Μπορεί ο σκύλος σας να σας… γιατρέψει;

Η  Dr.Deborah Wells, του Queens University στην Ιρλανδία ύστερα από πολύχρονη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως η συνύπαρξη με έναν σκύλο στο σπίτι  προσφέρει περισσότερα στον ιδιοκτήτη του απ’ ότι η συνύπαρξη με μια γάτα.

Μέσα από την έρευνά της προκύπτει πως όσοι υιοθέτησαν σκύλο από φιλοζωική εταιρία ανέφεραν μείωση  πονοκεφάλων, συμπτωμάτων ζάλης και ανοσία στα κρυολογήματα,  ένα μήνα μετά την είσοδο του σκύλου στο σπίτι και αυτά τα οφέλη διήρκεσαν  τουλάχιστον για δέκα μήνες.  Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε μόνο στους ανθρώπους που υιοθέτησαν σκύλο σε αντίθεση με αυτούς που απέκτησαν γάτα.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα της  Dr.Deborah Wells ο σκύλος όχι μόνο έχει την ικανότητα να προστατεύει τον άνθρωπο από αρρώστιες αλλά επίσης βοηθάει στην γρήγορη ανάρρωση και στην πρόληψη αρχικών συμπτωμάτων καρκίνου, υπογλυκαιμίας και επιληπτικών κρίσεων.  Επίσης, επηρεάζει θετικά την ψυχολογία ενός παιδιού που ακολουθεί  μια επίπονη θεραπεία και το βοηθά να την αντέξει καλύτερα.

Όσον αφορά την ψυχολογική πλευρά, οι σκύλοι βοηθούν με τον θεραπευτικό τους ρόλο τους ανάπηρους και γι’ αυτόν τον λόγο πολλά θεραπευτικά ιδρύματα ¨με ανοιχτό μυαλό¨ όπως νοσοκομεία, φυλακές και κέντρα αποκατάστασης υποδέχονται τους τετράποδους ¨θεραπευτές¨ με ιδιαίτερη θέρμη.  Πόσο μάλλον όταν έχουν στην κατοχή τους μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και  υποδεικνύει πως ο σκύλος μπορεί να βοηθήσει σχιζοφρενείς με αποτέλεσμα να τους ηρεμήσει ή να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά τους και να ξεκλειδώσει καλές πλευρές του χαρακτήρα τους.

 

Η Dr.Deborah Wells εξηγεί πως ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου ωφελείται πρώτα απ’ όλα από την φυσική δραστηριότητα.   Όταν ένας άνθρωπος , πριν την απόκτηση ενός σκύλου, καθόταν στον καναπέ με τις ώρες ή ήταν εντελώς αγύμναστος , μετά την απόκτησή του, του δίνει κίνητρα στο να δραστηριοποιηθεί  περισσότερο όπως το παιχνίδι, οι βόλτες αλλά και μόνο το να ασχολείται μαζί του.  Οι βόλτες συνεισφέρουν ακόμα και στην ψυχική υγεία του ιδιοκτήτη και στην κοινωνικοποίησή του.  Όταν βγάζει βόλτα τον σκύλο του έρχεται σε επαφή με τον κόσμο και ταυτόχρονα ο δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ του ανθρώπου και του σκύλου εμποδίζει την εμφάνιση του στρες.

Απόδειξη όλων των παραπάνω είναι το συμπέρασμα της έρευνας πως οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν κατά 8,6% υψηλότερο ποσοστό επιβίωσης μετά από μια καρδιακή προσβολή σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν σκύλο.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts