5 λιχουδιές για τα δόντια που κάνουν κακό

Σήμερα πλέον γνωρίζετε όλοι πως είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαρά τα δόντια του σκύλου. Γιατί αυτό συμβάλλει στην καλή υγεία του σκύλου στο σύνολό του. Σαφώς και η καλύτερη μέθοδος για να διατηρούνται καθαρά και υγιή τα δόντια είναι το συχνό πλύσιμο με οδοντόκρεμα για σκύλους. Αλλά πολλοί βρίσκουν δύσκολη την χρήση οδοντόκρεμας και καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως λιχουδιές για τον καθαρισμό των δοντιών.

Είναι όμως τόσο ακίνδυνες όσο φαίνονται;

Μήπως κάνουν περισσότερο κακό παρά κακό; Η απάντηση είναι… Ναι!

Ας δούμε όμως αναλυτικά ποιες λιχουδιές είναι αυτές:

  • Τα κόκαλα από ακατέργαστο δέρμα: Είναι τα κόκαλα που είναι σαν πλαστικά. Δυστυχώς τα συγκεκριμένα κόκαλα, τα οποία είναι τα πιο δημοφιλή, είναι εμποτισμένα με ένζυμα. Οι περισσότεροι κτηνίατροι προειδοποιούν τους ιδιοκτήτες σκύλων για τους κινδύνους της συγκεκριμένης λιχουδιάς και τους αποτρέπουν να δίνουν τα συγκεκριμένα κόκαλα στους σκύλους τους για δύο λόγους: Πρώτον, υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθεί μεγάλο κομμάτι, να το καταπιεί αμάσητο ο σκύλος και να προκαλέσει εντερικό μπλοκάρισμα ή ακόμα και πνιγμό. Αυτό σημαίνει πως είναι και βαρύ για το στομάχι του σκύλου. Και δεύτερον, έχει αρκετές θερμίδες οι οποίες δεν “φαίνονται” γιατί δεν είναι τροφή για να το συνειδητοποιήσει κανείς με αποτέλεσμα να οδηγεί στην παχυσαρκία των σκύλων.
  • Οπλές και κέρατα: Τα συγκεκριμένα υπάρχουν στην αγορά είτε γεμιστά είτε άδεια. Ενώ είναι καταπληκτικά για το μάσημα και τον καθαρισμό των δοντιών, είναι εξίσου επικίνδυνα για έναν και μοναδικό λόγο. Είναι ικανά να σπάσουν ή να ραγίσουν τα δόντια ενός σκύλου. Κι αυτό είναι σίγουρα κακό γιατί ο πόνος και η ταλαιπωρία που θα έχει το σκυλάκι λόγω των σπασμένων δοντιών μπορεί να αποφευχθεί. (Να σημειώσω πως έχω προσωπική εμπειρία από αυτό). Επιπλέον μπορεί να πέσουν βαριά στο στομάχι του σκύλου.
  • Μαγειρεμένα κόκαλα : Σε αντίθεση με τα ωμά κόκαλα που συνιστούν ορισμένοι κτηνίατροι για τον καθαρισμό των δοντιών και των ούλων, τα μαγειρεμένα είναι εντελώς απαγορευτικά από όλους για αρκετούς λόγους. Μπορεί να σπάσουν τα δόντια του σκύλου, όπως επίσης να πληγώσουν τα ούλα με αιχμηρές άκρες οι οποίες μπορεί να μην υπάρχουν στην αρχή αλλά με το μάσημα να κοπούν κομμάτια και να δημιουργηθούν αιχμηρές άκρες. Είναι δύσπεπτα, μπορεί να δημιουργήσουν πνιγμό και το χειρότερο όλων να προκαλέσουν ρήξη στο πεπτικό σύστημα, να τραυματίσουν το έντερο και το στομάχι.
  • Λιχουδιές για καθαρισμό δοντιών: Υπάρχουν πολλές λιχουδιές στο εμπόριο για ακριβώς αυτόν τον λόγο. Μπορείτε να τις εμπιστευτείτε, απλά όχι όλες. Οι περισσότερες έχουν πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό τον λόγο διαβάστε καλά την ετικέτα για να μην οδηγήσετε τον σκύλο σας στην παχυσαρκία άθελά σας. Να προτιμήσετε εκείνες που δεν έχουν θερμίδες.
  • Λιχουδιές για τα δόντια που περιέχουν γλουτένη, σιτηρά ή άλλα αλλεργιογόνα συστατικά: Λιχουδιές με αυτά τα συστατικά να τα αποφεύγετε. Γενικά, ο κανόνας είναι “όσο λιγότερα συστατικά τόσο το καλύτερο”.

Προσοχή! Οι εικόνες δεν είναι ενδεικτικές. Απλά συνοδεύουν το κείμενο για να έχετε μια γενική ιδέα πώς μοιάζουν τα προϊόντα που αναφερόμαστε.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts

Leave a Reply