Μήπως το σκυλάκι σας έχει φαγούρα στην … γκουχ γκουχ… πίσω όψη; Έχετε παρατηρήσει να ψειρίζει με μανία το μέρος κάτω από την ουρά… ξέρετε… ή ακόμα και γύρω από αυτήν; Ή ακόμα και να σέρνει τον πισινό του κάτω στο πάτωμα και να … τσουλάει από εδώ κι από εκεί; Κι εσείς το θεωρείτε αστείο και γελάτε λέγοντας “αχ, τι χαριτωμένο! Τι πλάκα που έχει”; Κι όμως, δεν είναι αστείο. Η αλήθεια είναι πως είναι κάτι που ενοχλεί το σκυλάκι και βρίσκεται σε πολύ δυσάρεστη θέση εκείνη τη στιγμή που το κάνει. Νιώθει κάποια δυσφορία και καμιά φορά πόνο.
Ένας πιθανός λόγος είναι τα ενδοπαράσιτα κι αυτά με μια ειδική φαρμακευτική αγωγή που θα σας δώσει ο κτηνίατρος θα εξαφανιστούν.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος όμως όταν βλέπετε έναν σκύλο να σέρνει τα οπίσθια του στο πάτωμα, είναι άλλος.
Ο λόγος είναι οι πρωκτικοί αδένες. Οι πρωκτικοί αδένες βρίσκονται κάτω από την ουρά στο μέρος του πρωκτού δεξιά κι αριστερά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένας σκύλος όταν κάνει την ανάγκη του ανακουφίζει τους πρωκτικούς αδένες μόνος του. Κι έτσι έναν τέτοιον σκύλο δεν θα τον δείτε ποτέ να έχει φαγούρα εκεί.
Μην το προσπεράσετε σαν ένα απλό θέμα γιατί αν το αφήσετε νομίζοντας πως θα περάσει μόνο του, υπάρχει κίνδυνος και μεγάλος μάλιστα να γίνει μεγαλύτερο το πρόβλημα, το οποίο θα οδηγήσει σε μόλυνση, φλεγμονή ή απόστημα που θα ραγίσει και θα προκαλέσει πολύ πόνο στο σκυλάκι και τότε να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και φαρμακευτική αγωγή. Αυτό που απαιτείται όταν παρατηρήσετε μια τέτοια συμπεριφορά είναι μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αδειάσει τους πρωκτικούς αδένες του σκύλου σας. Είναι μια διαδικασία λίγων λεπτών, δεν είναι επέμβαση, απλά ο κτηνίατρος γνωρίζει πού ακριβώς πρέπει να ασκήσει πίεση με τα δάχτυλά του για να αδειάσει τους πρωκτικούς αδένες από το υγρό που έχει μείνει μέσα.
Τι ακριβώς γίνεται;
Οι πρωκτικοί αδένες περιέχουν ένα υγρό. Αυτό το υγρό είναι και η, θα λέγαμε, “ταυτότητα” του σκύλου. Θα έχετε παρατηρήσει όταν συναντιούνται δύο σκύλοι που μυρίζουν ο ένας τον άλλον σ’ αυτό το σημείο. Είναι γιατί αυτό το υγρό που βρίσκεται στους πρωκτικούς αδένες έχει μια ιδιαίτερη, χαρακτηριστική μυρωδιά, ξεχωριστή για τον καθένα σκύλο. Μπορεί σε εσάς να σας φαίνεται η ίδια μυρωδιά σε όλους αλλά στους σκύλους δεν ισχύει αυτό. Η κάθε μυρωδιά είναι μοναδική.
Την μυρωδιά αυτή εσείς μπορείτε να την μυρίσετε μόνο αν επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να καθαρίσει ή αδειάσει τους πρωκτικούς αδένες του σκύλου σας, επειδή τον είδατε να έχει αυτήν την συμπεριφορά που προανέφερα στην αρχή. Κατά την διάρκεια του καθαρισμού, θα μυρίσετε αυτήν την μυρωδιά η οποία είναι πολύ άσχημη.
Μην το προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τραυματισμού του σκύλου. Κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο και μέσα σε λίγα λεπτά ο σκυλάκος σας θα ξανανιώσει και θα φύγετε από το ιατρείο σαν καινούριοι! Κυκλοφορούν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο γι’ αυτό το θέμα τα οποία όμως δεν θέλω ούτε να σας δείξω, ούτε να προτείνω κάποια απ’ αυτά γιατί η απειρία σας μπορεί να κάνει ζημιά στο σκυλάκι σας.
Ποια είναι η σωστή συχνότητα;
Το να θέλει ο σκύλος σας αραιά και που καθαρισμό στους πρωκτικούς του αδένες, είναι φυσιολογικό. Μην τρομάξετε. Γιατί παίζει ρόλο σ’ αυτό η διατροφή και οι συνήθειες. Αν όμως δείτε πως θέλει πολύ συχνότερα όπως κάθε μήνα για παράδειγμα, δοκιμάστε τις παρακάτω φυσικές μεθόδους. Οι παρακάτω συμβουλές θα συμβάλλουν σίγουρα στην ελαχιστοποίηση του προβλήματος αυτού. Η συχνότητα αυτών των κρουσμάτων θα μειωθεί και υπάρχει δυνατότητα να εξαφανιστεί πλήρως το πρόβλημα των γεμάτων πρωκτικών αδένων. Με αποτέλεσμα ο σκύλος σας να αδειάζει τους πρωκτικούς του αδένες με την φυσιολογική μέθοδο μόνος του.
Ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για το θέμα των πρωκτικών αδένων που με την βοήθειά τους θα μειωθεί ή θα εξαφανιστεί εντελώς το πρόβλημα αυτό;
1. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στην διατροφή του.
Προσθέτοντας φυτικές ίνες στο φαγητό του θα βοηθήσει τους αδένες να αδειάζουν μόνοι τους κάθε φορά που θα κάνει την ανάγκη του ο σκύλος σας. Τις φυτικές ίνες θα τις βρείτε σε τροφές όπως καρότα και ιδιαίτερα τα baby carrots, γλυκοπατάτα κι ακόμα καλύτερα αν είναι αποξηραμένη και κολοκύθα (όχι ωμή). Δοκιμάστε λίγη ποσότητα καθημερινά όπως μισή κουταλιά της σούπας κολοκύθα, μισό καρότο ή ένα με δύο κομμάτια γλυκοπατάτας.
2. Αυξήστε την υγρασία.
Ορισμένα σκυλιά δεν πίνουν πολύ νερό. Κι ένας λόγος που μπορεί ένας σκύλος να θέλει συχνά άδειασμα στους πρωκτικούς αδένες είναι η αφυδάτωση. Πολλά σκυλιά βρίσκουν περισσότερο ενδιαφέρον και το θεωρούν πιο εύγευστο το νερό όταν είναι τρεχούμενο όπως δηλαδή ένα συντριβάνι ή μια ανοιχτή βρύση, από εκείνο που είναι ακίνητο στο μπολ. Κυκλοφορούν πολλά “συντριβάνια” για να πίνει νερό ένας σκύλος στην αγορά. Η λύση είναι ή να αντικαταστήσετε το μπολ του με ένα απ’ αυτά ή να προσθέτετε μέσα στο φαγητό του λίγο νερό. Δεν μιλάμε για ποσότητα αλλά περισσότερη υγρασία μέσα στο μπολ με το φαγητό.
3. Μειώστε το βάρος του.
Για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το θέμα των κιλών. Η καλή υγεία ενός σκύλου εξαρτάται κατά πολύ από το βάρος του. Πολλές ασθένειες ή δυσκολίες στην καθημερινότητα οφείλονται στα παραπάνω κιλά ενός σκύλου. Το να διατηρεί ένα σωστό βάρος ένας σκύλος δεν σημαίνει πως είναι θέμα ματαιοδοξίας όπως συμβαίνει συχνά στους ανθρώπους. Η διατήρηση σωστού βάρους στα σκυλιά βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους και συμβάλλει στην καλή υγεία τους. Ένας λόγος λοιπόν που μπορεί ένας σκύλος να θέλει συχνά καθαρισμό των πρωκτικών του αδένων γιατί δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, είναι και τα παραπανίσια κιλά. Φροντίστε να του κάνετε δίαιτα, με σωστή διατροφή η οποία θα βοηθά τον οργανισμό του να ενεργείται σωστά.
