Οι τάσεις φυγής δεν δηλώνουν έλλειψη αγάπης από την μεριά ενός σκύλου. Δεν θέλει να φύγει μακριά από την οικογένειά του. Απλά, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που ενεργοποιούν αυτήν την τάση.
Σε ορισμένα σκυλιά δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποια αιτία αφού το έχουν βαθιά στο DNA τους και να γίνονται οι καλύτεροι δραπέτες από οποιοδήποτε απίθανο σημείο του σπιτιού! Μια ράτσα, για παράδειγμα, που φημίζεται για τις συχνές και απίστευτες αποδράσεις της είναι τα Τζακ Ράσελ. Όποιος συμβιώνει με αυτά τα σκυλάκια θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην … θωράκιση των σημείων εξόδου του σπιτιού! Αν δεν έχει αποδράσει ήδη μία και δύο φορές…!
Το θέμα με τις αποδράσεις δεν είναι ότι αν θα φύγει ο σκύλος δεν θα ξαναγυρίσει. Θα επιστρέψει στο σπίτι. Αλλά υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί από αυτοκίνητο ή από άλλες αιτίες όπως με άλλα σκυλιά, να φάει φόλα κ.α.
Γι’ αυτό λοιπόν, σ’ αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε τις κυριότερες αιτίες φυγής ενός σκύλου και με ποιον τρόπο μπορείτε να προστατέψετε τον σκύλο σας και να αποτρέψετε μελλοντικές αποδράσεις.
Ας πάμε πρώτα στις αιτίες.
Γιατί ένας σκύλος μπορεί να έχει τάσεις φυγής;
1.Εκνευρισμός κι ανία
Όταν βαριέται ένας σκύλος, ψάχνει διάφορους τρόπους για να διασκεδάσει. Αν δεν του δίνετε εσείς σημασία, δεν παίζεται μαζί του, τότε ο σκύλος σας θα προσπαθήσει να βρει άλλα ενδιαφέροντα κι ίσως σκεφτεί να αποδράσει για να βρει αλλού διασκέδαση. Αυτό ισχύει ειδικά για τα σκυλάκια που είναι πολύ δραστήρια και δεν έχουν να ξεσπάσουν κάπου την ενέργεια αυτή. Διαβάστε το άρθρο μας Παιχνίδια και δραστηριότητες μέσα στο σπίτι, όπως και άλλα πολλά που έχουμε γράψει ανά καιρούς και πάρτε ιδέες για το πώς θα βοηθήσετε το σκυλάκι σας να ξεσκάσει και να ξεσπάσει όλη του την ενέργεια.
Θα πείτε “καλά, είναι δυνατόν να σκεφτεί με αυτόν τον τρόπο το μυαλουδάκι του;”. Φυσικά. Αν ακούσει ή δει άλλα σκυλιά να παίζουν στην γειτονιά, αυτό μπορεί να τον ιντριγκάρει να πάει κοντά για να παίξει μαζί τους.
Το ίδιο ισχύει και λόγω εκνευρισμού επειδή τον αφήσατε πολλές ώρες μόνο του. Η μοναξιά θα τον ωθήσει να σκεφτεί άλλες οδούς…..
2. Στρες / άγχος αποχωρισμού.
Έχουμε μιλήσει αμέτρητες φορές για αυτό το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό γιατί το άγχος αποχωρισμού είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα του σκύλου και δημιουργεί άσχημες συμπεριφορές. Οι οποίες μπορεί να κάνουν και κακό στον ίδιο του τον εαυτό επειδή δεν έχει μάθει να μένει μόνος του.
Κάνει ζημιές και καταστροφές όταν τον αφήνετε μόνο του, ακόμα και για πέντε λεπτά;
Κλαίει, φωνάζει, γαβγίζει ασταμάτητα όταν τον αφήνετε μόνο του, ακόμα και για πέντε λεπτά;
Το πιο πιθανό είναι να έχει στρες αποχωρισμού. Να μην έχει μάθει να μένει μόνος του ή να σιχαίνεται την μοναξιά. Αν έχετε παρατηρήσει τέτοια συμπεριφορά, καλό είναι να ανατρέξετε στα παλιότερα άρθρα μας για το στρες αποχωρισμού για να δείτε τρόπους αντιμετώπισης. Ξεκινήστε από το άρθρο μας Στρες αποχωρισμού και τρόπος αποφυγής
Σε αυτή την περίπτωση, ο σκύλος σας θα σας ακολουθήσει όπου και να πάτε. Και στην περίπτωση που εσείς βγείτε έξω και δεν το καταλάβετε ότι σας έχει πάρει από πίσω, όπως καταλαβαίνετε οι κίνδυνοι είναι πολλοί… Μπορεί να χαθεί γιατί θα χάσει τα ίχνη σας (ειδικά αν τρέχει από πίσω σας όταν εσείς είσαστε μέσα σε αμάξι), όπως επίσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να τον χτυπήσει αυτοκίνητο.
3. Φόβος.
Αυτός είναι κι ο πιο συχνός λόγος για να φύγει ένα σκυλάκι από το σπίτι. Πολλά σκυλάκια τρομάζουν με τους δυνατούς κι απότομους ήχους, όπως τα βεγγαλικά, οι κεραυνοί. Και τρέχουν μακριά για να κρυφτούν. Με σκοπό να απομακρυνθούν από τους θορύβους που τα τρομάζουν.
Κι όμως, φίλοι μου, αυτή η αιτία είναι και η πιο συχνή που οδηγεί στην φυγή. 1 στους 5 σκύλους φεύγει από το σπίτι εξαιτίας του φόβου μετά από κάποιον δυνατό ήχο. Ένα από τα παλιότερα άρθρα μας που θα σας βοηθήσει αρκετά γύρω από αυτό το θέμα και με πάρα πολλές συμβουλές, που σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε είναι το Συμβουλές για ελάττωση στρες στους σκύλους.
4. Σεξουαλικές ορμές.
Αν ένας σκύλος δεν είναι στειρωμένος, υπάρχει περίπτωση να αποδράσει από το σπίτι με σκοπό να ζευγαρώσει.
Τα σκυλιά ωριμάζουν σεξουαλικά από 6 μηνών και μετά. Κι όταν έχουν σεξουαλική ορμή, δύσκολα μπορούν να κρατηθούν μέσα σε ασφαλή χώρο.
Τώρα που μάθαμε τις αιτίες που προκαλούν στα σκυλιά τάσεις φυγής, ας πάμε να δούμε τον τρόπο αποφυγής τους.
Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας να δραπετεύσει λόγω εκνευρισμού ή ανίας.
- Πηγαίνετε καθημερινές βόλτες, όχι απλά μέχρι την γωνία για να λερώσει και να επιστρέψετε… αλλά μακρινές βόλτες τουλάχιστον μισή ώρα η κάθε μία.
- Παίξτε μαζί του, διάφορα παιχνίδια, δείξτε του ενδιαφέρον και δώστε του προσοχή που την ζητά.
- Όταν λείπετε δώστε του παιχνίδια για να τον κρατούν απασχολημένο όπως παιχνίδια παζλ ή τα γνωστά kong.
- Κλείστε τον μέσα σε κάποιο δωμάτιο όταν δεν μπορείτε να τον παρακολουθείτε.
- Αν λείψετε για καιρό, αφήστε τον σε κάποιον φίλο σας για να τον προσέχει και να τον πηγαίνει μακριές βόλτες για να ξεχνιέται.
- Να του μάθετε διάφορα κόλπα κι εντολές. Πέρα από θέμα εκπαίδευσης που κάνει καλό και στους δυο σας, το άλλο θετικό της υπόθεσης είναι ότι ο σκύλος παίρνει συνήθως τα κόλπα και τις εντολές ως παιχνίδι και διασκεδάζει.
- Μάθετέ του να παίζει με φρίσμπι, μπαλάκι ή οτιδήποτε άλλο και να μάθει να σας το φέρνει όταν το πετάτε μακριά.
Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας να δραπετεύσει λόγω του στρες αποχωρισμού:
- Ενδεικτικά, όταν φεύγετε να του δίνετε να τον κρατά απασχολημένο ένα kong με λιχουδιές μέσα. Μπορείτε να πάρετε ιδέες για το τι μπορείτε να βάλετε μέσα σε ένα kong από το άρθρο μας Πώς να γεμίσετε ένα Kong.
- Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες και συμβουλές που αναγράφονται στο ανάλογο άρθρο που σας προτείνουμε και πιο πάνω. Στρες αποχωρισμού και τρόπος διαφυγής.
Πώς να αποτρέψετε τον σκύλο σας να δραπετεύσει λόγω φόβου:
- Αν γνωρίζετε με τι τρομάζει το σκυλάκι σας, τότε προφυλάξτε το από τον θόρυβο, βάζοντάς το σε ένα ασφαλές μέρος, σε ένα δωμάτιο.
- Ανοίξτε πιο δυνατά το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση για να σκεπάσει τους ήχους που τον τρομάζουν.
- Διαβάστε περισσότερες συμβουλές για την κατηγορία αυτή στο ανάλογο άρθρο που σας προτείνουμε πιο πάνω.
Και τέλος, φεύγει συχνά γιατί θέλει να ζευγαρώσει;
- Η μόνη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η στείρωση.
- ή το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το προσέχετε μέσα στο σπίτι και όταν φεύγετε να το κλείνετε μέσα σε συγκεκριμένο δωμάτιο.
Γενικές συμβουλές για να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή όπως και να φροντίσετε σε περίπτωση που χαθεί να βρεθεί αμέσως :
- Σιγουρευτείτε ότι φοράει πάντα στο κολάρο του ταυτότητα με το όνομά του και το τηλέφωνό σας.
- Φυσικά, να είναι τσιπαρισμένο.
- Να ελέγχετε πάντα τις πόρτες σας όταν σας επισκέπτεται κάποιος. Να φροντίζετε να τις κλείνετε καλά όπως και να το ζητάτε αυτό από τους καλεσμένους σας ή τους επισκέπτες σας.
- Όποτε μπαίνει μέσα στο σπίτι σας κάποιος, να κρατάτε τον σκύλο σας από το κολάρο ή να τον κλείνετε μέσα σε ένα δωμάτιο και μετά όταν κλείνει η πόρτα να τον αφήνετε ελεύθερο.
- Να τον μάθετε να υπακούει στην εντολή “μείνε” και να του λέτε αυτή την εντολή όταν ανοίγει η πόρτα για να μπει ή να βγει κάποιος.
- Μην αφήνετε τον σκύλο σας να κάνει τις βόλτες μόνος του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που πηγαίνετε μαζί του αλλά τον αφήνετε να κυκλοφορεί χωρίς λουρί. Όχι. Ο σκύλος σας πρέπει να κυκλοφορεί πάντα με συνοδεία και πάντα με λουρί. Κι όχι το λουρί να υπάρχει μόνο στο χέρι σας….. Αλλά να είναι πάντα δεμένος ο σκύλος σας με το λουρί και να περπατά δίπλα σας.
- Στην περίπτωση που σας ξεφύγει, μην τον κυνηγήσετε γιατί θα το θεωρήσει παιχνίδι και θα τρέξει περισσότερο μακριά σας. Καθίστε κάτω και φωνάξτε τον να έρθει κοντά σας. Όχι με ουρλιαχτά γιατί μπορεί να φοβηθεί. Καλέστε απλά το όνομά του. Αν και πάλι δεν έρθει, τότε σηκώνεστε και αρχίστε να προχωράτε στην αντίθετη κατεύθυνση σιγά σιγά για να σας δει ότι φεύγετε και να έρθει κοντά σας. Και τότε τον δένετε με το λουρί.
- Κάθε φορά που επιστρέφει σε εσάς, θα τον επιβραβεύετε με την λέξη “μπράβο” και με λιχουδιές. Μην του φωνάξετε ή μην τον μαλώσετε γιατί θα το συνδυάσει με αυτήν σας την συμπεριφορά και θα το θεωρήσει κακό και δεν θα ξαναέρθει κοντά σας.