Ωτίτιδα και τρόποι αντιμετώπισης

τα σκυλονέα της μάρσας

Οι λοιμώξεις των αυτιών στα σκυλιά, η πιο συχνή είναι η ωτίτιδα, είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους επίσκεψης στον κτηνίατρο, αφού αγγίζουν το 16% των περιστατικών αυτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ωτίτιδα μετά την διάγνωσή της, τον καθαρισμό και την θεραπεία της, επανέρχεται. Κάνει την εμφάνισή της ξανά μετά από καιρό.

Έχει το σκυλάκι σας ωτίτιδα συχνά;

Γιατί αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε;

Σε γενικές γραμμές, η ωτίτιδα μπορεί να είναι είτε ελαφριά κατάσταση είτε μια οδυνηρή, ανάλογα με το πόσο προχωρημένη είναι. Το καλό όμως είναι ότι είναι μια πάθηση που αντιμετωπίζεται εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τα συμπτώματα είναι εύκολο να παρατηρηθούν, ειδικά εάν έχετε ένα σκύλο που έχει υποφέρει από αυτό το πρόβλημα ξανά και ξανά , θα τα έχετε παρατηρήσει. Κι αυτή είναι η επαναλαμβανόμενη εξωτερική ωτίτιδα.

Τα συμπτώματα της ωτίτιδας είναι:

  • Έντονη κι άσχημη μυρωδιά που έρχεται μέσα από τα αυτιά
  • Κουνά ή τινάζει το κεφάλι συχνά και πολύ
  • Τρίβει το κεφάλι του στον τοίχο, στα έπιπλα, στον καναπέ, στο χαλί
  • Ξύσιμο στα αυτιά
  • Γέρνει το κεφάλι στην μία πλευρά
  • Τα αυτιά του μέσα έχουν βρομιές

Οι λόγοι που μια ωτίτιδα επιμένει κι επαναλαμβάνεται συχνά:

  1. Τα ίδια τα αυτιά. Τα μεγάλα και μακριά αυτιά. Εάν έχετε Cocker Spaniel, Springer Spaniel, Labrador, Shar Pei, Basset Hound ή ένα σκυλί με μακριά ή κατεβασμένα αυτιά κι όχι όρθια σαν αυτά των λύκων για παράδειγμα, αυτό το πρόβλημα είναι πολύ συνηθισμένο σε αυτά τα σκυλιά. Δεν είναι όμως μόνο αυτού του τύπου αυτιών που είναι επιρρεπή στην λοιμώξεις. Ορισμένες φυλές πάσχουν από μακριά και βαριά αυτιά που κρατούν το αυτί κλειστό συνέχεια, άλλες έχουν στενά κανάλια (στενωτικά κανάλια, όπως αυτά του Shar peis και τα αγγλικά μπουλντόγκ) που δεν αφήνουν το αυτί ανοιχτό και άλλα, όπως το Poodle, έχει κανάλια αυτιών γεμάτα μαλλιά.
  2. Εάν ο σκύλος σας δεν είναι μια από τις φυλές που έχουν ανατομικά προδιάθεση για προβλήματα, αλλά εξακολουθεί να έχει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού, μπορεί να υποφέρει από τροφές ή εισπνεόμενες αλλεργίες. Μια μόλυνση στο αυτί μπορεί να είναι το μόνο σημάδι που υπάρχει σε ορισμένα σκυλιά με τροφική αλλεργία.
  3. Εάν ο σκύλος σας κολυμπά συχνά, ειδικά αν έχει αυτιά πεσμένα που δεν αερίζονται με σκοπό να στεγνώσουν αμέσως από την υγρασία, είναι πολύ πιθανό να πάρει μια νέα λοίμωξη στο αυτί.
  4. Ένας σκύλος με ξένο σώμα (όπως άγανο) που δεν αφαιρέθηκε ποτέ θα συνεχίσει να έχει λοιμώξεις στο αυτί παρά τη θεραπεία.
  5. Εάν η μόλυνση του σκύλου σας (βακτήρια, γύρη ή ακόμη και ακάρεα) δεν αντιμετωπιστεί ποτέ πραγματικά, θα φαίνεται ότι εξαφανίζεται αλλά θα επιστρέφει ξανά.
  6. Το συχνό τράβηγμα των μαλλιών μέσα από τα αυτιά σε ράτσες όπως τα Poodle ή σε ράτσες που έχουν τρίχες μέσα στα αυτιά αλλά δεν μαδούν, μπορεί επίσης να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού.

Καθαρισμός των αυτιών και αντιμετώπιση της μόλυνσης

Την πρώτη φορά που ο σκύλος σας έχει συμπτώματα λοίμωξης, η θεραπεία είναι αρκετά απλή. Όταν παρατηρήσετε τα συμπτώματα που περιγράφω στην παραπάνω ενότητα, ελέγξτε τα αυτιά του σκύλου σας από τον κτηνίατρό σας και βεβαιωθείτε ότι το τύμπανο του αυτιού είναι άθικτο. Στην συνέχεια, ο κτηνίατρός σας θα σας δώσει ένα υγρό καθαριστικό για τα αυτιά. Όπως επίσης και άλλη θεραπεία όπως αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κτηνίατρου.

Καθαρισμός αυτιών γενικά για προληπτικούς λόγους

Καλό είναι ο καθαρισμός των αυτιών να γίνεται συχνά, δηλαδή μια φορά στις δέκα μέρες, για να διατηρούνται καθαρά τα αυτιά του σκύλου σας και για να αποτρέψετε τυχόν επερχόμενη λοίμωξη.

Θα τα καθαρίσετε είτε με το ειδικό υγρό που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος είτε με διάλυμα λευκού ξιδιού με νερό (ρωτήστε τον γι’ αυτό). Σε 2/3 νερό προσθέστε 1/3 λευκό ξύδι. Απλά στην περίπτωση του διαλύματος λευκού ξιδιού καλό είναι α) να ρωτήσετε πρώτα την γνώμη του κτηνίατρου και β) να το αποφύγετε σε περίπτωση που ο σκύλος σας έχει ξύσει τα αυτιά του αρκετά για να μην τα έχει ερεθίσει ή έχει κάνει γρατζουνιές και τότε το ξύδι θα το πονέσει και θα τσούξει. Τότε δεν θα το χρησιμοποιήσετε.

Πώς θα καθαρίσετε τα αυτιά του σκύλου σας

  1. Γεμίστε το αυτί με το διάλυμα καθαρισμού. Η ποσότητα θα ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου, αλλά προσθέστε αρκετό υγρό ώστε να βραχεί εσωτερικά το αυτί.
  2. Κάντε μασάζ στα αυτιά, ειδικά στη βάση των καναλιών των αυτιών μέχρι το κεφάλι. Θα πρέπει να ακούσετε το υγρό καθώς το μετακινείτε εκεί μέσα.
  3. Απομακρυνθείτε γιατί τώρα θα τινάξει τα αυτιά του ο σκύλος σας πολύ δυνατά. Το υγρό θα πεταχτεί και ίσως βγουν οι βρομιές που υπήρχαν βαθιά μέσα στο αυτί πιο έξω μαζί με το κερί και γίνουν ορατά.
  4. Την ίδια διαδικασία θα την ακολουθήσετε ξανά μετά από μια εβδομάδα ακόμα κι αν δεν δείτε κερί ή βρομιές.

Πώς να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της ωτίτιδας

Υπάρχει πολλή διαμάχη για το τι λειτουργεί καλύτερα για να αποφευχθεί αυτό ξανά και ξανά. Ο λόγος για όλη τη διαμάχη είναι ότι δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις.

Για έναν υγιή σκύλο, ο καθαρισμός των αυτιών δεν είναι απαραίτητος, αλλά εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις, τότε συνίσταται από τους κτηνιάτρους να καθαρίζετε τα αυτιά κάθε εβδομάδα.

Κατά την διάρκεια του καθαρισμού των αυτιών, δεν ακουμπάτε τα αυτιά εσωτερικά γιατί μπορεί να μολυνθούν και το υγρό να μεταφέρει την μόλυνση.

Εάν ο σκύλος σας κολυμπάει συχνά, καλό είναι να του καθαρίζετε τα αυτιά αμέσως μόλις βγει από το νερό, προτού καν φτάσετε στο σπίτι.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως όσο περισσότερες φορές κάνει ωτίτιδα ο σκύλος σας και όσο περισσότερα φάρμακα παίρνει για την θεραπεία, άλλο τόσο πιο ανθεκτική σε αυτά μπορεί να γίνει η λοίμωξη και τα εσωτερικά κανάλια των αυτιών να έχουν γίνει πιο σκληρά στην αντιμετώπισή της. Είναι όμως ένας φαύλος κύκλος που δεν μπορείτε εσείς να κάνετε τίποτα. Πρέπει να ακολουθείτε την θεραπεία που σας συστήνει ο κτηνίατρος κάθε φορά. Απλά θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να έχει ξανά ωτίτιδα ο σκύλος σας στο άμεσο μέλλον. Ξανά και ξανά. Κάθε φορά όμως πρέπει να την αντιμετωπίζετε άμεσα για να μην εξελιχθεί σε εσωτερική ωτίτιδα και προχωρήσει πολύ σε σημείο κώφωσης και γενικά να υποφέρει το σκυλάκι γιατί είναι επίπονη και ενοχλητική.

Τι γίνεται αν επιστρέψει ούτως ή άλλως;

Ο σκύλος σας είχε ωτίτιδα, ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνίατρου, καθαρίζει ο σκύλος σας, όλα καλά, αλλά μετά από μερικές εβδομάδες τον βλέπετε να κουνά το κεφάλι του ξανά. Η ωτίτιδα επέστρεψε.

Εάν αυτό το πρόβλημα επανέλθει μόλις επιλυθεί, ειδικά εάν ο σκύλος δεν είναι μία από αυτές τις φυλές που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αυτιού, υπάρχουν πολλές πιθανότητες:

  • Τροφική αλλεργία
  • Εισπνεόμενη αλλεργία
  • Παράσιτο ή ξένο σώμα που δεν φροντίστηκε για πρώτη φορά
  • Υπερβολική περιποίηση (τράβηγμα μαλλιών μέσα από τα αυτιά σε κούρεμα)

Κάντε μια επίσκεψη στον κτηνίατρο για μια άλλη εξέταση για να αποκλείσετε ένα ξένο σώμα και ζητήστε του να καθαρίσει τα αυτιά από τυχόν ακάρεα.

Εάν πρόκειται για μια απλή λοίμωξη, σας συνιστώ να δοκιμάσετε μια δίαιτα εξάλειψης. Η δίαιτα απομάκρυνσης έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε σε τι είναι αλλεργικό το σκυλί σας. Ξεκινήστε με μια μόνο πηγή πρωτεΐνης ή με μια τροφή, ταΐστε τον με αυτήν για περίπου ένα μήνα και εάν τα προβλήματα στα αυτιά επιμένουν, κόψτε την συγκεκριμένη τροφή και δώστε του μια άλλη. Εάν και σε αυτή έχει πρόβλημα, κόψτε την και συνεχίστε με άλλη. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε με τα σνακ, τις λιχουδιές που του δίνετε. Ή και συγκεκριμένες τροφές όπως για παράδειγμα το τυρί. Το οποίο είναι συνηθισμένη αιτία τροφικής αλλεργίας. (Η Μάρσα για παράδειγμα αποδείχτηκε πως ενώ της αρέσει πολύ το τυρί, έχει αλλεργία σ’ αυτό γιατί όποτε το τρώει έχει πολλή φαγούρα. Και ίσως ήταν αυτό και μια αιτία για τις συχνές της ωτίτιδες). Όπως και στην περίπτωση που ταΐζετε το σκυλάκι σας διάφορα, κόψτε του το ένα για έναν μήνα κι αν βλέπετε ότι συνεχίζει να έχει πρόβλημα στα αυτιά, αρχίστε το ξανά και κόψτε άλλη τροφή. Μέχρι να το βρείτε.

Εάν η λοίμωξη του αυτιού συμβαίνει μόνο την άνοιξη ή το καλοκαίρι, είναι πιθανό να σταματήσει με μια νέα δίαιτα αλλά στη συνέχεια να επανέλθει την επόμενη άνοιξη. Δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε παρά να περιμένετε και να δείτε. Όταν το σκυλί σας αρχίζει να γλείφει τα πόδια του, να ξύνεται και μετά να αναπτύσσει λοίμωξη στο αυτί, μπορείτε να δοκιμάσετε ατοπικές ενέσεις (για εισπνεόμενες αλλεργίες) ή εναλλακτικές ολιστικές θεραπείες και μη που θα σας συστήσει ο κτηνίατρος.

Σε γενικές γραμμές…

Να διατηρείτε τα αυτιά καθαρά και στεγνά. Αυτή είναι η καλύτερη πιθανότητα να κρατήσετε το σκυλί σας από μολύνσεις αυτιών ξανά και ξανά.

Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν επίσης την δοκιμή μιας δίαιτας χωρίς δημητριακά. Οι υδατάνθρακες σε δημητριακά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, οπότε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα εμπορικά τρόφιμα ή μια σπιτική ωμή διατροφή, κάντε το αμέσως. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ή όχι, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Μακάρι να υπήρχε ένα μόνο φάρμακο που θα λειτουργούσε το ίδιο σε όλες τις περιπτώσεις. Οι θεραπείες ποικίλλουν. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας και ζητήστε του να σας δώσει κάποιες συμβουλές.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts