Σπιτικά γιατροσόφια για την διάρροια του σκύλου

σπιτικά γιατροσόφια για την διάρροια του σκύλου

Η διάρροια στα σκυλιά είναι ένα σύμπτωμα κι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Όπως το στρες, ξαφνική αλλαγή διατροφής, τροφική αλλεργία, αν θα φάει κάτι μη αποδεκτό (όπως σκουπίδια, πλαστικό κ.α), παράσιτα και φυσικά μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα που δείχνει ότι είναι θέμα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη σας κίνηση είναι να δει τον σκύλο σας κτηνίατρος για να εκτιμήσει την κατάσταση. Αν είναι κάτι που γνωρίζετε πως έχει ξαναγίνει, για παράδειγμα του αλλάξατε τροφή απότομα ή μόλις τον πιάσατε στα πράσα να τρώει από τα σκουπίδια, τότε ξέρετε πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Ή αν μετά την επίσκεψή σας στον κτηνίατρο σας ενημέρωσε πως δεν έχει τίποτα ο αγαπημένος σας μαλλιαρός φίλος, δεν τίθεται σοβαρό θέμα υγείας απλά τον πείραξε κάτι όπως ένα παράδειγμα από τα παραπάνω, τότε μπορείτε να κάνετε κάτι μόνοι σας στο σπίτι για να σταματήσει η διάρροια του σκύλου σας.

Καλό είναι να παρατηρήσετε καλά την κατάσταση της υγείας του σκύλου σας πριν προχωρήσετε. Αν, έστω και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα , συνοδεύουν εκείνο της διάρροιας τότε σταματήστε να διαβάζετε παρακάτω και επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο!

  • Μαύρα (κατράμι) ή με αίμα περιττώματα
  • Απώλεια όρεξης
  • Λήθαργος
  • Αφυδάτωση
  • Κάνει συχνά εμετό
  • Κοιλιακό άλγος – πόνος. Αν βογκάει, λαχανιάζει ή κλαίει όταν αγγίζετε την κοιλιά του. Ή είναι φουσκωμένη η κοιλιά του. Ή φαίνεται νευρικός και δεν μπορεί να κάτσει και να ηρεμήσει από την ενόχληση στην κοιλιά.
  • Αν είναι μεγάλη η διάρκεια της διάρροιας και κρατάει παραπάνω από 24 ώρες.

σπιτικά γιατροσόφια για την διάρροια του σκύλου

Στην περίπτωση που δεν έχει τίποτα από τα παραπάνω, απλά λίγη διάρροια και όπως προαναφέραμε γνωρίζετε τον λόγο και δεν είναι θέμα υγείας, τότε μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω σπιτικά γιατροσόφια :

  1.  Κάντε του νηστεία. Το στομάχι του χρειάζεται τον χρόνο του για να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση. Ο οργανισμός του αντιδρά αν έχει φάει κάτι περίεργο και το “διώχνει” με αυτόν τον τρόπο. Δεν του δίνετε άλλη τροφή για λίγες ώρες, αλλά οπωσδήποτε να πίνει νερό για να μην πάθει αφυδάτωση. Και στην περίπτωση του νερού όμως χρειάζεται προσοχή γιατί αν θα πιει απότομα πολύ θα κάνει εμετό. Θέλει μικρή ποσότητα αλλά συχνά.
  2.  Αφού περάσουν λίγες ώρες, προς το τέλος της ημέρας δώστε του λίγη και απλή τροφή που θα μπορεί εύκολα να χωνέψει. Η ιδανική τροφή γι’ αυτές τις περιπτώσεις είναι δίαιτα με απλό βραστό κοτόπουλο με ρύζι. Η δοσολογία είναι παρόμοια με εκείνη του νερού. Συχνές αλλά μικρές ποσότητες. Λίγες κουταλιές κάθε δύο με τρεις ώρες και σιγά σιγά το αυξάνετε. Μετά από μία μέρα μπορείτε σιγά σιγά να του επαναφέρετε την κανονική του τροφή. Κι εδώ θέλει με αργό ρυθμό να γίνει η εναλλαγή. Δηλαδή, 75% η δίαιτα μαζί με 25% κανονική τροφή. Θα ακολουθήσουν μερικά ακόμη μικρά γεύματα μ’ αυτές της αναλογίες και μετά ο συνδυασμός θα είναι 50% δίαιτα με 50% κανονική τροφή. Και στο τέλος θα του δώσετε μόνο κανονική τροφή. Θα βλέπετε παράλληλα πως θα μειώνεται η συχνότητα της διάρροιας και θα αρχίζουν να παίρνουν σιγά σιγά την φυσιολογική τους μορφή τα περιττώματά του. Μην περιμένετε απότομη αλλαγή! Θα καταλάβετε την διαφορά που θα γίνεται σταδιακά.
  3. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και σε συνδυασμό με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή που θα σας έχει δώσει ο κτηνίατρος για την αντιμετώπιση της διάρροιας θα δείτε σίγουρα άμεσα αποτελέσματα.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts