Χάσατε τον σκύλο σας; Υπάρχει τρόπος να τον βρείτε…

Τον τελευταίο καιρό οι εξαφανίσεις σκύλων αυξάνονται κατακόρυφα. Αν εξαιρέσουμε τις ….υποτιθέμενες “εξαφανίσεις”… ξέρετε… εκείνες που ο ιδιοκτήτης βαρέθηκε τον σκύλο του και τον αφήνει κρυφά στην κορυφή ενός βουνού και μετά ισχυρίζεται ότι τον έχασε, οι υπόλοιπες μάς οδηγούν σε ένα συμπέρασμα. Πώς συνήθως για την εξαφάνισή του δεν φταίει αποκλειστικά ο ίδιος ο σκύλος αλλά η ανευθυνότητα του ιδιοκτήτη του. Την λέξη “συνήθως” την πρόσθεσα καθαρά από επιείκεια λόγω ευγένειας. Κατά τ’ άλλα, προσωπική μου άποψη, για την εξαφάνιση ενός σκύλου ευθύνεται μόνο ο ιδιοκτήτης του.

Γιατί η σκληρή άποψη;

Γιατί όταν ένας άνθρωπος είναι υπεύθυνος φροντίζει να τον έχει πάντα με το λουρί τον σκύλο του, εκπαιδευμένο στην υπακοή και φροντίζει να τον έχει υπό την επίβλεψή του όλες τις ώρες. Για παράδειγμα, αν κάποιος γνωρίζει πως ο σκύλος του έχει τάσεις φυγής ή κυνηγάει τις γάτες, δεν αφήνει την πόρτα του ανοιχτή με τον σκύλο ελεύθερο….! Στις περισσότερες περιπτώσεις, κι εκπαιδευμένος να είναι, πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να του τραβήξει την προσοχή κάτι, όπως άλλος σκύλος ή γάτα και να τρέξει να το πιάσει. Γι’ αυτό λοιπόν και στην βόλτα με τον σκύλο μας πάντα τον έχουμε με λουρί.

Ας έρθουμε λοιπόν στην περίπτωση πως ο σκύλος σας χάθηκε. Πώς μπορείτε να τον βρείτε; Τι πρέπει  να κάνετε;

1. Καταρχήν, θα πρέπει να έχετε φροντίσει από πριν να του έχετε βάλει το microchip και να καταχωρηθούν τα στοιχεία του στην βάση δεδομένων του Κτηνιατρικού Συλλόγου. Εκτός όμως από αυτό, καλό είναι να του έχετε κρεμάσει στο περιλαίμιο μια ταυτότητα με το όνομά του κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Γιατί μπορεί κάποιος που θα βρει έναν σκύλο να μην τον πάει στον κτηνίατρο για να βρουν τον ιδιοκτήτη του μέσω του chip. Κι έτσι αν έχει ήδη το τηλέφωνό σας μέσω της ταυτότητας να σας ειδοποιήσει αμέσως. Ή μπορεί  να τον βρει ώρες που είναι κλειστά τα κτηνιατρεία, να τον δει στον δρόμο και να διαβάσει την ταυτότητα με τα στοιχεία.

2. Ψάξτε καλά την γειτονιά σας. Ακολουθήστε όλη την διαδρομή που κάνετε κατά την διάρκεια της βόλτας σας  με τον σκύλο και ρωτήστε όσους συναντάτε μήπως τον είδαν.

3. Σε περίπτωση που έχετε μετακομίσει πρόσφατα, επισκεφτείτε το παλιό σας σπίτι. Μπορεί ο σκύλος σας να μπερδεύτηκε ή να θυμάται τον δρόμο του παλιού σας σπιτιού. Ή ακόμα και να έχει εκεί κάποια συγκεκριμένη γωνιά που αγαπάει. Το νέο σπίτι δεν το έχει συνηθίσει ακόμα. Δεν το βλέπει ως δικό του κι ίσως να ψάχνει το δικό του παλιό καταφύγιο.

4. Βγάλτε έξω από την πόρτα σας κάποιο δικό του αντικείμενο, όπως κουβερτούλα, κρεβατάκι, χαλάκι. Ίσως αν είναι κοντά να μυρίσει την μυρωδιά και να έρθει.

5. Αν κάποιος σας ειδοποιήσει πως τον είδε κάπου, τότε αφήστε εκεί ένα δικό σας ρούχο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναγνωρίσει την μυρωδιά και να πάει εκεί και να καθίσει εκεί να σας περιμένει.

6. Τυπώστε αφίσες με πρόσφατη φωτογραφία του. Κι αν είναι από τις ράτσες που κουρεύονται, τότε μία κουρεμένος και μία ακούρευτος. Με πλήρη περιγραφή του και στοιχεία επικοινωνίας. Οπωσδήποτε να γράφει ημερομηνία εξαφάνισης, τόπο εξαφάνισης κι αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που εξαφανίστηκε. Η ημερομηνία βοηθά πολύ γιατί υπάρχουν ξεχασμένες αφίσες στους δρόμους όπου ο σκύλος έχει βρεθεί αλλά δεν τις έχουν κατεβάσει. Καλό είναι να βάλετε τις αφίσες μέσα σε πλαστικές θήκες σαν αυτές που βάζουν διάφορα έγγραφα σε ντοσιέ για να αντέξουν σε καιρικές συνθήκες (βροχή, αέρας, ήλιος). Τοποθετήστε τις σε πολυσύχναστα σημεία, σε πάρκα, σε pet shops, grooming shops, έξω από κτηνιατρεία και κατά μήκος του δρόμου όπου τον πηγαίνατε βόλτα. Ενημερώστε τα κτηνιατρεία και δώστε να βάλουν και μέσα.

7. Γράψτε την αγγελία σας σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Twitter, Instagram). Κοινοποιήστε την σε όλες τις φιλοζωικές ομάδες. Με φωτογραφία, πλήρη περιγραφή και στοιχεία επικοινωνίας. Ζητήστε βοήθεια να την κοινοποιήσουν κι άλλοι. Όπως επίσης, υπάρχουν ειδικές ιστοσελίδες και σελίδες κτηνιατρείων όπου μπορείτε κι εκεί να δημοσιεύσετε την αγγελία σας. Προτού όμως βάλετε την αγγελία σας σ’ αυτές τις ιστοσελίδες, αναζητήστε εσείς μήπως κάποιος τον έχει ήδη βρει. Όσο βάζετε την αγγελία στο ίντερνετ, άλλο τόσο ψάχνετε κι εσείς μήπως τον έχουν βρει.

8. Ενημερώστε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις και την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Κι αν υπάρχει υπηρεσία που ασχολείται με τα αδέσποτα της περιοχής. Όχι μόνο με λόγια. Δώσε σε όλους τους παραπάνω αφίσα του να την έχουν.

9. Συνεχίζετε να ψάχνετε στον δρόμο όσες μέρες και να περάσουν. Δώστε προσοχή σε μέρη όπου υπάρχει φαγητό, όπως έξω από εστιατόρια ή κοντά σε κάδους. Πάντα με την αφίσα του στο χέρι για να ρωτάτε κιόλας τους μαγαζάτορες. Πολλοί απ’ αυτούς ταΐζουν τα αδέσποτα κι ίσως να τον έχουν εντοπίσει ή να έχουν το νου τους αν τον εντοπίσουν να σας ειδοποιήσουν.

10. Χρησιμοποιήστε το αυτοκίνητο, αν έχετε, για να ψάξετε και σε μεγαλύτερη απόσταση γιατί ένας σκύλος μπορεί να διανύσει πολλά χιλιόμετρα μέσα σε λίγη ώρα και να χαθεί και να φτάσει σε άλλη περιοχή.

Ευχή όλων να βρεθεί! Όπως επίσης ευχή όλων να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή στο μέλλον για να μην χαθεί ξανά!

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts