- Ρούχο αντιστρές. Υπάρχουν ειδικά κατά του άγχους ρούχα για σκύλους που έχουν στρες. Τα οποία λειτουργούν με την μέθοδο της πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του και τον χαλαρώνουν όπως όταν κάνει μασάζ. Αυτά τα ρούχα ονομάζονται anxiety wraps. Είναι κατάλληλα σε περιπτώσεις που μένει μόνος ο σκύλος όπως σε περίπτωση στρες αποχωρισμού. Προσοχή όμως, ορισμένα σκυλιά δεν το δέχονται και τους προκαλεί περισσότερο άγχος η πίεση που ασκεί πάνω τους.
-
Ρουτίνα. Τα σκυλιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινή ρουτίνα. Έτσι, αν συγκεκριμένη ώρα τρώνε, πάνε βόλτα, παίζουν μαζί σας, κάνουν εκπαίδευση, τότε είναι πιο χαλαρωμένα γιατί είναι σίγουρα για το καθημερινό τους πρόγραμμα. Η ρουτίνα είναι σημαντική γι’ αυτά.
- Μείνετε ήρεμοι. Κι όμως ένας λόγος που μπορεί ένας σκύλος να είναι στρεσαρισμένος είναι το στρες του ιδιοκτήτη. Ο τετράποδος φίλος σας εξαρτάται άμεσα με την δική σας ψυχολογική κατάσταση. Αν είσαστε αγχωμένοι τότε θα αναστατωθεί κι ο σκύλος σας. Γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε ήρεμοι για να μην του μεταδώσετε το δικό σας άγχος. Κρατήστε τον χαλαρωμένο με την δική σας ηρεμία. Κάνει καλό και στους δυο σας!
- Εκπαίδευση. Η εκπαίδευση είναι μια ασπίδα χαλάρωσης. Κάντε του καθημερινές ασκήσεις υπακοής (μπορείτε να τις κάνετε και μόνοι σας χωρίς εκπαιδευτή). Αποκτήστε μεταξύ σας έναν κώδικα επικοινωνίας κι αν κάποια στιγμή στρεσαριστεί ο τετράποδος σύντροφός σας, θα μπορείτε να τον ηρεμήσετε με μία σας κίνηση, λέξη ή βλέμμα γιατί θα νιώθει σιγουριά μαζί σας λόγω του στενού δεσμού μεταξύ σας που θα έχετε δημιουργήσει μέσω της εκπαίδευσης.
- Γλώσσα του σώματος. Χρησιμοποιήστε την γλώσσα του σώματος για να μεταδώσετε στον σκύλο σας ηρεμία και χαλάρωση. Οι σκύλοι μέσα από την γλώσσα του σώματος μας δείχνουν τι αισθάνονται καθώς δεν μπορούν να μας το πουν. Έτσι, όταν ένας σκύλος είναι στρεσαρισμένος προσπαθεί με διάφορους τρόπους να ηρεμήσει. Για παράδειγμα, χασμουριέται, γλύφει την μύτη του κ.α. Εσείς μπορείτε να τον ηρεμήσετε χρησιμοποιώντας την δική του γλώσσα του σώματος. Δηλαδή, μπορείτε όταν τον δείτε αγχωμένο να πάτε κοντά του έχοντας οπτική επαφή και να χασμουρηθείτε μπροστά του. Στην γλώσσα το σκύλου δεν σημαίνει απαραίτητα “νυστάζω” αλλά είναι ένας τρόπος να “μιλήσετε” στην δικιά του γλώσσα και να του πείτε μ’ αυτόν τον τρόπο “χαλάρωσε, ηρέμησε” και τότε θα δείτε (γιατί είναι γνωστό πως το χασμουρητό είναι μεταδοτικό όχι μόνο ανάμεσα στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα) πως θα χασμουρηθεί κι εκείνος και θα χαλαρώσει.