Έχετε σκοπό να πάτε διακοπές μαζί με τον μαλλιαρό, τετράποδο φίλο σας, σωστά; Και τώρα που είπα μαλλιαρό… είμαι σίγουρη πως έχετε κλείσει ήδη ραντεβού για κούρεμα για να μην ζεσταίνεται τώρα το καλοκαίρι… Κούρεμα ή ξύρισμα;
Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων μπερδεύουν το κούρεμα με το ξύρισμα. Η αλήθεια είναι πως το ξύρισμα δεν κάνει καλό όσο νομίζετε. Το τρίχωμα του σκύλου, όσο και να μην θέλετε να το πιστέψετε, προστατεύει από την απευθείας έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες. Για να ισχύει όμως αυτό, απαιτείται το τρίχωμα να είναι υγιές για να μπορεί το δέρμα να αναπνέει. Αν π.χ είναι ένα τρίχωμα γεμάτο κόμπους, αχτένιστο, μπερδεμένο, μην περιμένετε να κυκλοφορεί αέρας στο δέρμα! Θέλει συχνό χτένισμα, μπάνιο και κούρεμα αλλά όχι ξύρισμα!
Το κουρέψατε λοιπόν κι είστε έτοιμοι να φύγετε… Πού πάτε; Επισκεφτήκατε τον κτηνίατρο; Βεβαιωθείτε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στο ταξίδι ιδιαίτερα αν είναι ηλικιωμένο, πως έχει κάνει όλα του τα εμβόλια, έχει λάβει την κατάλληλη προστασία κατά των παρασίτων (ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες) κι αν γνωρίζετε πως ζαλίζεται στα ταξίδια ίσως χρειαστεί να σας δώσει ο κτηνίατρος κάποιο φάρμακο για τη ναυτία. Σιγουρευτείτε πως έχετε όλα τα φάρμακα αν ο σκύλος σας ακολουθεί κάποια θεραπεία. Και τέλος μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας το δικό του βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
Αφού έχετε πάρει την έγκριση απ’ τον κτηνίατρο, του βάζετε στο κολάρο μια ταυτότητα με το όνομά του και το τηλέφωνο (για καλό και για κακό). Μην βασίζεστε μόνο στο microchip γιατί λίγοι είναι εκείνοι που όταν βρουν χαμένα ζωάκια προχωρούν στην ταυτοποίησή τους στον κτηνίατρο. Ακολουθούν την εύκολη λύση : αν ο σκύλος έχει πάνω του ταυτότητα με τα στοιχεία του, τότε καλώς. Διαφορετικά, τον παρατάνε αποφεύγοντας περαιτέρω ενέργειες.
Ετοιμάζετε τα πράγματά του: πιατάκια, φαγητό, λιχουδιές, παιχνίδια, λουρί, βιβλιάριο υγείας, σπρέι σιτρονέλας κι οτιδήποτε άλλο απαραίτητο.
Έχετε σκοπό να μείνετε σε ξενοδοχείο; Τότε πρέπει προτού φύγετε να ελέγξετε εάν εκεί που θα πάτε δέχονται τα κατοικίδια. Μπορείτε να δείτε εδώ Pet friendly ξενοδοχεία και πάντα τηλεφωνείτε για επιβεβαίωση γιατί τα πράγματα… αλλάζουν…
Τελευταία κίνηση πριν βάλετε μπρος για τις καλοκαιρινές σας διακοπές είναι να γνωρίζετε ποια κτηνιατρεία υπάρχουν στην περιοχή και σ’ αυτό θα σας βοηθήσουν οι Εφημερίες κτηνιατρείων. Διαφορετικά, αν δεν υπάρχει η περιοχή που θα επισκεφτείτε στη λίστα, κάνετε μόνοι σας την έρευνα τηλεφωνικώς ή μέσω κάποιου ταξιδιωτικού οδηγού.
Αν είναι να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο καλό είναι να κάνετε πολλές μετακινήσεις, μικρές βόλτες τον σκύλο σας, λίγες μέρες πριν το ταξίδι για να συνηθίσει.
Μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, θα θέλετε να ρίξετε μια βουτιά, σωστά; Η λίστα με τις Pet friendly παραλίες, θα σας βοηθήσει! Και μην ξεχνάτε… μετά το μπάνιο στην θάλασσα να ξεπλύνετε τον σκύλο σας με φρέσκο νερό. Το καλοκαίρι μπορείτε να του κάνετε συχνότερα μπάνια χρησιμοποιώντας σαμπουάν με εντομοαπωθητικές ιδιότητες κατά των παράσιτων και να το βουρτσίζετε πριν και μετά το μπάνιο για να έχει ένα υγιές τρίχωμα. Αν όμως χρησιμοποιείτε προϊόντα για την αποπαρασίτωση που επηρεάζονται από το νερό, τότε θα πρέπει αν είναι π.χ κολάρο να το βγάζετε πριν το μπάνιο ή αν είναι αμπούλα ή σπρέι να το ανανεώνετε μετά το μπάνιο.
Εάν κάνετε βόλτες στην εξοχή, σε πάρκα και σε μέρη με πυκνή βλάστηση και χώματα, θα πρέπει να προσέξετε εάν είναι μικρόσωμο το σκυλάκι σας ή μακρύτριχο ή με μακριά αυτιά γιατί υπάρχει πιθανότητα πέρα από αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσει κάποιο παράσιτο όπως τσιμπούρια, αλλά και ο φόβος τραυματισμού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πάει σ’ αυτά τα μέρη για να παίξει ή να κάνει την βόλτα του, απλά θέλει μετά να το ελέγξετε.
Και τέλος, μη ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές για να αποθανατίσετε τις μοναδικές στιγμές ξέγνοιαστων διακοπών με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο!
Αυτά από εμένα! Καλές διακοπές να έχετε και καλό καλοκαίρι!