Κάνοντας μασάζ στον σκύλο σας έχει ευεργετικές ιδιότητες όχι μόνο σε εκείνον αλλά και σε εσάς.
Πρώτα απ’ όλα αυτή η επαφή δένει ακόμα περισσότερο την σχέση σας. Χαλαρώνετε κι οι δύο, κι επιπλέον κάτι πολύ σημαντικό, βοηθάει στην υγεία του. Με ποιον τρόπο; Με τις μαλάξεις μπορεί να ανακαλύψετε προβλήματα υγείας όπως για παράδειγμα όγκους, πρηξίματα ή πληγές που με το μάτι ίσως να μην φαίνονται.
Το μασάζ όμως στους σκύλους διαφέρει από εκείνο των ανθρώπων. Δεν θέλει έντονο μασάζ, αλλά απαλές κινήσεις για να χαλαρώσει και να αισθανθεί άνετα το σκυλάκι σας.
Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή;
- Τις ώρες που εκείνος είναι πιο χαλαρός. Είναι το μεσημέρι; Μετά το φαγητό; Εσείς γνωρίζετε το πρόγραμμά του και σύμφωνα με αυτό θα κανονίσετε το μασάζ να γίνει σε στιγμή που είναι ο σκύλος σας σε ήρεμη κατάσταση κι όχι σε πλήρη διέγερση ή σε φάση παιχνιδιού.
- Αποφύγετε την ώρα της εκπαίδευσης ή άσκησης. Αφήστε τον να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί και δοκιμάστε τουλάχιστον μισή ώρα μετά.
- Μην του κάνετε μασάζ αν δεν νιώθει καλά. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να δέχεται μόνο χάδια και τίποτα παραπάνω. Αφήστε το μασάζ για άλλη φορά.
Πόση ώρα;
Πέντε με δέκα λεπτά είναι αρκετά. Όσο συχνά θέλετε ακόμα και καθημερινά, αρκεί να του αρέσει. Στην αρχή μπορεί να μην του αρέσει. Είναι θέμα συνήθειας. Ξεκινάτε με το πρώτο λεπτό βλέποντας αν το δέχεται ή όχι. Την επόμενη φορά θα κάνετε λίγο παραπάνω και κάθε φορά η διάρκεια θα αυξάνεται. Αν ο σκύλος σας το ευχαριστιέται δεν υπάρχει όριο στην ώρα, αλλά πέντε με δέκα λεπτά αρκούν για να του κάνετε ολικό μασάζ.
Πώς θα καταλάβετε αν του αρέσει ή όχι;
Αν του αρέσει θα νιώσετε τους μυς του να χαλαρώνουν όπως και όλη η στάση του. Θα το καταλάβετε από το σώμα του που θα αφεθεί στα χέρια σας. Κι επιπλέον θα αναπνέει ήρεμα.
Αν δεν του αρέσει μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια:
- Σφίξιμο μυών όταν σταματήσετε το χάδι και ξεκινήσετε το μασάζ. Θα νιώσετε το σώμα του να σφίγγεται.
- Μορφασμό στο πρόσωπο όπως ανασήκωμα χειλιών.
- Να μαζευτεί ή το αντίστροφο, να τιναχτεί απότομα.
- Γρύλισμα ή μουρμουρητό ενόχλησης.
- Να δαγκώσει το χέρι σας. Δεν σημαίνει απόλυτα άγρια. Και με απαλό δάγκωμα είναι ένας τρόπος προειδοποίησης ότι δεν του αρέσει και σας ζητά να σταματήσετε.
- Να τρέξει μακριά σας.
Αν δεν του αρέσει λοιπόν, σταματήστε το. Το νόημα όλης της διαδικασίας είναι να αισθανθεί ο σκύλος σας χαλαρός και χαρούμενος. Αν δεν τα αισθάνεται αυτά τότε μην το κάνετε.
Πώς θα του κάνετε μασάζ;
- Αρχικά, χαϊδεύετε τον σκύλο σας στα σημεία που του αρέσει για να χαλαρώσει. Τον έχετε σε καθιστή στάση και του μιλάτε ήρεμα και γλυκά για να αισθανθεί όμορφα.
- Ξεκινάτε με μασάζ στον σβέρκο στην βάση του κεφαλιού. Απαλές, κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλά σας ασκώντας ελαφριά πίεση.
- Κατεβαίνετε στους ώμους. Γύρω από τους ώμους κι ανάμεσα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συνήθως είναι ένα από τα αγαπημένα σημεία των σκύλων γιατί δεν μπορούν να το φτάσουν. Γι’ αυτό ξοδέψτε περισσότερο χρόνο εκεί με κυκλικές κινήσεις και απαλή πίεση με όλη την παλάμη.
- Συνεχίζετε στα πόδια μπροστά και στο στήθος. Ορισμένα σκυλιά δεν θέλουν να τους πιάνουν τα πόδια. Σε αυτήν την περίπτωση θα παραλείψετε αυτό το βήμα. Διαφορετικά αφού κάνετε μασάζ στα πόδια καλό είναι να κάνετε και στις πατούσες.
- Προχωράτε στην πλάτη ξεκινώντας από την αυχένα και κατεβαίνετε πιο κάτω.
- Και τέλος, καταλήγετε στα πίσω πόδια μέχρι και την ουρά. Κι όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, αν δεν έχει πρόβλημα κάνετε και τις πατούσες.
Μπορείτε να κάνετε το μασάζ και με την βοήθεια μιας βούρτσας – γάντι. Θα δοκιμάσετε αν θα του αρέσει με αυτό ή όχι. Προσοχή: αυτό είναι μόνο για το χαλαρωτικό μασάζ κι όχι για το θεραπευτικό μασάζ ή τις μαλάξεις που θέλετε να εξετάσετε την υγεία του (δείτε παρακάτω).
Πώς βοηθάει στην υγεία του;
- Είναι ωφέλιμο για τους πόνους των αρθριτικών. Με απαλές μαλάξεις γύρω από την περιοχή που πονά κι όχι ακριβώς πάνω, ανακουφίζει τον πόνο.
- Άλλος τρόπος είναι να τεντώνετε απαλά τα πόδια του. Αν όμως δεν το θέλει το μασάζ στην περίπτωση των αρθριτικών, τότε μην τον πιέσετε γιατί μπορεί να αισθανθεί χειρότερα.
- Επίσης με το μασάζ εξετάζετε το σώμα του για τυχόν καρούμπαλα, όγκους ή πληγές. Σε περίπτωση που βρείτε κάτι ανάλογο, πόσο μάλλον κι αν πονέσει, επιβάλλεται μια επίσκεψη στον κτηνίατρο γιατί μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Ο τρόπος του μασάζ σ’ αυτήν την περίπτωση είναι να νιώσουν τα χέρια σας όλο του το σώμα με ένα σταθερό και διαρκές χάδι από πάνω έως κάτω. Να αισθανθείτε το στομάχι, τα πόδια, το στήθος, την πλάτη. Να μην αφήσετε κανένα σημείο ανέγγιχτο.
Τι θα λέγατε λοιπόν για λίγο μασάζ; Μήπως είναι τώρα η στιγμή;