Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά τρώνε τα πάντα! Θέλουν να φάνε τα πάντα! Πολλές φορές το “πάντα” δεν σημαίνει αποκλειστικά “τροφή”. Ίσα ίσα! Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να το παίζουν δύσκολα με τις τροφές αλλά όταν είναι να φαγωθεί μια… κάλτσα… τότε το θέμα δεν χωρά συζήτηση! Η κάλτσα τρώγεται! Έτσι θα έλεγε ένας σκύλος, φυσικά. Γιατί στην πραγματικότητα, οι κάλτσες όπως και όλα τα άλλα αντικείμενα δεν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση ως τροφές.
Ωστόσο, οι κάλτσες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που τρώνε πολλοί σκύλοι. Έχουν προτίμηση στις κάλτσες. Όχι μόνο για να παίξουν μαζί του. Ούτε απλά για να τις μασήσουν και να τις κάνουν κομμάτια. Αλλά και για να τις καταπιούν!
Τα σκυλιά φαίνεται πως αγαπούν το ύφασμα, τα ρούχα. Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτή η ιδιαίτερη προτίμηση των σκύλων οφείλεται σε κάποιο ανεξήγητο ακόμα στοιχείο της συμπεριφοράς τους. Κι άλλοι έχουν ακόμα πιο ακραία αντίληψη ότι αυτή η συμπεριφορά οφείλεται σε τροφική αλλεργία ή δυσανεξία.
Τι συμβαίνει σε μια κάλτσα όταν την τρώει ένας σκύλος;
Εάν ο σκύλος είναι μεγάλος και το αντικείμενο είναι μικρό σαν κάλτσα, ο σκύλος μπορεί απλά να τον κάνει εμετό – είτε αμέσως είτε μία ή δύο μέρες αργότερα. Εάν αυτό δεν συμβεί, είναι πιθανό ο σκύλος να χωνέψει την κάλτσα και να την βρείτε εσείς στα περιττώματά του. Αυτό όμως μπορεί να πάρει μέρες μέχρι να την δείτε την ώρα που κάνει την τουαλέτα του ο σκύλος στην βόλτα.
Υπάρχει όμως και η περίπτωση που η κάλτσα θα κολλήσει στο στομάχι του σκύλου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πρώτα θα χωνευτούν οι τροφές. Ενώ τα αντικείμενα που δεν είναι εύπεπτα παραμένουν μέσα ή αργούν να χωνευτούν. Αν μια κάλτσα παραμείνει μέσα στο στομάχι, τότε θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον σκύλο. Γιατί θα θέλει να την βγάλει έξω αλλά δεν θα μπορεί και θα προσπαθεί κάνοντας εμετό αλλά πάλι θα είναι δύσκολο. Και το λιγότερο που θα αισθανθεί ο σκύλος είναι δυσφορία.
Εάν έχετε την υπόνοια ότι έχει φάει ο σκύλος σας μια κάλτσα αλλά όχι αποδείξεις….
Σε περίπτωση που νομίζετε ότι έχει φάει κάλτσα ο σκύλος σας, ο μόνος τρόπος για να το εξακριβώσετε είναι μια ενδοσκόπηση από τον κτηνίατρο. Ορισμένα αντικείμενα δεν φαίνονται πάντα με μια ακτινογραφία, γι’ αυτό κι ο κτηνίατρός σας θα χρησιμοποιήσει ένα ενδοσκόπιο για να δει μέσα στο στομάχι του σκύλου.
Υπάρχουν μαρτυρίες κτηνιάτρων που ενώ ψάχνουν με ένα ενδοσκόπιο για μια φλεγμονή ή τη νόσο του εντέρου, βρίσκουν τελικά ένα … μπαλάκι!
Το χειρότερο σενάριο είναι εντερική απόφραξη, όπου η κάλτσα βρίσκεται κάπου στα έντερα, προκαλώντας απόφραξη. Η απόφραξη είναι σοβαρή και απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του αντικειμένου. Το δύσκολο πράγμα για τα εντερικά εμπόδια είναι ότι ίσως να μην συνειδητοποιήσετε ότι το σκυλί σας έχει ένα, αν δεν τον είδατε στην πραγματικότητα να καταπιεί μια κάλτσα ή κάτι που δεν θα έπρεπε.
Εάν δείτε το σκυλί σας να μην τρώει ή να μην πίνει νερό αλλά να κάνει συνεχώς ξανά και ξανά εμετό χωρίς σταματημό, τότε αυτό είναι σημάδι απόφραξης και θέλει επειγόντως ιατρική παρακολούθηση.
Τι να κάνετε αν το σκυλί σας καταπιεί μια κάλτσα
Εάν είστε αρκετά τυχεροί για να ξέρετε ότι το σκυλί σας έφαγε μια κάλτσα ή άλλο αντικείμενο, η καλύτερη και πιο σωστή επιλογή είναι να τον πάτε απευθείας στον κτηνίατρο για να δείτε εάν το αντικείμενο μπορεί να αφαιρεθεί από το στομάχι με ένα ενδοσκόπιο. Αυτή είναι η σωστότερη κι ασφαλέστερη επιλογή ειδικά εάν το σκυλί σας είναι μικρό και το αντικείμενο μεγάλο.
«Ένα πράγμα για τις κάλτσες στο στομάχι είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τραβηχτούν με ένα ενδοσκόπιο», εξηγεί ο Δρ Diehl. «Θα σου κοστίσει, αλλά είναι λιγότερο ακριβό από μια χειρουργική επέμβαση. Μόλις μπουν οι κάλτσες στο έντερο, είναι πρόβλημα επειδή εκεί είναι δύσκολη η παρέμβαση του κτηνιάτρου και τότε μπορούν να διογκωθούν από τους γαστρικούς και εντερικούς χυμούς και να κολλήσουν. ” Ο κτηνίατρος μπορεί να αφαιρέσει μια κάλτσα με ενδοσκόπιο, αλλά αν όχι, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό που κάνει ενδοσκόπηση.
Ορισμένα σκυλιά, ειδικά τα μεγαλόσωμα, κάνουν εμετό και την βγάζουν την κάλτσα ή την βγάζουν στην τουαλέτα τους με τα περιττώματα. Και τότε δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση ή ενδοσκόπηση. Εάν δείτε τον σκύλο σας να μην κάνει εμετό και να φαίνεται άρρωστος, τότε τον πάτε κατευθείαν στον κτηνίατρο.