Όταν ένας σκύλος κάνει σαν τρελός λίγο πριν κάνει κακά του, όταν, δηλαδή, τρέχει σαν τρελός πάνω κάτω ή γαβγίζει έντονα ή κάνει και τα δύο λίγα δευτερόλεπτα προτού στηθεί για να κάνει την τουαλέτα του, να ξέρετε πως αυτό έχει την εξήγησή του.
Πότε συμβαίνει και πού
Αυτή η συμπεριφορά συνήθως γίνεται μέσα στο σπίτι. Όταν ο σκύλος ετοιμάζεται να κάνει την τουαλέτα του όχι στην βόλτα μετά από περπάτημα αλλά όταν βρίσκεται στο σπίτι και του έρχεται ξαφνικά.
Ποια είναι η αιτία που ένας σκύλος τρέχει σαν τρελός πριν την τουαλέτα του
Ο πιο πιθανός λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας τρέχει σαν τρελός πριν κάνει τα κακά του είναι ότι προσπαθεί να χαλαρώσει τα κόπρανα του και να κάνει πιο εύκολη την τουαλέτα του. Αυτό συμβαίνει όταν είναι δυσκοίλιος και δεν μπορεί να κάνει εύκολα.
Όταν τα σκυλιά τρέχουν πριν την διαδικασία, αυτό βοηθά τα κακά τους να διαλύονται περισσότερο, επιτρέποντάς τους να κάνουν πιο εύκολα τα κακά τους. Τώρα, φαντάζομαι, πως ο νους σας πάει σε μίξερ και σας έρχεται να γελάσετε, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Είναι στην φύση του σκύλου να “διαλύει” τα κόπρανα μέσα στο έντερό του όταν δυσκολεύεται να τα αποβάλλει φυσικά με ήρεμο τρόπο λόγω δυσκοιλιότητας. Αυτός είναι κι ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα σκυλιά τείνουν να έχουν καταρροή όταν τα βγαίνουν βόλτα. Αν από πριν έχουν τρέξει πολύ.
Εάν ο σκύλος σας τρελαίνεται πριν κάνει κακά του όταν είναι μόνο στο σπίτι κι όχι στην βόλτα, η αιτία είναι ότι δεν κινείται πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει ελαφρά δυσκοιλιότητα. Τρέχοντας, ο σκύλος σας θα είναι σε θέση να ανακουφίσει λίγο το έντερό του από τη δυσκοιλιότητα, καθώς θα μπορεί να “σπάσει” σε περισσότερα κομμάτια τα κακά του για να βγουν πιο εύκολα. Ξέρω, είναι πολύ παραστατική η περιγραφή αλλά μόνο έτσι θα καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό.
Τι σημαίνει αν αυτό το κάνει στην βόλτα
Αν αυτό το κάνει και στην βόλτα ή μόνο έξω στην βόλτα κι όχι στο σπίτι, τότε σε αυτή την περίπτωση η πιθανότερη αιτία είναι άλλη. Επειδή όταν ένας σκύλος την ώρα που κάνει κακά του βρίσκεται σε ευάλωτη θέση, αν κάνει σαν τρελός τρέχοντας πάνω κάτω ή γύρω από τον εαυτό του προτού πάρει την γνωστή στάση της αφόδευσης, τότε προσπαθεί να επιβεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν απειλές γύρω του που μπορεί να εκμεταλλευτούν την ευάλωτη κατάστασή του. Μπορεί δηλαδή να υπάρχει άλλος ζώο εκεί τριγύρω και να του επιτεθεί κι ο σκύλος να ξαφνιαστεί ή να μην προλάβει να αμυνθεί.
Ποια είναι η εξήγηση όταν γαβγίζει ταυτόχρονα πριν κάνει την τουαλέτα του
Αν κάνει σαν τρελός τρέχει πάνω κάτω και γύρω από τον εαυτό του και γαβγίζει ταυτόχρονα (πριν κάνει την τουαλέτα του, αυτό είναι σημαντικό. Γιατί αν γαβγίζει την στιγμή που κάνει κακά του τότε αυτό σημαίνει άλλα, σημαίνει πόνος, ενόχληση και θέλει κτηνίατρο), θέλει απλά να σας κάνει να τον προσέξετε ότι κάνει την τουαλέτα του εκείνη τη στιγμή. Να σας ειδοποιήσει. Για κάποιον λόγο. Ίσως έχει μάθει ότι αμέσως μετά την τουαλέτα του εσείς πάτε και τα μαζεύετε και καθαρίζετε και θέλει να σας ενημερώσει γι’ αυτόν τον λόγο. Αυτό το κάνει και για τον εαυτό του. Αν, για παράδειγμα, είναι ένα στενό μπαλκόνι όπου εκεί ο σκύλος περιφέρεται, θα θέλει να τα καθαρίσετε αμέσως για να μπορεί να κάνει την βόλτα του μετά στο καθαρό μπαλκόνι.
Τρόποι αντιμετώπισης δυσκοιλιότητας ενός σκύλου
Όσο λιγότερη άσκηση κάνει καθημερινά ένας σκύλος τόσο περισσότερο δυσκολεύεται να κάνει την τουαλέτα του. Όταν λέμε άσκηση δεν εννοούμε αναγκαστικά έντονη γυμναστική και τρέξιμο. Κι ένα απλό περπάτημα, καθημερινό, τουλάχιστον μισή ώρα, βοηθά τον έντερό του να λειτουργήσει καλύτερα. Εξάλλου, η έννοια της άσκησης διαφέρει, ανάλογα την ράτσα και την ηλικία ενός σκύλου. Ένας ηλικιωμένος σκύλος, για παράδειγμα, δεν μπορεί να τρέξει όπως ένα κουτάβι, αλλά τουλάχιστον ας περπατήσει όσο μπορεί.
Κοιτάξτε την διατροφή του. Μπορεί η συγκεκριμένη που ακολουθεί να του δημιουργεί δυσκοιλιότητα και να χρειαστεί να την αλλάξετε ή να την τροποποιήσετε.
Προσοχή!
Ποια είναι η διαφορά αν γαβγίζει πριν ή κατά την διάρκεια της τουαλέτας
Αν δείτε ότι υποφέρει ο σκύλος σας ή ότι πονάει κατά την διάρκεια της τουαλέτας και γαβγίζει ή κλαίει , τότε θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο να τον εξετάσει, να πάρει δείγμα από τα κόπρανά του για να κάνει εξετάσεις γιατί μπορεί να είναι άλλο θέμα υγείας που μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει μια θεραπεία ο σκύλος σας για να γίνει καλά.