Μια νέα έρευνα του πανεπιστημίου στην Φλόριντα υποστηρίζει πως τα σκυλιά έχουν την έμφυτη ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας. Πόσο μάλλον τα σκυλιά που ζουν μαζί με τους ανθρώπους! Αυτά εμφανίζουν περισσότερο πιο ανεπτυγμένη αυτήν την ικανότητα!
Η ομάδα λοιπόν του πανεπιστημίου της Φλόριντα με αρχηγό την Μονίκ Γιουντέλ, έκαναν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας ως δείγμα σκυλιά και λύκους χωρισμένα σε δύο ομάδες. Το πείραμα ήταν να ζητιανέψουν οι δύο ομάδες φαγητό από έναν άνθρωπο που τους δίνει προσοχή κι από έναν αδιάφορο.
Αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στους επιστήμονες ήταν πως οι λύκοι παρ’ όλο που δεν είναι εξημερωμένα ζώα και κατ’ επέκταση, δεν ήταν εκπαιδευμένοι να ζητιανεύουν για φαγητό, παρακάλεσαν πρόθυμα για φαγητό το άτομο που τους έδινε προσοχή. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει πως η ικανότητα του σκύλου να δρα ανάλογα με την προσοχή που του δίνει κάποιος, είναι έμφυτη.
Μία άλλη ανακάλυψη αυτής της ομάδας είναι πως τα αδέσποτα σκυλιά δεν αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους όπως τα δεσποζόμενα, αποδεικνύοντας έτσι πως τα σκυλιά που ζουν μαζί με ανθρώπους αναπτύσσουν περισσότερο την ικανότητά τους.
Οι άνθρωποι έχουν πλέον αποδεχτεί τα σκυλιά ως κοινωνικούς συντρόφους τους κι έτσι τα σκυλιά έχουν αναπτύξει την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ακολουθούν την συμπεριφορά των ανθρώπων όπως και να παρατηρούν τα άκρα τους και τυχόν σημάδια ενθάρρυνσης για την συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό και τους αρέσει και κάνουν πολλές φορές τα πάντα για να τους δώσουν προσοχή οι άνθρωποι! Γιατί έτσι έχουν εκλάβει, σύμφωνα με την συμπεριφορά του ανθρώπου που ζουν μαζί του, πως μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση μίας εντολής ή μετά από κάποια θετική συμπεριφορά γενικά, θα του δώσει προσοχή και θα τον ενθαρρύνει.