Γιατί κουτσαίνει ξαφνικά ένας σκύλος

Yπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να ξεκινήσει να κουτσαίνει εκεί που περπατά στα ξαφνικά. Φανταστείτε να είσαστε στην βόλτα και να βλέπετε τον σκύλο σας εκεί που περπατούσε αμέριμνος να αρχίσει να κουτσαίνει. Υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπεις τον σκύλο σου να πονάει; Μπορεί να μην πονάει αλλά να τον ενοχλεί. Ακόμα κι αυτό είναι δύσκολο και θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πιθανά αίτια αυτής της ξαφνικής αλλαγής στο βάδισμά του.

Οι πιο συχνές αιτίες είναι:

  • Ξένο αντικείμενο. Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο κάτι να έχει κολλήσει στην πατούσα, όπως ένα μικρό αγκάθι και δεν τους αρέσει αυτή η αίσθηση. Ελέγξτε την πατούσα κι αν είναι αγκάθι ή οτιδήποτε άλλο που έχει καρφωθεί ή μπλεχτεί μέσα στις τρίχες της πατούσας, το τραβάτε και αμέσως ηρεμεί και περπατά κανονικά. Ας ευχηθούμε μόνο να μην έχει πατήσει σπασμένα γυαλιά. Τότε, θέλει αμέσως κτηνίατρο. Όπως και τα άγανα να προσέχετε γιατί αν καρφωθούν και πατηθούν μπορεί να μπουν μέσα στο δέρμα και τότε θα χρειαστεί επέμβαση γιατί το πόδι μολύνεται. (Το έχουμε περάσει κι αυτό. Έχουμε προσωπική πείρα με την πατούσα της Μάρσας)
  • Σπασμένο νύχι. Μπορεί να ήταν μεγάλο κάποιο νύχι και να έσπασε και να τον ενοχλεί ακόμα και να τον πονάει.
  • Ένας μικρός τραυματισμός. Μπορεί να είναι ένας τραυματισμός των μαλακών ιστών, επομένως λίγη μυϊκή καταπόνηση ή ένα μικρό στραβοπάτημα ή κάπου να χτύπησε πάνω στο παιχνίδι ή στο τρέξιμο. Ίσως να πονάει για μια-δυο μέρες. Μπορεί μετά από επικοινωνία με τον κτηνίατρο να σας συμβουλέψει να του δώσετε ένα παυσίπονο και μετά θα επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση.
  • Ένας πιο σοβαρός τραυματισμός. Όπως σπάσιμο οστού ή ρήξη τένοντα ή συνδέσμου. Κι αυτό μπορεί να συμβεί με έντονη σωματική άσκηση ή ένα απότομο πέσιμο ή πήδημα από πολύ ψηλό μέρος.
  • Μια μόλυνση.  Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είναι εξωτερικές, όπως στο δέρμα, ή ακόμα και εσωτερικές.
  • Δαγκώματα από τσιμπούρια. Μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή.
  • Καρκίνος των οστών ή των αρθρώσεων, ειδικότερα, μπορεί να προκαλέσει κουτσό.
  • Αρθρίτιδα, στην οποία πολλοί σκύλοι γίνονται επιρρεπείς καθώς μεγαλώνουν.

Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε τον σκύλο σας να κουτσαίνει ξαφνικά

Πρώτα εξετάζετε την πατούσα του. Μετά το πόδι του γενικότερα. Κι αν δεν καταφέρετε να δείτε κάτι κι εκείνος συνεχίζει να δυσκολεύεται να περπατήσει, τότε κάνετε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να τον εξετάσει εκείνος. Μπορεί να θέλει απλή ξεκούραση για να περάσει αλλά και αυτό κάτι θα σημαίνει. Άρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να τον δει ο κτηνίατρος γιατί μπορεί να χρειαστεί κάποια θεραπεία.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts