Ξέρετε ποιο είδος μουσικής χαλαρώνει τους σκύλους;

τα σκυλονέα της μάρσας

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από την οργάνωση Scottish Society for Prevention of Cruelty to Animals, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης έπαιξαν έξι ώρες ένα playlist στην πλατφόρμα Spotify σε ένα καταφύγιο σκύλων. Το playlist συμπεριλάμβανε πέντε είδη μουσικής.

Την μία μέρα τα σκυλιά άκουσαν κλασική μουσική. Την δεύτερη soft rock, την τρίτη reggae, την τέταρτη pop και την πέμπτη σόουλ.

Κατά την διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές κατέγραφαν τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού των σκύλων, τα επίπεδα κορτιζόλης και τις συμπεριφορές τους όπως το γάβγισμα και το ξάπλωμα στο πάτωμα, όπως επίσης και όλα τα μέτρα του επιπέδου στρες που μπορεί να είχαν, καθώς άκουγαν τις μελωδίες, καθώς και τις μέρες που δεν έπαιζε μουσική.

Τα σκυλιά ήταν σε γενικές γραμμές λιγότερο αγχωμένα όταν άκουγαν τη μουσική και έδειξαν μια ελαφρά προτίμηση σε δύο είδη : reggae και soft rock. Σε αντίθεση με την σόουλ που πήρε τα περισσότερα… dislikes.

τα σκυλονέα της μάρσας

Αυτό που παρατήρησαν όμως οι ερευνητές ήταν ότι ακόμα και στα σκυλιά υπάρχει προσωπική προτίμηση για κάποια είδη μουσικής όπως και στους ανθρώπους. Το καθένα ανταποκρίθηκε διαφορετικά.

Το συμπέρασμα που έβγαλαν ήταν ότι η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέθοδος ηρεμίας σε καταφύγια σκύλων. Κι αυτό γιατί στα καταφύγια υπάρχει πολύ θόρυβος και αυτό μπορεί να αγχώσει πολλά σκυλιά και να έχουν άσχημες συμπεριφορές λόγω του στρες.

Αυτό βέβαια ισχύει και για μεμονωμένες περιπτώσεις. Όταν κάποιος έχει έναν σκύλο ο οποίος είναι αγχώδης ή φοβισμένος, μια καλή τεχνική ηρεμίας είναι η μουσική. Καλό είναι λοιπόν να δοκιμάσει διάφορους τύπους μουσικής μέχρι να βρει το είδος που τον χαλαρώνει.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η συνέχεια της προηγούμενης που είχε γίνει από την ίδια ομάδα, η οποία είχε διαπιστώσει πως το είδος που χαλάρωνε τους σκύλους ήταν η κλασική μουσική. Στην πορεία όμως, όταν έφτασαν στην έβδομη μέρα της έρευνας, παρατήρησαν πως τα σκυλιά άρχιζαν να στρεσάρονται ξανά όπως ήταν πριν την μουσική. Κι έτσι ανακάλυψαν πως τα σκυλιά εξοικειώνονται με την μουσική ή την βαριούνται κάποια στιγμή. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να δοκιμάσουν κι άλλα είδη μουσικής.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει πως η μουσική χαλαρώνει γενικά κι άλλα ζώα, όπως τις αγελάδες και τους ελέφαντες.

Άλλη έρευνα έχει δείξει πως τα σκυλιά απεχθάνονται την Heavy metal μουσική αντιδρώντας άσχημα όπως γρύλισμα, τρέμουλο και κρύψιμο σε άλλα δωμάτια.

Μια άλλη διαπίστωση μετά από έρευνες είναι ότι τα σκυλιά καταφυγίων ηρεμούν πολύ με τα ηχητικά βιβλία.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν τι ακριβώς αρέσει ή όχι στα σκυλιά σε μια μελωδία. Τους αρέσει για παράδειγμα η επανάληψη στην μελωδία; Όπως το ρεφρέν; Συγκεκριμένα μουσικά όργανα ή tempo;

Σε ορισμένα καταφύγια στην Σκωτία έχουν ήδη προσθέσει μουσική για να χαλαρώνουν τα σκυλιά που φιλοξενούνται εκεί.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts