Πώς να πεις “σ΄αγαπώ” στον σκύλο σου στην δική του γλώσσα

Θέλετε να δείξετε την αγάπη σας στο σκυλάκι σας και δεν ξέρετε πώς; Δεν σας φτάνουν μόνο τα φιλιά, τα χάδια κι οι αγκαλιές. Θέλετε κι άλλο. Αισθάνεστε πως δεν καταλαβαίνει το σκυλάκι σας ότι του δείχνετε πόσο το αγαπάτε κάποιες φορές. Πόσο μάλλον όταν το σκυλάκι ανήκει στην κατηγορία των σκύλων που δεν θέλουν… πολλά πολλά… δηλαδή όχι αγκαλιές. Τι κάνετε τότε; Πώς θα του δείξετε πόσο το αγαπάτε; Υπάρχει τρόπος;

Φυσικά και υπάρχει! Υπάρχουν τρόποι να του πείτε “σ’ αγαπώ” στην δική του γλώσσα! Πώς; Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ψυχολογία των σκύλων, οι τρόποι είναι οι εξής:

Κοιτάξτε τον βαθιά στα μάτια

Ο Dr, Brian Hare, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Duke της Νέας Υόρκης, δηλώνει πως αν ο σκύλος σας κοιτάζει έντονα μέσα στα μάτια, είναι ο δικός του τρόπος που σας “αγκαλιάζει με τα μάτια του”!

Το 2015 μια ομάδα Γιαπωνέζων ερευνητών ανακάλυψε πως ανάμεσα στον άνθρωπο και στον σκύλο του υπάρχει το φαινόμενο της ανταλλαγής ωκυτοκίνης (oxytocin) με το βλέμμα. Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της φιλίας και της αγκαλιάς. Αυτό το έντονο βλέμμα που κοιτάζονται βαθιά μέσα στα μάτια είναι το ίδιο με εκείνο της μητέρας που κοιτάζει στα μάτια το νεογέννητο της.

Αυτό το παρατεταμένο και βαθύ βλέμμα, γεμίζει τον εγκέφαλο τον δικό σας και του σκύλου σας, όταν το κάνετε εκείνη τη στιγμή, με την ωκυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης!

Η συγκεκριμένη ορμόνη συνδέεται άμεσα με το δέσιμο και την φροντίδα κι αυτό το αντιλαμβάνονται οι σκύλοι. Με αποτέλεσμα να “πιάνουν” τα κύματα αγάπης που τους στέλνετε όταν τα κοιτάτε βαθιά μέσα στα μάτια. Το νιώθουν. Το αισθάνονται γιατί κι εκείνα λειτουργούν μ’ αυτόν τον τρόπο.

Ένας τρόπος για να του δείξετε πόσο πολύ το αγαπάτε, είναι όταν είσαστε χαλαροί και οι δύο, να του μιλάτε ήρεμα, γλυκά, να το χαϊδεύετε αν το δέχεται, ενώ παράλληλα το κοιτάτε έντονα στα μάτια.

Υψώστε τα φρύδια σας

Άλλη μια Γιαπωνέζικη έρευνα η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013, ανακάλυψε ότι όταν τα σκυλιά υποδέχονται τον άνθρωπό τους, σηκώνουν τα φρύδια τους ιδιαίτερα το αριστερό! (Για παρατηρήστε το! Είμαι πολύ περίεργη!)

Για να καταλήξουν σ’ αυτό το αποτέλεσμα, χρησιμοποίησαν μια κάμερα υψηλής ταχύτητας κι έκαναν την έρευνά τους σε 12 σκύλους διαφορετικής ράτσας. Μελέτησαν τα πρόσωπά τους, τις εκφράσεις τους όταν συναντούσαν ξένους κι όταν συναντούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Κι ανακάλυψαν αυτήν την λεπτομέρεια.

Οι διαφορές ήταν οι εξής:

Όταν συναντούσαν ξένο άνθρωπο ο οποίος ερχόταν να τους χαιρετήσει από κοντά, τα σκυλιά έμεναν σχεδόν ανέκφραστα. Ορισμένα ίσως είχαν κάποιες ανεπαίσθητες εκφράσεις στην δεξιά πλευρά της μουσούδας τους.

Αυτό τι σημαίνει;

Το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει την αριστερή πλευρά του προσώπου η οποία είναι συνδεδεμένη με το συναίσθημα. Ενώ το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει την δεξιά πλευρά του προσώπου η οποία συνδέεται άμεσα με την ανάλυση συμπεριφοράς.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η αυξημένη κίνηση του αριστερού φρυδιού του σκύλου, όταν εκείνος συναντά τον άνθρωπό του, δείχνει την αφοσίωσή του σ’ αυτόν και την αγάπη του.

Δοκιμάστε να κάνετε κι εσείς λοιπόν το ίδιο. Όταν δείτε το σκυλάκι σας, σηκώστε το αριστερό σας φρύδι ενώ το κοιτάτε στα μάτια. Κι αυτό θα πάρει το μήνυμα!

Γείρετε πάνω του

Όταν λέμε να γείρετε πάνω του δεν εννοούμε να πέσετε ολόκληρος πάνω του και να τον πλακώσετε με το βάρος σας! Αλλά να γείρετε πάνω του μαλακά. Να ακουμπήσετε πάνω του.

Το ίδιο κάνουν και τα σκυλιά όταν εμπιστεύονται κάποιον και του έχουν αδυναμία. Γέρνουν κι ακουμπούν πάνω του. Έτσι θα καταλάβει αμέσως το σκυλάκι σας πως του έχετε αδυναμία.

Ίσως έχετε παρατηρήσει το σκυλάκι σας όταν φοβάται που έρχεται και πέφτει όλο πάνω σας, όπως για παράδειγμα όταν ακούει έναν κεραυνό ή όταν το πάτε στον κτηνίατρο. Αυτή η κίνηση δείχνει πως σας έχει εμπιστοσύνη.

Εκτός όμως από το θέμα της εμπιστοσύνης, αυτός είναι κι ένας τρόπος των σκύλων που “αγκαλιάζουν”. Δοκιμάστε λοιπόν να “αγκαλιάσετε” τον σκύλο σας με αυτόν τον τρόπο που ήδη γνωρίζει. Και θα καταλάβει…

Κοιμηθείτε αγκαλιά

Ο νευροεπιστήμονας Gregory Berns, ο οποίος έχει αφιερώσει μελέτη δεκαετιών στην ανάλυση του εγκεφάλου του σκύλου, ισχυρίζεται σύμφωνα με την έρευνά του, πως όταν ένας σκύλος κοιμάται μαζί με τον άνθρωπο, του δείχνει την απόλυτη εμπιστοσύνη και αγάπη που του έχει, διότι ξέρει πως την ώρα του ύπνου είναι ευάλωτος. Και μόνο όταν έχει εμπιστοσύνη στον άλλον επιτρέπει να κοιμηθεί μαζί του.

Για παράδειγμα, στην άγρια φύση, τα σκυλιά που κοιμούνται πολύ κοντά ώστε να ακουμπούν το ένα το άλλο είναι εκείνα που έχουν στενή σχέση μεταξύ τους. Δεν το κάνουν με όλα τα σκυλιά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της σχέσης τους με τον άνθρωπο. Μπορεί για παράδειγμα να ζει ένας σκύλος μέσα σε ένα σπίτι μαζί με μια πολυμελή οικογένεια, με αυτόν που θα κοιμηθεί παρέα και θα τον ακουμπά κιόλας στον ύπνο του, νιώθει μεγαλύτερο δέσιμο.

Η αγκαλιά στο κρεβάτι πέρα από συναισθηματικής άποψης, σας κρατά ζεστούς και τους δύο, η ρυθμική αναπνοή του σκύλου σας σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα και περισσότερο γιατί λειτουργεί ως νανούρισμα και σας χαλαρώνει και να έχετε ποιοτικό ύπνο. Οι ερευνητές έχουν πει πως σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος συγχρονίζει τους χτύπους της καρδιάς του με τον άνθρωπό του κατά την διάρκεια του ύπνου, όπως κάνουν οι μαμάδες με τα μωρά τους ή τα ερωτευμένα ζευγάρια.

Τέλος, ο ύπνος στο κρεβάτι αγκαλιά με τον σκύλο σας, είναι άλλος ένας τρόπος που ξυπνά και τονώνει την ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη! Η επαφή κι η αγκαλιά μαζί του έχει την ιδιότητα να διώχνει το στρες της ημέρας και να σας χαλαρώνει για να κοιμηθείτε.

Αν είσαστε από εκείνους που δεν θέλουν τον σκύλο πάνω στο κρεβάτι (παρεμπιπτόντως για εμάς αυτή η στιγμή είναι η αγαπημένη μας), τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να τον πάρετε αγκαλιά στον καναπέ ή κάτω στο πάτωμα για λίγα λεπτά πριν πάτε για ύπνο.

Εν κατακλείδι…

Αν αγαπάτε αληθινά το σκυλάκι σας, πιστέψτε με, το γνωρίζει ήδη! Το γνωρίζει από τις εκφράσεις του προσώπου σας, γιατί ξέρει πότε είσαστε χαρούμενοι και πότε στενοχωρημένοι, το γνωρίζει από την χροιά της φωνής σας για τους ίδιους λόγους κι από την γλώσσα του σώματος γιατί έχει μάθει να ερμηνεύει τις κινήσεις σας.

Το να θέλετε όμως να του το δείξετε με τους τρόπους που γνωρίζει αυτό, δεν είναι καθόλου κακό. Απεναντίας, είναι πολύ γλυκιά και τρυφερή η προσπάθειά σας να επικοινωνήσετε μαζί του με τους δικούς του κανόνες. Κάντε το. Μη διστάσετε. Δοκιμάστε τους παραπάνω τρόπους και θα δείτε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη στο πρόσωπο του σκύλου σας για άλλη μια φορά!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts