Σκύλοι “εργάζονται” ως συνήγοροι υπεράσπισης!

Μια μη κερδοσκοπική, φιλανθρωπική οργάνωση του Μίσιγκαν οργάνωσε ένα πρόγραμμα με το όνομα CAP (Canine Advocacy Program), που σημαίνει Πρόγραμμα Υπεράσπισης από Σκύλους!

Σήμερα, χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα δικηγορικά γραφεία στο  Όκλαντ της Καλιφόρνιας κι ευελπιστούν να γίνει ευρέως γνωστό για το καλό των παιδιών.   Γιατί συγκεκριμένα των παιδιών; Γιατί η δημιουργία του συγκεκριμένου προγράμματος έγινε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του αποκλειστικά στα θύματα – παιδιά.

Τι είναι ακριβώς αυτό το πρόγραμμα;

Προσφέρονται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για να βοηθήσουν παιδιά – θύματα, σεξουαλικής κακοποίησης ειδικότερα, να ξεπεράσουν τον φόβο, το άγχος, το στρες της κατάθεσης στο δικαστήριο.

Οι σκύλοι αυτοί δεν είναι μόνο συνήγοροι υπεράσπισης σε μία δίκη αλλά επίσης και therapy dogs σε συνεδρίες group therapy με σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά.

Όπως ο Amos.  Που συνοδεύει παιδιά όλων των ηλικιών στα δικαστήρια για να καταθέσουν με την βοήθεια της “ζεστής” και φιλικής παρουσίας του.

Ποια είναι όμως η διαδικασία;

Αφού ζητηθούν οι υπηρεσίες του προγράμματος από πελάτες δικηγορικών γραφείων, γίνεται μία συνέντευξη για να γνωρίζει το γραφείο τυχόν προβλήματα αλλεργίας σε σκυλιά ή φόβο.  Εάν δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, τότε προχωράνε τη διαδικασία.  Πριν γίνει το δικαστήριο, το σκυλί συναντά το παιδί κι εξηγούν την παρουσία του στην όλη κατάσταση.  Ακολουθούν κι άλλες συναντήσεις για να εξοικειωθεί το παιδί με το σκυλί και να γνωριστούν καλύτερα.  Το γραφείο δείχνει στο παιδί κάποια έξυπνα κόλπα που έχει μάθει ο τετράποδος συνήγορος υπεράσπισης, τους αφήνουν να παίξουν μαζί, να αγκαλιαστούν, να έρθουν πιο κοντά. Όπως επίσης, πολλές μέρες πριν την δίκη, συνιστούν να συνοδεύσει το παιδί τον σκύλο σε αρκετές βόλτες του.

Ποια είναι η δουλειά του τετράποδου συνήγορου υπεράσπισης;

Οι υπηρεσίες που προσφέρει ένας τέτοιος σκύλος είναι η ψυχολογική υποστήριξη και η συνοδεία των παιδιών – θυμάτων με αποτέλεσμα να νιώσουν εκείνα πιο ασφαλή και χαλαρωμένα κατά την διάρκεια της κατάθεσής τους στο δικαστήριο.

Συνοδεύει το παιδί μέσα στην αίθουσα, ακόμα κι όταν το φωνάξουν στο εδώλιο για να καταθέσει.  Είναι μαζί του καθ’ όλη τη διάρκεια, κάθεται στα πόδια του.  Έτσι ώστε το παιδί να έχει άμεση πρόσβαση και να μπορεί να τον ακουμπάει, να τον χαϊδεύει με αποτέλεσμα να πει χωρίς φόβο ή στρες ό,τι έζησε ως θύμα εγκλήματος.  Αν δεν επιτρέψει ο δικαστής τον σκύλο στο εδώλιο, τότε εκείνος θα κάθεται ακριβώς απέναντι από το παιδί για να τον βλέπει.

Σε περίπτωση που δεν τον δεχτούν σε κάποιο δικαστήριο, συνοδεύει ο σκύλος το παιδί από το σπίτι έως το δικαστήριο ενώ το πληροφορούν πως ο σκύλος θα τον περιμένει απ’ έξω μέχρι να τελειώσει η δίκη για να το βοηθήσει να χαλαρώσει μετά την ακρόαση.  Όσες επαναλήψεις γίνουν, όσες μέρες διαρκέσει η δίκη, ο σκύλος θα είναι πάντα δίπλα στο παιδί.

Στο ίδιο πρόγραμμα μαζί με τους σκύλους συνηγόρους υπεράσπισης παιδιών – θυμάτων είναι και οι σκύλοι συνήγοροι υπεράσπισης βετεράνων πολέμου.

Μπορείτε να διαβάσετε τι γράφει και η εφημερίδα USA Today για το συγκεκριμένο θέμα usatoday.

Δείτε έξυπνα παιχνίδια δραστηριοτήτων.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts