Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στις πατούσες

ποια γεγονότα διαισθάνονται τα σκυλιά

Τα προβλήματα στις πατούσες του σκύλου μπορεί να προκληθούν από αλλεργίες, μολύνσεις, κοψίματα και εκδορές, προβλήματα νυχιών, κύστες ή “ραγισμένα” μαξιλαράκια ποδιών (σκληρές εκδορές σαν αφυδατωμένες). Τα μαξιλαράκια των ποδιών παρέχουν μόνωση στα πόδια ενός σκύλου, καθώς επίσης και πρόσφυση, βοηθούν στην ισορροπία, επιβραδύνουν και σταματούν τις απότομες κινήσεις καθώς λειτουργούν  και ως “αμορτισέρ” για τα οστά και τις αρθρώσεις των ποδιών του σκύλου.

Παρά το γεγονός ότι είναι ανθεκτικές και σχεδιασμένες για να αντέχουν μεγάλη δραστηριότητα και φθορά, συχνά αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις πατούσες του σκύλου σας για τυχόν προβλήματα και να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε υπάρχει πρόβλημα και να λαμβάνετε μέτρα για να τις διατηρείτε υγιείς και προστατευμένες.

Ποια είναι τα σημάδια ότι υπάρχουν θέματα υγείας, πληγές ή τραυματισμοί στις πατούσες ενός σκύλου

 • Γλείψιμο και μάσημα του πάσχοντος ποδιού(ων)
 • Περπατά με δυσκολία ή κουτσαίνει
 • Κόκκινες και φλεγμονώδεις πατούσες
 • Πληγές και εκκρίσεις 
 • Απώλεια μαλλιών σε εκείνο το σημείο
 • Έλκη με κρούστα και φουσκάλες
 • Κοψίματα, γδαρσίματα, εκδορές και σκισίματα
 • Ραγισμένα, σπασμένα και σκισμένα νύχια
 • Ξηρά/ραγισμένα μαξιλαράκια πατούσας
 • Χαλαρά κομμάτια δέρματος στα μαξιλαράκια της πατούσας (σαν μαδημένα ή σα να κρέμονται)
 • Άρνηση να περπατήσει ή να κρατήσει το βάρος του στο πόδι(α)
 • Κύστες και όγκοι ή εξογκώματα
 • Αιμορραγία
 • Δυσάρεστη μυρωδιά που προέρχεται από την πατούσα 

Αιτίες τραυματισμών ή προβλημάτων υγείας στις πατούσες ενός σκύλου

Αλλεργία

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια μπορούν να υποφέρουν από κάθε είδους αλλεργίες. Τα κατοικίδια που υποφέρουν από αλλεργίες θα έχουν φαγούρα, ειδικά στα πόδια (και πιο συγκεκριμένα στις πατούσες), και συνήθως τα δαγκώνουν, τα γλείφουν ή τα μασούν για να προσπαθήσουν να τα ανακουφίσουν από τον κνησμό. Είναι επίσης πιο πιθανό, αυτά τα σκυλιά, να έχουν χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού και του δέρματος και προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή τραυματισμό και μπορεί να κάνει το πόδι πιο ευαίσθητο σε δευτερογενείς μυκητιασικές και βακτηριακές λοιμώξεις. Τα κατοικίδια που γλείφουν υπερβολικά τα πόδια τους θα πρέπει να αξιολογούνται, πρωτίστως, για αλλεργίες από κτηνίατρο.

Μυκητιασικές και Βακτηριακές Λοιμώξεις

Πολλά διαφορετικά είδη βακτηρίων και μυκήτων ζουν συνήθως στα μαξιλάρια των ποδιών του κατοικίδιου ζώου σας, αλλά περιστασιακά αυτοί οι οργανισμοί μπορεί να αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα και να προκαλέσουν μόλυνση. Οι βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις του δέρματος είναι συχνές στους σκύλους και συχνά αφορούν τα πόδια.

Τα σημάδια μόλυνσης στα πόδια περιλαμβάνουν γλείψιμο και μάσημα των ποδιών, ερυθρότητα, πρήξιμο, πόνο, κνησμό και καμιά φορά έντονη ξηρότητα ή το αντίθετο έντονες εκκρίσεις. Τυπικά, το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και άλλες πτυχές του δέρματος επηρεάζεται με κνησμό, ερυθρότητα και λιπαρές εκκρίσεις. Μερικές φορές, παρατηρείται και καφέ αποχρωματισμός των νυχιών.

Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί επίσης μερικές φορές να είναι δευτερογενείς σε μια αλλεργία. Ο κτηνίατρός σας είναι το καλύτερο άτομο για να διαγνώσει μια μόλυνση στα κατοικίδια ζώα σας και μπορεί να συνταγογραφήσει μια ποικιλία θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αλοιφών, μαντηλάκια και πλύσεις για τη θεραπεία τους.

Θέματα νυχιών 

1.Πολύ μακριά νύχια

Τα μακριά νύχια είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες για τον σκύλο σας. Τα μακριά νύχια μπορεί να δυσκολέψουν τον σκύλο σας να περπατήσει. Όταν τα νύχια ενός σκύλου έρχονται σε επαφή με σκληρό έδαφος, η σκληρή επιφάνεια σπρώχνει το νύχι πίσω στην βάση του νυχιού δημιουργώντας πόνο στον σκύλο και αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση σε όλες τις αρθρώσεις των δακτύλων. Τα μακριά νύχια καθιστούν επίσης πιο πιθανό το σκυλί σας να υποφέρει από κάποιο κάταγμα κάποια στιγμή στην ζωή του ή από ένα σχισμένο – σπασμένο νύχι.

2.Εσωτερικά νύχια

Τα νύχια που δεν κόβονται σωστά ή έχουν φθαρεί φυσικά με το περπάτημα έξω μπορεί να γίνουν επώδυνα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα. Κι αυτό κάποια στιγμή θα δημιουργήσει πρόβλημα στα πόδια του σκύλου.

3.Σκισμένα ή σπασμένα νύχια

Τα σκισμένα ή σπασμένα νύχια συμβαίνουν όταν ο σκύλος σας πιάνει το νύχι του ποδιού του σε κάτι. Ένα συνηθισμένο σενάριο είναι όταν ένας σκύλος μπαίνει από έξω ξαφνικά κουτσαίνοντας, και μερικές φορές αιμορραγώντας, και μετά από προσεκτικότερη εξέταση, φαίνεται ένα τραυματισμένο νύχι . Τα σκισμένα και σπασμένα νύχια μπορεί να είναι πολύ επώδυνα και συνήθως αιμορραγούν, γι’ αυτό καλύτερα αντιμετωπίζεται από κτηνίατρο.

Εγκαύματα και φουσκάλες

Αν κάνει πολύ ζέστη για να περπατήσετε εσείς έξω ξυπόλυτοι, τότε κάνει πολύ ζέστη και για τα σκυλιά σας! Να δοκιμάζετε πάντα την θερμοκρασία του πεζοδρομίου σε μέρες πολύ ζεστές όπως σε καύσωνα (για την άσφαλτο δεν το συζητάμε! Καίει πολύ περισσότερο από τις πλάκες πεζοδρομίου!) με την παλάμη σας προτού αφήσετε το σκύλο σας να περπατήσει. Εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε άνετα την παλάμη σας για 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι ακόμα πιο ζεστό σημείο (δηλαδή καυτό) για τα πόδια του σκύλου σας.

Δυστυχώς, τα κατοικίδια μπορούν και υφίστανται εγκαύματα στα μαξιλάρια των ποδιών τους από το περπάτημα σε επιφάνειες που είναι πολύ ζεστές. Τα καμένα μαξιλαράκια των ποδιών μπορεί να φαίνονται πρησμένα, κόκκινα ή με φουσκάλες. Τα εγκαύματα στα πόδια είναι ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα και απαιτείται άμεση προσοχή από έναν κτηνίατρο.

Ξηρά και σκασμένα μαξιλαράκια ποδιών

Τα μαξιλάρια των ποδιών των κατοικίδιων υποτίθεται ότι είναι κάπως τραχιά, ώστε να μπορούν να έλκονται σε λείες επιφάνειες. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες, όπως το πολύ ζεστό πεζοδρόμιο, οι χειμερινές συνθήκες, οι χημικές ουσίες, ο ξηρός αέρας, η έκθεση σε εξαιρετικά τραχιές επιφάνειες και το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να προκαλέσουν ξηρά, σκασμένα μαξιλάρια ποδιών. Οι ξηρές και σκασμένες πατούσες μπορεί να είναι επώδυνες και να θέσουν το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο μόλυνσης.

Κοψίματα και γδαρσίματα

Κοψίματα, εκδορές και τραύματα μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή και είναι συνηθισμένο φαινόμενο δεδομένου ότι οι σκύλοι τρέχουν και παίζουν σε διάφορα σκληρά εδάφη με αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Είναι σημαντικό να προσέχετε και να αποφεύγετε αν συναντάτε στον δρόμο σας αιχμηρά αντικείμενα στο έδαφος όταν περπατάτε με τα σκυλιά σας και να βεβαιωθείτε ότι παρέχετε την κατάλληλη προστασία όταν τρέχετε σε σκληρό ή ανώμαλο έδαφος ή ακόμα και στο πεζοδρόμιο με τους κινδύνους που βρίσκονται. Είναι πιθανό να βρεθούν ξένα αντικείμενα όπως κοφτερές πέτρες, ξύλα, κοντάρια, σπασμένα γυαλιά και άλλα κοφτερά αντικείμενα που διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν τραυματισμούς. 

Παράσιτα

Τα τσιμπούρια είναι ύπουλα γιατί κρύβονται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών ενός κατοικίδιου ζώου όπου μπορούν να προκαλέσουν κάθε είδους προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της μόλυνσης. Σε τέτοια περίπτωση, είναι καλύτερο να πάτε σε έναν επαγγελματία κτηνίατρο να αφαιρέσει το τσιμπούρι. Εάν δεν μπορείτε να πάτε στον κτηνίατρο, χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια ή ειδικά εργαλεία αφαίρεσης κροτώνων για να πιάσετε το τσιμπούρι από το κεφάλι και να το τραβήξετε απαλά. Το κεφάλι πρέπει να αποκολληθεί μαζί με το σώμα για επιτυχή αφαίρεση.

Τα κατοικίδια μπορεί επίσης να υποφέρουν από προσβολές από ακάρεα στα πόδια, που μπορεί να προκαλέσουν απολέπιση, απώλεια μαλλιών και πρήξιμο. Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να κάνει εξετάσεις για τη διάγνωση και τη θεραπεία των ακάρεων.

Κύστες και όγκοι

Κύστες, εξογκώματα και όγκοι μπορεί να εμφανιστούν συνήθως στα πόδια ή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του σκύλου σας. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν εντοπίσετε ένα και μπορεί να το θεραπεύσει και να το αφαιρέσει εάν είναι απαραίτητο.

ποια γεγονότα διαισθάνονται τα σκυλιά

Φροντίδα και περιποίηση πατούσας

Κάντε πεντικιούρ στον σκύλο σας

Τα νύχια του σκύλου σας πρέπει να κόβονται όταν μεγαλώσουν αρκετά και αγγίζουν το έδαφος όταν ο σκύλος περπατάει. Το πόσο συχνά πρέπει να κόβετε τα νύχια του σκύλου σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το σκυλί σας – σε ορισμένες ράτσες μπορεί να μην χρειάζεται να κόβονται πολύ.

Το κόψιμο των νυχιών θα πρέπει να είναι μια ήρεμη και χαλαρή εμπειρία για εσάς και τον σκύλο σας. Το να διδάξετε τον σκύλο σας να δέχεται να αγγίζουν τα πόδια του μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε το κόψιμο των νυχιών ευκολότερο. Μάθετέ τον από κουτάβι να το δέχεται, αγγίζοντας πολλές φορές την ημέρα τα πόδια του και τα νύχια του. Μπορείτε επίσης να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να λιμάρει τα νύχια του στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ονυχοδρόμιο για σκύλους. Αποφύγετε να κρατάτε με πίεση το σκυλί σας ή να κόβετε τα νύχια του όταν δείχνει σημάδια άγχους και φόβου, γιατί ακριβώς όπως οι άνθρωποι, θυμούνται και αυτό θα το κάνει πιο δύσκολο ή αδύνατο να συμβεί ξανά στο μέλλον. Θα είναι τραγική εμπειρία γι’ αυτόν και δεν θα κάθεται ή ακόμα και υπάρχει η πιθανότητα να επιτεθεί από φόβο. 

Λάβετε υπόψη σας τις καιρικές συνήθειες 

Το καλοκαίρι, είναι σημαντικό να αποφεύγετε να πηγαίνετε βόλτα το σκυλί σας και να το βάλετε να περπατήσει σε ζεστό πεζοδρόμιο, καυτή άσφαλτο ή άμμο. Αυτό θα ισχύει τα μεσημέρια και στις μέρες του καύσωνα.

Το χειμώνα, το αλάτι και το χημικό λιώσιμο του πάγου μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα πόδια του σκύλου σας και μπορεί να καταποθούν από τον σκύλο σας όταν γλείφει τα πόδια του. Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτά τα πράγματα και πλύνετε τα πόδια του σκύλου σας με ζεστό νερό για να ξεπλύνετε τα χημικά και το αλάτι μετά τις βόλτες.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια ενυδατική κρέμα για να αποτρέψετε τα ξηρά και σκασμένα πόδια. Μην χρησιμοποιείτε λοσιόν ή ενυδατικές κρέμες που προορίζονται για ανθρώπους στον σκύλο σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για μια συγκεκριμένη ενυδατική κρέμα σκύλου. (Όπως, δείτε εδώ το Feet Balsam, το οποίο είναι ιδανικό για την προστασία των πελμάτων του σκύλου από την επαφή πάνω σε ζεστές-καυτές, σκληρές και ανώμαλες επιφάνειες. Μαλακώνει και θρέφει τις πατούσες αποτρέποντας σκάσιμο, διαχωρισμό και ερεθισμούς.)

Κάντε συχνούς ελέγχους στα πόδια

Είναι σημαντικό να κάνετε ελέγχους στα πόδια, κατά προτίμηση μετά από την καθημερινή βόλτα ή παιχνίδι έξω ή μετά από έντονες δραστηριότητες, καθώς αυτές είναι οι πιο πιθανές στιγμές εμφάνισης τραυματισμών. Ρίξτε μια ματιά και καθαρίστε τις πατούσες από τυχόν υπολείμματα ή ξένα αντικείμενα και προσέξτε για τραυματισμούς ή φουσκάλες.

Πρώτες Βοήθειες

Είναι σημαντικό να έχετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών σκύλου για μικροτραυματισμούς. Αν τύχει να βρείτε ένα μικρό κόψιμο ή μια φουσκάλα στα πόδια του σκύλου σας, καθαρίστε τα με ήπιο σαπούνι και νερό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιδέσετε το πόδι εάν υπάρχει συνεχής αιμορραγία, προσέχοντας να μην επιδέσετε το πόδι πολύ σφιχτά ή να παγιδεύσετε την υγρασία για πολύ καιρό μέσα. Πρέπει να κάνετε συχνές αλλαγές αλλά το πρώτο δέσιμο θα πρέπει να γίνει μόνο και μόνο για να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο κι εκείνος θα σας πει πόσες φορές την ημέρα θα πρέπει να αλλάζετε την γάζα και θα σας δώσει την ανάλογη θεραπεία ή θα το θεραπεύσει αμέσως με την επίσκεψή σας σε αυτόν. Σε οποιαδήποτε περίπτωση παρακολουθήστε τον σκύλο σας και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts