ακούτε έναν ήχο σα να γελάει; Τελικά, αποδεικνύεται πως ίσως έχετε δίκιο!
Η ερευνήτρια Patricia Simonet από το Sierra Nevada College ανακάλυψε πως η σκυλίσια εκδοχή του γέλιου θα μπορούσε να ήταν συγκεκριμένες ανάσες κι ενθουσιώδης εκπνοές.
Η ερευνήτρια και η ομάδα της έφεραν σε ένα πάρκο ένα παραβολικό μικρόφωνο και κατέγραψαν τους ήχους που κάνουν τα σκυλιά όταν παίζουν. Και μ’ αυτό το πείραμα, ανακάλυψαν μια ξεχωριστή εκπνοή που διέφερε από το κανονικό λαχάνιασμα. Αργότερα, η ομάδα αναπαρήγαγε τον συγκεκριμένο ήχο σε μία άλλη ομάδα σκύλων κι εκείνοι μόλις τον άκουσαν, άρχισαν να παίζουν.
Με το σκυλίσιο “γέλιο” όπως το ονόμασαν, ανακάλυψαν επίσης πως ηρεμεί πολύ τα στρεσαρισμένα σκυλιά στα καταφύγια.
Ντροπή
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων γνωρίζουν την γλώσσα του σώματος του δικού τους τετράποδου φίλου κι αναγνωρίζουν συγκεκριμένα σημάδια στην συμπεριφορά του πως έχει κάνει κάτι κακό ο τριχωτός ένοικος την ώρα που έλειπαν από το σπίτι. Κάποια συνηθισμένα σημάδια ενοχής είναι: το κατεβασμένο κεφάλι, τα αυτιά τραβηγμένα πίσω, η σκυφτή στάση κι ένα.. πονεμένο βλέμμα.
Ακόμη κι αν δεν είναι εμφανή τα αποτελέσματα της κακής συμπεριφοράς του σκύλου, η γλώσσα του σώματός του τα μαρτυράει όλα! Για τον σκύλο όμως, το συναίσθημα είναι λίγο λιγότερο περίπλοκο από την ανθρώπινη ενοχή ή ντροπή.
Στην πραγματικότητα, αυτήν την υποτακτική στάση του σώματος που εσείς ερμηνεύετε ως ντροπή ή ενοχή, δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα της ανήσυχης προσμονής. Δείχνει καθαρά σημάδι πειθαρχίας από την μεριά του σκύλου σας. Ο σκύλος σας γνωρίζει την αντίδρασή σας από ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν ή απλά διαισθάνεται την αλλαγή της ενέργειας ή με απλά λόγια της διάθεσής σας και με την βοήθεια της δικής σας γλώσσας του σώματος αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό σας.
Η άμεση αντίδρασή σας σε κάθε πειθαρχική κατάσταση δημιουργεί έναν ιδιαίτερο δεσμό ανάμεσα σε σας και τον σκύλο σας με αποτέλεσμα να γνωρίζει οι ενέργειές του οδηγούν είτε σε τιμωρία είτε σε επιβράβευση.
Ζήλια
Η ερευνήτρια Friederike Range από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία, ανακάλυψε πως τα σκυλιά έχουν την αίσθηση του “ευ αγωνίζεσθαι”. Η ερευνήτρια και η ομάδα της δούλεψαν με μία ομάδα σκύλων που γνώριζε την εντολή “δώσε το χέρι σου” , έδιναν το χέρι τους κι έπαιρναν λιχουδιά. Κάνανε λοιπόν το συγκεκριμένο πείραμα κι ενώ όλη η ομάδα εκτελούσε σωστά την εντολή, έδιναν λιχουδιά μόνο σε έναν σκύλο κι ανακάλυψαν πως οι υπόλοιποι σκύλοι όταν έβλεπαν αυτή τη συμπεριφορά, σταματούσαν.
Με λίγα λόγια, τα σκυλιά έχουν την αίσθηση του άδικου και προσβάλλονται από μία τέτοια συμπεριφορά και στην συνέχεια νιώθουν ζήλια. Το αίσθημα της ζήλιας και κατ’ επέκταση του δικαίου υπάρχει στα ζώα που ζουν σε αγέλες κι αυτό γιατί σε μία αγέλη υπάρχει ο δεσμός της συντροφικότητας, της συναδελφικότητας που μοιράζονται τα πάντα.
Θρήνος, Λύπη
Τα σκυλιά δεν θρηνούν όπως οι άνθρωποι αλλά γνωρίζουν και ζουν την λύπη όταν πεθάνει ένα μέλος της αγέλης τους. Η αγέλη ενός δεσποζόμενου σκύλου είναι η οικογένεια που ζει μαζί του στο ίδιο σπίτι. Άρα, αν ένας ιδιοκτήτης σκύλου βιώσει μια απώλεια, έναν θάνατο μέσα στην οικογένειά του, τότε το σκυλί μπορεί να αντιδράσει εμφανίζοντας σημάδια ψυχικής δυσφορίας όπως : ανορεξία, φόβο, κατάθλιψη, άγχος και αϋπνίες ή το ακριβώς αντίθετο, πολύ ύπνο.
Το 1996 η the American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (η Αμερικανική εταιρία εναντίον της κακοποίησης των ζώων) πραγματοποίησε ένα έργο με θέμα “Το πένθος ζώων συντροφιάς” και διαπίστωσε ότι το 66% των σκύλων αυτών παρουσίασε τουλάχιστον 4 αλλαγές στην συμπεριφορά του μετά την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα περισσότερα σκυλιά επέστρεψαν στο φυσιολογικό μετά από δύο βδομάδες αλλά σε μερικούς σκύλους τους πήρε έως και 6 μήνες!
Οι συμβουλές που δίνουν οι ερευνητές σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι:
- Δώστε χρόνο στο κατοικίδιο σας να αντιμετωπίσει την απώλεια.
- Διατηρήστε την καθημερινή ρουτίνα και ζήστε το δικό σας πένθος.
- Ο σκύλος θα το ξεπεράσει εάν κι εφόσον το ξεπεράσετε κι εσείς.
- Σε περίπτωση που φοβάστε πως τα συμπτώματα που έχει ο σκύλος σας δηλώνουν κάποια ασθένεια, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο.
Χαρά
Οποιοσδήποτε παρακολουθήσει ένα σκυλί να παίζει, αντιλαμβάνεται πως εκείνη τη στιγμή το σκυλί είναι χαρούμενο. Σύμφωνα με τον Κάρολο Δαρβίνο ” τα σκυλιά με την προσδοκία μιας μεγάλης ευχαρίστησης, πηδούν ψηλά και γαβγίζουν χαρούμενα”.
Το παιχνίδι βοηθά τα ζώα να χτίσουν κοινωνικούς δεσμούς, την εμπιστοσύνη και να μάθουν να συνεργάζονται έτσι ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης με την βοήθεια της ομάδας. Ακονίζει επίσης τις νοητικές τους ικανότητες και βοηθά στο κυνήγι και στο ζευγάρωμα.
Με λίγα λόγια, ναι, ο σκύλος χαίρεται, γνωρίζει το αίσθημα της χαράς και το δείχνει με τα υπερβολικά και χαρούμενα γαβγίσματα και χοροπηδητά του.