4. Περισσότερη άσκηση και παιχνίδι.
Μήπως τεμπέλιασε τον τελευταίο καιρό ο σκυλάκος σας; Ή ακόμα χειρότερα ήταν τεμπελάκος από την αρχή; Ήρθε η ώρα να του κάνετε γυμναστική. Η άσκηση ή η γυμναστική βοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων σε έναν σκύλο. Με αποτέλεσμα να ενεργείται σωστά κι εφόσον ενεργείται σωστά θα αδειάζει και τους πρωκτικούς αδένες μόνος κατά την αφόδευση. Τι είδους γυμναστική μπορεί να κάνει ο σκύλος σας; Περισσότερες βόλτες ή μεγαλύτερες βόλτες, περπάτημα, τρέξιμο, όπως επίσης κι αν του αρέσει να συμμετέχει σε agility show.
Ένα άλλο είδος άσκησης είναι και το παιχνίδι. Αν δεν είναι πολύ της γυμναστικής ο σκυλάκος σας, μπορεί να ασκηθεί παίζοντας με άλλα σκυλιά, για παράδειγμα σε ένα πάρκο, ή παίζοντας και μαζί σας. Παίξτε κυνηγητό, κρυφτό, με τα παιχνίδια του. Ότι είδους παιχνίδι του αρέσει, παίξτε μαζί του για να τον προκαλέσετε να κινηθεί περισσότερο και να γυμναστεί.
5. Ενισχύστε τα ευεργετικά βακτήρια.
Φροντίστε να αναζωογονήσετε τον οργανισμό του σκύλου με ειδικά σκευάσματα για σκύλους με προβιοτικά. Τα προβιοτικά μπορούν να συμβάλλουν στην ενθάρρυνση των πρωκτικών αδένων να καθαρίζονται μόνοι τους. Ρωτήστε τον κτηνιάτρό σας για τα συγκεκριμένα προβιοτικά κι αν χρειάζεται ή μπορεί να τα πάρει ο σκύλος σας.
Δύσκολη η επιλογή; Καθόλου!
Δεν είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές. Μπορεί στον δικό σας σκύλο να χρειαστεί να ακολουθήσετε έναν φυσικό τρόπο ή δύο ή και παραπάνω ή και όλους. Εξαρτάται πάντα από τον οργανισμό του σκύλου. Δοκιμάζετε και προχωράτε ανάλογα. Εξάλλου το να ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω συμβουλές, ένα είναι σίγουρο. Πως θα βελτιωθεί γενικά κατά πολύ η υγεία του σκύλου σας.
Να σας πω το μυστικό μου;
Εγώ έχω παρατηρήσει, γιατί έχω αυτό το πρόβλημα με τους πρωκτικούς αδένες, πως τον καιρό που γυμνάζομαι περισσότερο είτε με περισσότερες βόλτες, με περπάτημα δηλαδή, είτε με περισσότερο παιχνίδι μαζί με τους σκύλο – γονείς μου, σταματάει το πρόβλημα αυτό. Και δεν έχω ανάγκη εκείνο το διάστημα να πάω επίσκεψη στον κτηνίατρο για να μου αδειάσει τους πρωκτικούς αδένες μου. Προφανώς το κάνω μόνη μου κατά την διάρκεια της τουαλέτας μου. Και πώς το ξέρουν αυτό οι σκύλο – γονείς μου; Δεν έχω φαγούρες κι έτσι ούτε ψειρίζομαι σε εκείνο το μέρος με μανία ούτε στο σέρνω στο πάτωμα.
Νομίζω πως στην δική μου περίπτωση δεν είναι τυχαίο που εμφανίστηκε το πρόβλημα αυτό μετά τα τρία με τέσσερα πρώτα χρόνια μου. Ήταν η εποχή που άρχισα να σοβαρεύω και δεν έπαιζα όσο έπαιζα μικρή ως κουτάβι. Είναι μια παρατήρηση που έχει σημασία γιατί δείχνει πως η άσκηση και το παιχνίδι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην καλή υγεία ενός σκύλου.