Συμβουλές για ελάττωση στρες στους σκύλους

πώς να ελαττώσετε το στρες του σκύλου σας

 

 

Εάν είναι ιατρικής φύσεως το πρόβλημα τότε θα σας συστήνει μια θεραπεία ο κτηνίατρος.  Σε αντίθετη περίπτωση, παρακάτω θα δείτε συμβουλές για να ελαττώσετε το στρες στον τετράποδο φίλο σας  έτσι ώστε να αποκτήσει πάλι την ψυχολογική ηρεμία που έχει τόσο πολύ ανάγκη για να ζήσει φυσιολογικά χωρίς τραυματικές εμπειρίες και φοβίες.

  1. Άσκηση.  Η καθημερινή άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία του σκύλου σας.  Όχι μόνο τη σωματική αλλά και την ψυχολογική.  Ο σκύλος όταν γυμνάζεται δίνει όλη του την ενέργεια με αποτέλεσμα να κουραστεί μετά από ώρα κι αυτό συμβάλει στην μείωση του στρες γιατί είναι χαλαρωμένος .  Τρόποι εκγύμνασης του σκύλου σας είναι μεγάλες βόλτες, τζόκινγκ, freesbie, μπαλάκι, ελεύθερο τρέξιμο σε περιφραγμένο πάντα χώρο, παιχνίδι με άλλους σκύλους.  Γενικά να θυμάστε, τρόποι άσκησης είναι οι βόλτες, το παιχνίδι ακόμα και η ώρα της εκπαίδευσης. Τυπικά, ένας σκύλος έχει ανάγκη σωματικής άσκησης από 20 έως 40 λεπτά μία φορά ή δύο φορές την ημέρα ανάλογα την ενέργεια που έχει ο σκύλος και την ηλικία του.  Και βέβαια, ένας σοβαρός παράγοντας είναι η κατάσταση της υγείας του για το αν επιτρέπεται η καθημερινή άσκηση κι αν ναι πόση ώρα.
  2. Μειώστε το άγχος αποχωρισμού .  Καταρχήν, όταν ένας σκύλος έχει άγχος αποχωρισμού χρειάζεται εκπαίδευση (η οποία θα γίνει από εσάς) για να αποβάλλει την φοβία του να μένει μόνος στο σπίτι.  Γιατί υπάρχει κίνδυνος πέρα από συνεχές γάβγισμα και τις ζημιές στο σπίτι, να αυτοτραυματιστεί πάνω στην προσπάθειά του να δραπετεύσει τρώγοντας ή σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα.  Αφήστε του κάποιο παιχνιδάκι ή λιχουδιά για να ασχολείται και να φεύγετε από το σπίτι απλά χωρίς πολλούς και έντονους αποχαιρετισμούς.  Για περισσότερες συμβουλές κι εκπαιδευτικά tips δείτε εδώ “Σιχαίνομαι… την μοναξιά”.
  3. Σε περίπτωση μεγάλης αλλαγής στη ζωή του, όπως η άφιξη νέου μέλους, δώστε του πολύ αγάπη.  Ασχοληθείτε πολύ μαζί του, περισσότερο κι από πριν, δείξτε του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή σας.  Αν μετακομίσατε σε νέο σπίτι, τότε βάλτε σε ορισμένα μέρη κάποια απ’ τα παλιά σας αντικείμενα ή έπιπλα που είχατε στο προηγούμενο σπίτι μαζί και τα παιχνίδια του.  Οτιδήποτε γνώριμο σ’ αυτόν θα τον χαλαρώσει.

  4. Φυτικά ηρεμιστικά.  Σε περίπτωση υπερβολικού στρες με ανεξέλεγκτες κι επικίνδυνες συνέπειες για την  υγεία του σκύλου, μπορεί ο κτηνίατρος σας να σας συστήσει κάποια φυτικά ηρεμιστικά ή αιθέρια έλαια, όπως χαμομήλι, πράσινο τσάι, λεβάντα κ.α. κατάλληλα για τα σκυλιά τα οποία δεν έχουν καμία παρενέργεια παρά μόνο τον χαλαρώνουν.  Προσοχή όμως, μην τα δώσετε  ποτέ μόνοι σας χωρίς να σας τα έχει συστήσει ο κτηνίατρος κι εννοείται πως η χορήγησή τους γίνεται μόνο σε ακραία περίπτωση.
  5. Φερομόνη.  Υπάρχουν ειδικές συσκευές που μπαίνουν στην πρίζα και αναδίδουν ένα άρωμα στον χώρο πανομοιότυπο με την μυρωδιά της φυσικής φερομόνης που αναδίδει η μαμά σκυλίτσα.  Έτσι ο σκύλος χαλαρώνει γιατί νιώθει σα να βρίσκεται στην αγκαλιά της μαμάς του.  Αυτές οι συσκευές είναι πολύ αποτελεσματικές και για την αποφυγή γαβγίσματος, μασήματος, κλάματος.

Στην επόμενη σελίδα (page 3) περισσότερες συμβουλές!

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts