Αρνείται να μπει μέσα στο σπίτι. Τι να κάνω;

τα σκυλονέα της Μάρσας

Ερώτηση : ” Έχω ένα Κόλλευ που το βρήκα πριν από τέσσερα χρόνια, όμως δεν μπαίνει μέσα στο σπίτι. Όταν της λέω να μπει, κάνει γύρω γύρω έντονα. Κάποια στιγμή έμπαινε, τώρα όμως δεν μπαίνει με τίποτα. Και άμα την πιέσω κάθεται κάτω σκυφτή, αν κάνω κάποια απότομη κίνηση φοβάται και φεύγει τρέχοντας. Δεν ξέρω τι έχει περάσει πριν την βρω, όμως χειμωνιάζει και δεν είναι δυνατόν να μένει έξω. Τι μπορώ να κάνω; Υπάρχουν φάρμακα ή κάποιος εκπαιδευτής να βοηθήσουν;” – Αρετή 

Απάντηση : Καλησπέρα σας. Καταρχάς, σας ευχαριστώ που επικοινωνήσατε μαζί μου.

Έτσι όπως περιγράφετε το θέμα με το σκυλάκι, φαίνεται σίγουρα πως έχει περάσει κάποιου είδους κακομεταχείρισης αν όχι κακοποίησης.

Καταρχήν τα φάρμακα αποκλείονται ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με εκπαίδευση. Φανταστείτε να του δώσετε για παράδειγμα ηρεμιστικό. Ο.Κ. θα καταφέρετε να το βάλετε μέσα εφόσον είναι κοιμισμένο. Την επόμενη μέρα όμως θα αντιστέκεται ξανά. Όπως καταλαβαίνετε δεν λύνεται το πρόβλημα αυτό με τα φάρμακα. Απλά το “κοιμίζετε” και το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Κι επίσης δεν είναι καλό για την υγεία του σκύλου.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του. Πιθανότατα την έχετε κερδίσει εν μέρει,εφόσον το φροντίζετε τον τελευταίο καιρό όπως λέτε. Εξαιτίας όμως των αρνητικών βιωμάτων που μπορεί να είχε στο παρελθόν είναι δύσκολο για το σκυλάκι να εμπιστευτεί 100% κάποιον. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσπάθεια από μέρους σας. Η προσπάθεια όμως από μόνη της δεν αρκεί σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Χρειάζεται και εκπαίδευση από ειδικούς.

Παρ’ όλα αυτά πριν αποφασίσετε να ζητήσετε την συμβουλή ειδικών εκπαιδευτών, θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε κάτι άλλο πρώτα.

Δοκιμάστε, αν δεν το έχετε δοκιμάσει ακόμη, να βάλετε για παράδειγμα το μπολ με το φαγητό του μέσα και την ώρα που πάει να φάει, αφήστε την πόρτα ανοιχτή για να μπει μέσα και να πλησιάσει το φαγητό. Καθ’ όλη την διάρκεια εσείς θα είσαστε μέσα αλλά σε μακρινή απόσταση και απλά θα του μιλάτε γλυκά με ήρεμη φωνή λέγοντάς του για παράδειγμα”μπράβο”. Μην περιμένετε να έχετε άμεσο αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί να κάνετε αυτήν την τακτική αρκετές φορές. Μετά από κάποιες φορές το πιο πιθανό είναι το σκυλάκι να πλησιάζει ένα ένα βήμα κάθε φορά.

Τις πρώτες φορές που δεν θα μπαίνει μέσα,εννοείται πως δεν θα μένει νηστικό το σκυλάκι. Απλά, δεν θα του δίνετε αμέσως την τροφή. Εφόσον δείτε ότι δεν μπαίνει μέσα. Θα αντισταθείτε κι εσείς και θα του δώσετε το φαγητό μετά από λίγη ώρα βγάζοντάς το έξω. Κανά μισάωρο. Για να αμφιβάλει στην αρχή και μήπως λόγω πείνας το πάρει απόφαση να πλησιάσει το μπολ που θα βρίσκεται στην αρχή μέσα.

Άλλη συμβουλή είναι να το προκαλέσετε να μπει μέσα με μια αγαπημένη του λιχουδιά. Θα είναι κάποιο κομμάτι κρέας; άλλο σνακ που του αρέσει και το γνωρίζετε; σαλάμι; τυρί; Οτιδήποτε. Θα το κρατάτε στο χέρι σας, θα το έχετε μπροστά για να το βλέπει σα να θέλετε να του το δώσετε, θα κάνετε ένα ένα βήμα προς τα πίσω, κοιτάζοντας όμως πάντα τον σκύλο δεν θα του γυρίσετε πλάτη, με σκοπό εκείνος να σας ακολουθεί για να πάρει την λιχουδιά μέχρι να μπείτε και οι δύο μέσα. Τότε θα του δώσετε την λιχουδιά, θα του πείτε τα γλυκόλογά σας και χάδια και θα του δώσετε κι άλλη λιχουδιά για επιπλέον επιβράβευση.

Να έχετε φροντίσει να έχετε φτιάξει από πριν μια φωλιά για να νιώσει ασφαλής και προστασία. Βάλτε για παράδειγμα ένα χαλάκι ή μια κουβέρτα ή ένα σπιτάκι σε μια γωνία και τα μπολ με το φαγητό και το νερό δίπλα, για να νιώσει ζεστασιά.

Αν μετά από όλα αυτά δεν καταφέρετε τίποτα, τότε ζητήστε την βοήθεια κάποιου εκπαιδευτή για να σας επισκεφτεί και να σας βοηθήσει να λύσετε το πρόβλημα.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts