Την σημερινή εποχή η θέση των σκυλιών στην κοινωνία έχει αναβαθμιστεί. Ευτυχώς! Παλαιότερα ο ρόλος τους ήταν μόνο ως σκύλοι εργασίας σε διάφορους τομείς. Τώρα πια, είναι μέλη της οικογένειας. Είναι τα “παιδιά” κάποιων ανθρώπων.
Υπάρχουν όμως κι άλλοι “άνθρωποι” όπου αυτά τα “παιδιά” τα παραμελούν έχοντάς τα πεταμένα σε μια αυλή, το λιγότερο…. Γιατί υπάρχουν δυστυχώς κι εκείνοι που τα κακομεταχειρίζονται, τα κακοποιούν κι αυτοί που τα εγκαταλείπουν στον δρόμο, μόνα… δίνοντάς τους μια νέα ιδιότητα…. εκείνη των αδέσποτων…
Ορισμένοι απ’ αυτούς, αν θα τους ρωτήσει κάποιος “γιατί εγκατέλειψαν τον σκύλο τους στον δρόμο;”, θα απαντήσουν “γιατί δάγκωσε εμένα ή τα παιδιά μου… γιατί ήταν κακός κι άγριος σκύλος…”.
Κι εδώ έρχεται ένα μεγάλο ερώτημα…
Μήπως για την όποια συμπεριφορά του σκύλου, ευθύνεται αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του; Όπως λέει και το γνωστό ρητό “Το παιδί σου και τον σκύλο σου, είναι όπως το μάθεις”. Αν λοιπόν, κάποιος ζει μαζί με έναν σκύλο και τον μεγαλώσει με αγάπη, πιστεύετε ότι αυτός ο σκύλος θα γίνει άγριος και κάποτε ίσως δαγκώσει τον άνθρωπό του;!
Αν κάποιος χτυπάει τον σκύλο του, του φέρεται άσχημα και τον κακομεταχειρίζεται, δεν πιστεύετε πως αυτός ο σκύλος κάποια στιγμή θα τον δαγκώσει για να αμυνθεί, από φόβο και ίσως αποκτήσει μια άγρια συμπεριφορά γενικότερα γιατί έτσι τον έχουν μάθει;!
Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εγκαταλειμμένων ζώων κι ο κατ’ επέκταση αυξανόμενος πληθυσμός των αδέσποτων σκύλων, δημιούργησε την ανάγκη ομάδων ερευνητών από το Tufts University και University of Pennsylvania να μελετήσουν τον λόγο ύπαρξης αυτού του φαινομένου.
Ξεκίνησαν μια έρευνα πριν λίγους μήνες η οποία θα διαρκέσει δύο χρόνια. Με σκοπό την μείωση αυτού του φαινομένου. Την εγκατάλειψη σκύλων λόγω “κακής συμπεριφοράς”.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν αυτή την έρευνα διότι οι ίδιοι πιστεύουν πως η όποια συμπεριφορά ενός σκύλου συνδέεται άμεσα με την προσωπικότητα και την ψυχολογική κατάσταση του ιδιοκτήτη του. Κι αυτό το στηρίζουν στην ικανότητα του σκύλου να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα του ανθρώπου. Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος έχει βίαιη προσωπικότητα κάνει τον σκύλο του ευάλωτο στο να αναπτύξει την ίδια συμπεριφορά.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές θα μελετήσουν την προσωπικότητα και τα συναισθήματα των υποψηφίων και θα τους ζητήσουν να μοιραστούν τις αντιλήψεις τους όσον αφορά την συμπεριφορά των σκύλων τους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές θεωρούν πως θα αποδείξουν πώς η συναισθηματική κατάσταση και η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη μπορεί να επηρεάζουν έναν σκύλο και να τον αναγκάζουν να αντιδράσει με κάποιο τρόπο.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Με 10,000 υποψήφιους από όλον τον κόσμο. Η διάρκεια της έρευνας είναι δύο χρόνια, όπου καλούνται οι υποψήφιοι να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο με 100 ερωτήσεις κάθε έξι μήνες.