Είναι αναγνωρίσιμες οι εκφράσεις ενός σκύλου στον άνθρωπο;

Μπορούν, άραγε, οι άνθρωποι να αναγνωρίσουν ένα συναίσθημα μέσα από τις εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπο ενός σκύλου; Μπορούν να μεταφράσουν το συναίσθημα που δείχνουν εκείνη τη στιγμή τα μάτια του; Τι νιώθει εκείνη τη στιγμή που έχει πάρει μια συγκεκριμένη έκφραση; Σύμφωνα με έρευνες, ναι. Οι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων ενός σκύλου μέσα από τις εκφράσεις που παίρνει το πρόσωπό του.

Οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν αξιόπιστα τις εκφράσεις του προσώπου ενός σκύλου, υποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι είναι συντονισμένοι ώστε να εντοπίζουν συναισθήματα ακόμη και σε άλλα πλάσματα. Οι επιστήμονες της συμπεριφοράς γνωρίζουν από καιρό ότι οι άνθρωποι μπορούν να διαβάσουν με ακρίβεια τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η ενσυναίσθησή μας επεκτείνεται και σε άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από μια φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Walden στη Φλόριντα, τη Τίνα Μπλουμ και τον Χάρις Φρίντμαν και έναν σκύλο που ονομαζόταν Μαλ στο Τμήμα Διορθώσεων της Πενσυλβάνια. Ο Μαλ, ένας 5χρονος βελγικός ποιμενικός και εκπαιδευμένος αστυνομικός σκύλος, υποβλήθηκε σε διάφορα ερεθίσματα και οι ερευνητές τράβηξαν φωτογραφίες τις αντιδράσεις του.

Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα οι ερευνητές τον επαίνεσαν, προσπαθώντας να προκαλέσουν μια χαρούμενη αντίδραση. Ο Μαλ κοίταξε την κάμερα με τα αυτιά του όρθια και τη γλώσσα έξω σα να γελάει. Αμέσως μετά, τον επέπληξαν, και τα αυτιά του Μαλ μαζεύτηκαν, κοίταξε κάτω αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια και τα μάτια του έγιναν πένθιμα.

Χρησιμοποίησαν ένα jack-in-the-box για να τον εκπλήξουν. Ένα δύσοσμο φάρμακο για να τον αηδιάσει.  Έφεραν κοντά του έναν νυχοκόπτη για να δουν αν πάρει τρομακτική έκφραση και ούτω καθεξής. Ένας από τους ερευνητές μάλιστα προσποιήθηκε τον εγκληματία και ο Μαλ θύμωσε.

Στη συνέχεια, η ομάδα έδειξε σε 50 εθελοντές φωτογραφίες από αυτές τις αντιδράσεις και τους ζήτησε να κατηγοριοποιήσουν τα συναισθήματά του.

Ήταν εύκολο να εντοπίσουν την ευτυχία, με το 88 τοις εκατό των εθελοντών να αναγνωρίζουν σωστά το σκυλίσιο χαμόγελο του Μαλ στην αντίστοιχη φωτογραφία. Ο τρόμος και η θλίψη ήταν λίγο πιο δύσκολο να καταγραφούν, σε 45 τοις εκατό και 37 τοις εκατό, αντίστοιχα. Η αηδία ήταν το πιο δύσκολο να καταλάβουν, με μόλις το 13 τοις εκατό των ανθρώπων να μπορούν να προσδιορίσουν τι σήμαινε το ξινό πρόσωπο του Μαλ.

Ένας άνθρωπος που έχει σκύλο στην οικογένειά του, πιστεύει πως μπορεί άνετα να “διαβάσει” το πρόσωπο του σκύλου του και να καταλάβει πώς αισθάνεται ανά πάσα στιγμή. Είναι όμως έτσι;

Σε μια ενδιαφέρουσα ανατροπή, οι άνθρωποι που δεν έχουν σκυλιά ήταν μερικές φορές καλύτεροι κριτές των συναισθημάτων ενός σκύλου. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πείθουν τους εαυτούς τους ότι τα κατοικίδιά τους δεν είναι θυμωμένα ή αηδιασμένα – απλώς παίζουν. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι η κατανόηση των συναισθημάτων ενός σκύλου είναι μια φυσική ικανότητα, όχι μια μαθημένη.

Η Τίνα Μπλουμ, η ερευνήτρια, είπε στην Telegraph ότι ήθελε να συνεχίσει την έρευνα για να προσδιορίσει εάν αυτή η συναισθηματική σύνδεση επεκτείνεται σε όλα τα θηλαστικά ή μόνο στους σκύλους, που έχουν εξελιχθεί μαζί με τους ανθρώπους εδώ και 100.000 χρόνια. Η διατριβή της δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Processes.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts