Σχεδόν το 10% όλων των παιδιών έχουν κάποιου είδους φόβο ή φοβία. Ενώ μερικά παιδιά περνούν από προσωρινές φάσεις φόβου για κάτι, άλλοι φόβοι διαρκούν σε πολλαπλά στάδια της ζωής. Ο φόβος για τα σκυλιά είναι μια τέτοια φοβία, που μερικές φορές προκαλείται από μια τρομακτική συνάντηση και άλλες φορές χωρίς φαινομενικά κανένα λόγο. Ακολουθούν συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να αισθάνεται άνετα με τα σκυλιά.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή κι ας δούμε ποιες φοβίες προβληματίζουν τα παιδιά σε κάθε στάδιο της παιδικότητάς τους.
Κατά τη διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης του βρέφους και του νηπίου, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει σημάδια άγχους ή φόβου για:
- Αγνώστους
- Αποχωρισμός από τους γονείς
- Γνωρίζοντας καινούριους ανθρώπους
- Άγνωστες συνθήκες
Καθώς μεγαλώνουν, αυτοί οι φόβοι εξαφανίζονται. Ωστόσο, η εφηβεία αντικαθιστά αυτούς τους φόβους με ανησυχίες για:
- Φαντάσματα ή τέρατα
- Να αρρωστήσει ή να πεθάνει
- Απώλεια γονέα, μέλους της οικογένειας ή φίλου
- Πολύ κακές καιρικές συνθήκες
Εάν ένας φόβος διαρκεί λιγότερο από έξι μήνες, θεωρείται παροδικός. Αυτό σημαίνει ότι ο φόβος περνάει και δεν διαρκεί πολύ. Εάν το παιδί σας δείχνει φόβο για κάτι για έξι μήνες ή περισσότερο, μπορεί να είναι φοβία.
Εάν το παιδί σας έχει φόβο ή φοβία για τα σκυλιά η οποία διαταράσσει τη ζωή του, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον φόβο και να βοηθήσετε το παιδί σας να τον αντιμετωπίσει, ώστε να τον ξεπεράσει.
Αντιμετώπιση της φοβίας του παιδιού σας για τους σκύλους
Ως γονιός, το ένστικτό σας είναι να καθησυχάζετε και να παρηγορείτε το παιδί σας όταν φοβάται κάτι. Ωστόσο, είναι σημαντικό για εσάς να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, ώστε να μπορεί να ηρεμήσει όταν νιώθει φόβο.
Δίνοντας στο παιδί σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να ξεπεράσει τον φόβο ανεξάρτητα, το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μπορεί να μην είστε πάντα με το παιδί σας όταν είναι κοντά σε έναν σκύλο, αλλά μπορείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει στην περίπτωση αυτή. Έχοντας ένα επόμενο βήμα στο μυαλό μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση του φόβου του για τα σκυλιά.
Αυτορύθμιση
Ως ενήλικας, πιθανότατα αυτορυθμίζετε τις σκέψεις σας χωρίς καν να συνειδητοποιείτε ότι το κάνετε. Διαπραγματεύεστε και μιλάτε αρνητικά όταν εμφανίζεται φόβος, έτσι ώστε τα συναισθήματά σας να είναι υπό έλεγχο. Το παιδί σας δεν έχει αυτές τις τεχνικές μέχρι να το διδάξει κάποιος.
Ενώ η αυτορρύθμιση είναι μια δύσκολη έννοια για να κατανοήσει ένα παιδί, μπορείτε να την εξασκήσετε δυνατά. Μιλήστε στο παιδί σας για τα σκυλιά. Κάντε ερωτήσεις σχετικά με τον φόβο τους και κάντε ερωτήσεις για τα σκυλιά, ώστε το παιδί σας να μπορεί να απαντήσει. Αυτό σας βοηθά να μάθετε περισσότερα για το γιατί φοβούνται, αλλά τους διδάσκει επίσης πώς να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους δυνατά.
Στο μέλλον, μπορεί να ξανασκεφτούν τις συνομιλίες τους μαζί σας, κάνοντας τις ίδιες ερωτήσεις στο μυαλό τους. Όταν δίνετε χώρο στο παιδί σας να αισθάνεται άβολα και ανήσυχο, έχει επίσης χώρο να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα και να τα αντιμετωπίσει.
Γονείς, μην φοβάστε
Πιθανότατα θα εύχεστε να μπορούσατε να αφαιρέσετε όλο το φόβο και το άγχος του παιδιού σας, ώστε να μην χρειάζεται να το νιώσει. Μπορεί να ανησυχείτε για τον φόβο τους για τα σκυλιά, αναρωτιέστε πώς μπορεί να επηρεάσει τη ζωή τους – ειδικά αν έχετε ένα κατοικίδιο σκύλο στο σπίτι σας. Αν φοβάστε τον φόβο του παιδιού σας, θα το νιώσει
Ο φόβος σας μπορεί να σας κάνει να χωρίσετε το παιδί σας από έναν σκύλο ή να κάνετε την κατάσταση να ξεφύγει. Αντίθετα, επιτρέψτε στο παιδί σας να εξασκήσει την ανεξαρτησία του. Δείτε πώς αντιμετωπίζει τον φόβο του αυτή τη στιγμή αντί να δώσετε μια άμεση και ξαφνική λύση.
Προσφορά υποστήριξης
Μπορείτε ακόμα να είστε υποστηρικτικοί χωρίς να κάνετε υπέρβαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε το παιδί σας μόνο με έναν σκύλο και να πάτε σε άλλο δωμάτιο. Μπορείτε να καθίσετε δίπλα στο παιδί σας σιωπηλά, προσφέροντας υποστήριξη μόνο αν το ζητήσει. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε υποστήριξη αλληλεπιδρώντας με τον σκύλο για να του δείξετε ότι είναι εντάξει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται πιο άνετα με έναν σκύλο, εάν μπορεί να δει ότι δεν θα τον βλάψει.
Εάν βοηθάει, εξηγήστε τυχόν συμπεριφορές σκύλου που είναι εκφοβιστικές για το παιδί σας, όπως:
- Το δυνατό γάβγισμα
- Το τρέξιμο κι η ενέργεια του
- Το γλείψιμο ή το δάγκωμα
- Τα πηδήματά του
Οι ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε μετά από μια συγκεκριμένη συνάντηση περιλαμβάνουν:
- Πώς ένιωσες με αυτόν τον σκύλο;
- Γιατί αισθάνθηκες (λυπημένος / φοβισμένος /ή άλλο παρόμοιο συναίσθημα που εξέφρασε);
- Τι ήταν τρομακτικό;
- Υπήρχε κάτι που σου άρεσε στον σκύλο;
- Σε πλήγωσε ο σκύλος;
Προσέξτε να μην βάζετε λόγια στο στόμα του παιδιού σας. Η πρώτη σας ερώτηση δεν πρέπει να είναι, “Ήταν τρομακτικός ο σκύλος;” Αυτό συνεπάγεται φόβο και το παιδί σας μπορεί να αισθανθεί κάτι άλλο. Εάν είναι δυνατόν, επιτρέψτε του να χρησιμοποιήσει τα δικά του λόγια για να μιλήσει για το πώς αισθάνεται. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε αυτές τις ίδιες λέξεις για να κάνετε πρόσθετες ερωτήσεις.
Φτιάξτε ένα πλάνο
Όλοι νιώθουμε καλύτερα όταν έχουμε την αίσθηση του ελέγχου μιας κατάστασης. Το παιδί σας μπορεί να μην ξέρει πότε ή πού θα δει ένα σκυλί στη συνέχεια, αλλά μπορεί να προετοιμαστεί με ένα σχέδιο δράσης.
Μιλήστε για πράγματα όπως:
- Πώς να προσεγγίσει έναν σκύλο
- Τι να κάνει αν το πλησιάσει ένας σκύλος
- Πώς να πει στους άλλους ότι φοβάται τα σκυλιά
- Πώς να προβλέψει πότε μπορεί να δεί έναν σκύλο
Μπορείτε να διευκολύνετε τον προγραμματισμό, αλλά δώστε στο παιδί σας χώρο να θέσει τους δικούς του στόχους. Εάν δεν έχετε σκύλο για κατοικίδιο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν φίλο ή συγγενή που έχει σκύλο για να εξασκηθεί μαζί του.
Αναζητώντας βοήθεια
Εάν το παιδί σας φοβάται τόσο πολύ τα σκυλιά που επηρεάζει την καθημερινότητά του, αναζητήστε βοήθεια. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους και ακολουθήστε τη συμβουλευτική για το παιδί σας. Ένας ψυχολόγος μπορεί να προσφέρει πρόσθετη καθοδήγηση για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αντεπεξέλθει.