Ετοιμάζεστε να κάνετε τις καλοκαιρινές διακοπές σας. Δεν μπορείτε όμως να φανταστείτε στιγμή χωρίς τον τετράποδο φίλο σας. Πόσο μάλλον να τον αφήσετε πίσω για να κάνετε μόνοι σας διακοπές! Δεν έχετε όμως δική σας εξοχική κατοικία ή κάποιο άλλο μέρος για διαμονή και το πρώτο πράγμα που σας ήρθε στο νου είναι το camping. Πιστεύετε πως αυτή η εμπειρία θα είναι μοναδική όχι μόνο για εσάς αλλά και για το σκυλάκι σας.
Και πολύ καλά το σκεφτήκατε. Είναι σίγουρα κάτι ξεχωριστό. Ένας ανέμελος τρόπος διακοπών. Και σίγουρα ο πιο οικονομικός. Αν είσαστε δε και φυσιολάτρες τότε τρέξτε χωρίς δεύτερη σκέψη! Όσον αφορά για το σκυλάκι σας, πιστεύετε ότι θα του άρεσε περισσότερο κλεισμένο μέσα σε τοίχους; Για φανταστείτε το μέσα στο δάσος ή σε μια παραλία κάτω απ’ τα δέντρα…. Αν θα μπορούσε να σας απαντήσει ποια είναι η προτίμησή του θα ψήφιζε σίγουρα την δεύτερη επιλογή.
Ωραία λοιπόν. Την πήρατε την απόφαση σας. Η πλειοψηφία έτσι κι αλλιώς πάντα κερδίζει κι ας έχουν υψωθεί ανάμεσα στα χέρια και κάποιες πατούσες… κι αυτές μετράνε… μην κάνετε καμιά ζαβολιά και τις παραλείψετε! Τώρα όμως δεν πρέπει να οργανωθείτε λίγο; Να οργανώσετε ένα πλάνο ταξιδιού στο μυαλό σας, διαδρομές, πού θα μείνετε, τι θα πάρετε μαζί σας κι άλλα πολλά.
Ας δούμε κάποιες συμβουλές για το πώς θα περάσετε πάνω απ’ όλα ασφαλείς αλλά κι όμορφες, ξέγνοιαστες κι αξέχαστες διακοπές σε camping παρέα με τον σκύλο σας.
Dog friendly camping
Καταρχήν πριν φορτώσετε το αμάξι σας με τα μπαγκάζια, θα πρέπει να βρείτε πρώτα τόπο προορισμού. Το επόμενο βήμα είναι να ψάξετε στο διαδίκτυο για camping που επιτρέπονται τα κατοικίδια. Μην περιμένετε ότι όλα τα camping δέχονται κατοικίδια. Και μιλάω φυσικά για τα οργανωμένα camping. Όχι το ελεύθερο. Υπάρχουν λοιπόν οργανωμένα camping που όταν φτάσεις στην πύλη έρχεσαι αντιμέτωπος με την τρομακτική πινακίδα “Απαγορεύονται τα ζώα ή τα σκυλιά”.
Γι’ αυτό καλό είναι να μην πάτε στα τυφλά. Ψάξτε σε ανάλογες ιστοσελίδες για camping που επιτρέπονται τα σκυλιά. Πάρτε τηλέφωνο να το επιβεβαιώσετε γιατί καμιά φορά οι πληροφορίες σε ορισμένες ιστοσελίδες δεν είναι ανανεωμένες. Που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν αλλάξει οι κανονισμοί ή ακόμη και να μην υπάρχει το συγκεκριμένο camping πλέον. Για να μην βρεθείτε λοιπόν προ εκπλήξεων επικοινωνήστε μαζί τους με όποιον τρόπο θέλετε. Είτε τηλεφωνικά είτε με email που θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους.
Οι υποχρεώσεις σας στο camping
Ναι, το camping είναι ένας χαλαρός τρόπος διακοπών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν κανόνες. Ή για να σας το θέσω καλύτερα, δεν είναι ένας χώρος “μπάτε σκύλοι αλέστε” (για να είμαστε και μέσα στο θέμα μας…). Έχετε κι εσείς κάποιες υποχρεώσεις. Ο σκύλος σας πρέπει να είναι με λουρί κι όχι να κυκλοφορεί ελεύθερος και να ενοχλεί τους γύρω μπαίνοντας μέσα στις σκηνές τους ή ακόμα χειρότερα να λερώνει όπου να’ ναι….!!! Πρέπει να μην ενοχλεί, να μην κάνει φασαρία κι όταν εσείς τον πάτε την βόλτα του να μαζεύετε τα περιττώματά του.
Γενικά, να διατηρείτε τον χώρο καθαρό και ήρεμο. Μέσα σε λογικά πλαίσια μιλάμε φυσικά. Ναι, ο σκύλος και θα γαβγίσει κάποια στιγμή και δεν θα είναι πάντα ήρεμος λες και είναι λούτρινο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα τον αφήσουμε κι ανεξέλεγκτο να κάνει ό,τι θέλει. Ο κανόνας λοιπόν είναι να σας ακούει, να είναι υπάκουος, ήρεμος και καθαρός.
Επανεκπαίδευση
Για τον παραπάνω λόγο, καλό θα ήταν πριν φύγετε να κάνετε κάποια … εντατικά θερινά μαθήματα υπακοής με τον σκύλο σας. Αν είναι ήδη εκπαιδευμένος, δεν έχει σημασία αν είναι από εκπαιδευτή ή από εσάς αλλά το θέμα μας είναι να σας είναι υπάκουος, καλό είναι να κάνετε ένα refresh, ένα ξεσκονισματάκι, των εντολών που του έχετε μάθει.
Έτσι κι αλλιώς, όπως ίσως έχετε διαβάσει και σε άλλα άρθρα μου που αφορούν την εκπαίδευση, το σημαντικό στην εκπαίδευση είναι η επανάληψη. Χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, πρέπει ανά καιρούς να επαναλαμβάνετε την εκπαίδευση των εντολών που έχει ήδη μάθει για να μην χαλαρώνει η υπακοή του. Δεν είναι τίποτα εκεί που κάθεστε στο σαλόνι ή την ώρα της βόλτας σας να του υπενθυμίσετε κάποιες εντολές που έχει μάθει. Εννοείται πως η διαδικασία παραμένει η ίδια ακόμα και στα επαναληπτικά μαθήματα που κάνετε μόνοι σας στο σπίτι ή στη βόλτα. Εντολή – υπακοή – επιβράβευση. Και σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχει σημαντικός λόγος να γίνει επανάληψη. Πρώτα απ΄όλα τίθεται θέμα η ασφάλεια της υγείας του σκύλου σας και μετά όλα τ’ άλλα.
Σημαντικές εντολές για αποφυγή κινδύνου
Πέρα από τις γενικές εντολές υπακοής για να σας ακούει, πρέπει οπωσδήποτε να του μάθετε δύο βασικές εντολές για να αποφύγει κινδύνους όπως φίδια ή κάτι άλλο που μπορεί να θέσει την ζωή του σκύλου σας σε κίνδυνο. Η πρώτη φυσικά εντολή είναι το “έλα εδώ” ή “μείνε”. Κι αυτό γιατί μπορεί να φύγει κάποια στιγμή από τον έλεγχό σας ή να γλιστρήσει το λουρί απ’ τα χέρια σας και να τρέξει μακριά. Πρέπει οπωσδήποτε να ακούει στην εντολή “έλα εδώ” ή “μείνε” γιατί μπορεί το συγκεκριμένο camping να δέχεται σκύλους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους δέχονται κι όλοι όσοι κάνουν camping εκεί. Για να μην λοιπόν του κάνουν κακό με οποιονδήποτε τρόπο και για να μην ενοχλεί γενικά ο σκύλος σας τους ξένους, πρέπει να επιστρέψει σε εσάς αμέσως και να είναι πάντα με το λουρί.
Η δεύτερη βασική εντολή που είναι η πιο σημαντική όλων γιατί διασφαλίζει την υγεία του σκύλου είναι η εντολή “άστο” ή “φύγε”. Μπορεί να συναντήσει κάποιο φίδι ή άλλο επικίνδυνο ζώο του δάσους και η περιέργεια του μπορεί να του στοιχίσει την ζωή. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κάνει και η εντολή “έλα εδώ” για να φύγει κατευθείαν από τον κίνδυνο.
Οργανώστε το φαρμακείο του σκύλου σας
Πρέπει να είστε οργανωμένοι, προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Αρχικά επισκέπτεστε τον κτηνίατρο σας για να κάνει έναν έλεγχο πριν φύγετε αλλά και για να τον ενημερώσετε για το camping γιατί θέλει επιπλέον προφυλάξεις αυτός ο τρόπος διακοπών.
Ξέρω αρκετοί από εσάς θα πείτε “μάλλον είσαι υπερβολική. Έχω πάει αρκετές φορές μαζί με τα σκυλιά μου σε camping και δεν έγινε τίποτα”. Μια φορά όμως αρκεί! Μπορεί να έχετε πάει δέκα φορές, εκατό, χίλιες. Και την χιλιοστή πρώτη φορά να γίνει το κακό και να τραυματιστεί ο σκύλος σας ή στην χειρότερη περίπτωση να χάσει την ζωή του. Καλό είναι λοιπόν να ακολουθήσουμε την γνωστή λαική ρήση ” φύλαγε τα ρούχα σου για να’ χεις τα μισά”. Εδώ μιλάμε για ζωή κι όχι για αντικείμενα.
Κλείνω λοιπόν την παρένθεση κι επανέρχομαι στο θέμα μου. Ενημερώστε τον κτηνίατρο σας και ρωτήστε τον τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας για τον σκύλο σας. Ζητήστε του να σας φτιάξει το φαρμακείο των πρώτων βοηθειών του σκύλου σας. Σίγουρα θα σας πει να έχετε μαζί σας αντικουνουπικά, σπρέι σιτρονέλας, αμπούλες ή κολάρο αντικουνουπικό, ένα τσιμπιδάκι (για αφαίρεση αγκαθιών από τις πατούσες για παράδειγμα), σύριγγες, κορτιζόνη, ατροπίνη, εμετικό, δερματολογικές κρέμες, betadine, γάζες κ.α. Θα σας δώσει συμβουλές ο κτηνίατρος και τον τρόπο χρήσης των φαρμάκων γιατί χρειάζεται προσοχή ως προς την εφαρμογή τους. Σίγουρα θα χρειαστεί να έχετε επικοινωνία μαζί του πριν τα χρησιμοποιήσετε γιατί θα πρέπει να σας δίνει οδηγίες μέσω τηλεφώνου (αν μιλάμε για παράδειγμα για την ατροπίνη ή το εμετικό). Και φυσικά, αν ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία, τα φάρμακά του.
Ενημερώστε τα στοιχεία του
Εννοείται πως έχει τσιπάκι με τα στοιχεία του, αλλά καλό είναι να έχετε επίσης και μια κρεμασμένη ταυτότητα στο περιλαίμιο του με το όνομα και το τηλέφωνό σας. Σε περίπτωση που χαθεί να σας βρουν αμέσως στο τηλέφωνο. Γιατί, πιστέψτε με, λίγοι θα ασχοληθούν περαιτέρω με ένα χαμένο σκυλί. Δυστυχώς δεν θα ξοδέψουν χρόνο και κόπο για να το πάνε σε έναν κτηνίατρο και να βρουν τα στοιχεία σας μέσα από το τσιπάκι. Αν όμως υπάρχει ταυτότητα στο περιλαίμιο του, τότε θα πάρουν τηλέφωνο να σας ειδοποιήσουν.
Τηλέφωνα κτηνιάτρων
Έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του δικού σας κτηνίατρου για ώρα ανάγκης. Αλλά αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί άμεση κτηνιατρική φροντίδα, τότε θα πρέπει να έχετε από πριν ενημερωθεί με τα κτηνιατρικά κέντρα της περιοχής που θα βρίσκεστε, τα τηλέφωνά τους και την διεύθυνση. Αν θα τα επισκεφτείτε κιόλας κάποια στιγμή κατά την διαμονή σας εκεί, θα ήταν ό,τι καλύτερο για να γνωρίζετε πού ακριβώς είναι. Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης να μην χρειάζεται να ψάχνετε την διεύθυνση, χαθείτε στον δρόμο και ίσως η καθυστέρηση θέσει σε κίνδυνο την ζωή του σκύλου σας.
Οι αποσκευές του σκύλου σας
Εντάξει, εδώ, δεν χρειάζεται να είστε υπερβολικοί. Απλά, να πάρετε μαζί σας τα απαραίτητα πράγματα του σκύλου σας. Τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως μπολάκι για φαγητό και νερό, το μπουκάλι του με το νερό, το λουρί του, το αντικείμενο που θα κάθεται ή θα κοιμάται (κουβέρτα, στρώμα), ένα παιχνιδάκι του κι ό,τι άλλο εσείς θεωρείτε απαραίτητο. Και φυσικά το βιβλιάριό του (ενημερωμένο) πρέπει πάντα να το έχετε κοντά σας.
Διασκεδάστε!
Αφού οργανωθήκατε, μαζέψατε τα μπαγκάζια σας και φτάσατε στο camping, στήστε την σκηνή σας κάπως απομακρυσμένα από τους υπόλοιπους γιατί μπορεί όπως είπαμε και πιο πάνω να μην θέλουν όλοι τα σκυλιά και… διασκεδάστε! Χαρείτε την φύση, διασκεδάστε μαζί με τον σκύλο σας και να έχετε έναν μόνο σκοπό στο μυαλό σας… Να περάσετε όμορφα! Γιατί αυτού του είδους οι διακοπές είναι όντως ξεχωριστές. Κοιτάξτε να δημιουργήσετε ξεχωριστές και όμορφες αναμνήσεις σε εσάς και στον σκύλο σας!
Και καλές διακοπές!
Περιμένω φωτογραφίες από τις διακοπές σας κι από τις περιπέτειες που θα ζήσετε αυτό το καλοκαίρι.