Μήπως ο σκύλος σας ζηλεύει;

πώς να ζήσει περισσότερα χρόνια ο σκύλος σας

Οι γνώμες των ειδικών στην ψυχολογία των σκύλων όσον αφορά το αν ζηλεύουν τα σκυλιά ή όχι, διίστανται.

Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2014, η ομάδα που έκανε την έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα σκυλιά μπορούν να αισθανθούν φθόνο αλλά με διαφορετική έννοια από τον ανθρώπινο φθόνο. Ο φθόνος που νιώθουν τα σκυλιά βασίζεται σε πιο ενστικτώδη συναισθήματα όπως εκείνο της φύλαξης. Μπορεί να διαφέρει ο λόγος από εκείνον των ανθρώπων, ωστόσο, δεν παύει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Τα σκυλιά ζηλεύουν.

Συνδέονται με ανθρώπους και ακόμη και με αντικείμενα και είναι φυσικό να ανταποκρίνονται σε αυτά που θεωρούν τα δικά τους.

Τι πιο κολακευτικό να βλέπετε το σκυλάκι σας να μην αφήνει άλλον να σας πλησιάσει γιατί ζηλεύει και σας θέλει αποκλειστικά δικό του, έτσι;

Μπορεί να είναι μια ωραία αίσθηση αρχικά γιατί με αυτόν τον τρόπο αισθάνεστε πως σας αγαπά υπερβολικά, αλλά η συμβίωση με ένα ζηλιάρικο σκυλί μπορεί να σας κάνει την ζωή δύσκολη!

Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτό το άρθρο θα αναπτύξουμε τα είδη ζήλιας που υπάρχουν στα σκυλιά και τρόπους να αποφύγετε ή να διορθώσετε τέτοιες συμπεριφορές.

1.Πιεστική συμπεριφορά

Έχετε παρατηρήσει όταν πλησιάζετε κάποιον άλλον άνθρωπο ή σκύλο, τον δικό σας σκύλο να μπαίνει ανάμεσα σας ή να προσπαθεί να απομακρύνει τους άλλους από κοντά σας; Ή όταν πάτε να καθίσετε στον καναπέ δίπλα σε άλλον κι ο σκύλος σας να τρέχει να κάτσει στα πόδια σας, στην αγκαλιά σας ή ακόμα κι ανάμεσα σας;

Αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σαφές σημάδι ότι ο σκύλος σας ζηλεύει.

Ζηλεύει στην ιδέα πως κάποιος άλλος θα χαρεί όλα αυτά που αγαπά πάνω σας ο σκύλος σας, για παράδειγμα την στοργή σας, τα χάδια σας, την αγάπη σας, το ενδιαφέρον σας, ακόμα και την προσοχή σας, και γι’ αυτό προσπαθεί να σας τραβήξει την προσοχή πάνω του για να ασχοληθείτε μόνο μαζί του. Και κατ’ επέκταση, να δώσετε σε αυτόν τα χάδια για να μην τα πάρει ο άλλος και ούτω καθεξής.

Μην παραξενευτείτε αν τον δείτε να ζηλεύει ακόμα και το …. τηλέφωνο την ώρα που μιλάτε σε κάποιον και δεν του δίνετε σημασία!

2. Επιθετικότητα

Η επιθετικότητα είναι το επόμενο στάδιο μετά την πιεστική συμπεριφορά. Αν αφήσετε την πιεστική συμπεριφορά να εξελιχθεί με το να μην αντιδράτε καθόλου, τότε ο σκύλος σας θα αρχίσει την γκρίνια, το γρύλισμα, το γάβγισμα, το σκούντημα και αργότερα ίσως να επιτεθεί στον στόχο του.

3. Τα κόλπα

Ο σκύλος σας έχει καταλάβει ότι χαίρεστε όταν κάνει κάποια κόλπα που του έχετε μάθει. Όταν θα ψάχνει απεγνωσμένα τρόπους για να σας τραβήξει την προσοχή, μην τα χάσετε αν τον δείτε να κάνει ένα από τα κόλπα που του έχετε μάθει, μπροστά σας για να σας τραβήξει την προσοχή!

4. Ζημιές

Μην εκπλαγείτε εάν δείτε τον σκύλο σας να αναπτύσσει μια λάθος συμπεριφορά ξαφνικά, όπως το να κάνει ζημιές ξαφνικά μέσα στο σπίτι. Είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή σας. Στο μυαλό τους, η κακή συμπεριφορά είναι το ίδιο με το να κάνουν κάτι καλό επειδή προσελκύουν την προσοχή σας.

Εάν ένας ζηλιάρης σκύλος καταφέρει να τραβήξει την προσοχή σας είτε γιατί μάσησε ένα έπιπλο, ή ένα παπούτσι ή έριξε τα σκουπίδια έξω από το καλάθι, τότε να ξέρετε πως αυτό θα το εκλάβει ως νίκη!

Τα σκυλιά είναι εξαιρετικοί χειριστές της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

5. Απομόνωση

Η ζήλια είναι συχνά μια μορφή ανασφάλειας. Εάν ένα σκυλί αισθάνεται ότι παραμελείται ή ζηλεύει κάποιον που παίρνει την θέση του (τουλάχιστον έτσι νομίζει), μπορεί να μην έχει την καρδιά να “πολεμήσει” για να διεκδικήσει. Αυτό το σκυλί δεν θα κάνει τίποτα. Απλά θα αποσυρθεί μελαγχολικό, σαν φοβισμένο, θα φύγει από το δωμάτιο και θα πάει να κάτσει κάπου μόνο του. Σε άλλο δωμάτιο ή σε μια γωνιά απομονωμένο.

Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να δείξει ότι κάτι δεν του αρέσει κι ότι ενοχλείται με αυτό κι αυτό είναι σημάδι ζήλιας.

Πώς θα σταματήσετε τον σκύλο σας να νιώθει ζήλια

πώς να ζήσει περισσότερα χρόνια ο σκύλος σας

  • Μην του δώσετε την προσοχή που ζητάει.

Δεν υπάρχει τίποτα που να αγαπά περισσότερο ένας ζηλιάρης σκύλος από την προσοχή! Όσο τον κοιτάζετε ή τον αγκαλιάζετε την ώρα που τα κάνει αυτά, αισθάνεται ότι οι πράξεις του έπιασαν τόπο.

Πρέπει να δείξετε στο σκυλί σας ότι η ανάρμοστη συμπεριφορά του δεν θα τον βοηθήσει να πάρει αυτό που θέλει.

Αν είναι στην αγκαλιά σας, για παράδειγμα, και αρχίσει να γρυλίζει όταν σας πλησιάσει κάποιος, τον διώχνετε μαλακά και ήρεμα από την αγκαλιά σας αφαιρώντας του με αυτόν τον τρόπο την ευχαρίστηση ότι η προσοχή σας είναι πάνω του κι αρχίστε να έχετε όλη την προσοχή σας στραμμένη στον άνθρωπο ή σκύλο που σας πλησίασε.

  • Πάρτε με το μέρος σας όλη την οικογένεια

Η ζήλια στα σκυλιά συμβαίνει συνήθως όταν σχηματίζουν έναν ιδιαίτερα ισχυρό δεσμό με ένα συγκεκριμένο άτομο στο σπίτι τους. Είναι συνήθως το άτομο που ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο μαζί τους.

Το σημαντικό είναι να καταλάβει ο ζηλιάρης σκύλος πως δεν είναι ο μοναδικός αγαπημένος μέσα στην οικογένεια και πως όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται μαζί με τον αγαπημένο του γιατί είναι εξίσου σημαντικοί γι’ αυτόν όπως και ο σκύλος.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να συμμετέχουν στην εκπαίδευση όλα τα μέλη της οικογένειας.

Σημαντικό είναι να συνεχίσετε να του κάνετε τις ασκήσεις εκπαίδευσης που έχει ήδη μάθει ο σκύλος σας, όπως το “κάτσε κάτω”, “σήκω”, “έλα”, “φέρε το μπαλάκι” κ.λ.π γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο δείχνετε ποιος έχει το πάνω χέρι μέσα στο σπίτι. Κι αυτό θα βοηθήσει να καλμάρει λίγο την ζήλια του. Και φυσικά, θα πρέπει να το κάνουν και τα άλλα μέλη της οικογένειας για να δείξουν τον ηγετικό τους ρόλο μέσα στο σπίτι.

Με αυτόν τον τρόπο, όταν ασχολούνται όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί του με την εκπαίδευση, ο σκύλος θα καταλάβει πως και οι υπόλοιποι άνθρωποι που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν σημασία και τα ίδια δικαιώματα στον .. καναπέ.

  • Αλλάξτε την προοπτική του

Ένας ζηλιάρης σκύλος βλέπει τους άλλους ανθρώπους και τα άλλα σκυλιά ως ανταγωνιστές. Για να το αλλάξετε αυτό, πρέπει να τον πείσετε ότι ο άνθρωπος που κατευθύνει το φθόνο του είναι πράγματι μια ώθηση σε όλα τα καλύτερα πράγματα στη ζωή!

Για παράδειγμα, παίζετε μόνο το αγαπημένο του παιχνίδι όταν το άλλο πρόσωπο ή κατοικίδιο ζώο είναι επίσης εκεί. Εάν ο σύζυγός σας έρχεται και κάθεται δίπλα σας στον καναπέ, γρήγορα, δώστε στο σκυλί σας μια νόστιμη απόλαυση πριν να έχει την ευκαιρία να ενεργήσει.

Αν είναι ένα άλλο σκυλί που ζηλεύει, τους παίρνετε σε βόλτες και περιπέτειες μόνο όταν είναι μαζί. Οι πρώτες φορές μπορεί να μην αποφέρουν τέλεια συμπεριφορά, αλλά η συνέπεια και η υπομονή θα βοηθήσει. Στο τέλος, θα διαπιστώσει ο ζηλιάρης σκύλος ότι τελικά διασκεδάζει με τον άλλον σκύλο, άρα δεν υπάρχει λόγος ζήλιας.

Το να του βγάλετε από πάνω του το αίσθημα της ζήλιας δεν είναι εύκολο πράγμα. Όμως όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, η επιμονή και η υπομονή … κάνουν θαύματα!

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts