Αντιμετώπιση μόλυνσης ματιών σκύλου

Οι μολύνσεις των ματιών ενός σκύλου μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνες και χρειάζονται άμεση προσοχή. Υπάρχουν πολλά ενδεικτικά σημάδια που βοηθούν να προσδιορίσετε εάν πρόκειται για απλή αλλεργία ή μία μόλυνση και ποια πρέπει να είναι η κατάλληλη θεραπεία.

Ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι σε θέση να σας πει ότι έχει, για παράδειγμα, πονόλαιμο, αλλά εδώ είναι μερικές πολύ προφανείς ενδείξεις ότι μπορεί να πάσχει από μόλυνση στα μάτια:

  • Στραβισμός ή κρατώντας το μάτι του εντελώς κλειστό. Αυτό ονομάζεται Βλεφαρόσπασμος.
  • Τρίβει το μάτι του συνεχώς με το πόδι του ή κάτω στο έδαφος ή στον καναπέ.
  • Όταν ο σκύλος είναι ευαίσθητος στο να τον πλησιάζουν ή να τον αγγίζουν κοντά στο προσβεβλημένο μάτι.
  • Ερυθρότητα και σημάδια φλεγμονής γύρω από τα εσωτερικά βλέφαρα/ιστό του βλεννογόνου, είναι σημάδια επιπεφυκίτιδας.
  • Μια ερυθρότητα γύρω από την ίριδα στο «λευκό του ματιού» προκαλείται συνήθως από συμφόρηση των επισκληρικών αγγείων.
  • Ο πρησμένος ιστός του επιπεφυκότα, ονομάζεται χημίωση.
  • Υπερβολική έκκριση από τα μάτια. Θα μπορούσε να είναι διαυγές ή, εάν υπάρχει σοβαρή μόλυνση, πιθανότατα θα είναι αποχρωματισμένο υλικό που μοιάζει με πύον. Αυτό ονομάζεται επιφορά.
  • Μια γενική ερυθρότητα/φλεγμονή στο εσωτερικό του ματιού είναι γνωστή ως ραγοειδίτιδα.

Αλλεργία ή Μόλυνση;

Ο προσδιορισμός του εάν πρόκειται για λοίμωξη ή για αλλεργία μπορεί να είναι μια δύσκολη διάγνωση για έναν γονέα κατοικίδιων ζώων. Εάν η φλεγμονή είναι σοβαρή, φαίνεται να πονάει στο μάτι του ο σκύλος και υπάρχει βλεννοπυώδης έκκριση (πύον), τότε πιθανότατα πρόκειται για λοίμωξη.

Εάν τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, ακόμα κι αν υπάρχει καθαρή έκκριση, αλλά το μάτι δεν φαίνεται να πονά, τότε μπορεί να είναι είτε μόλυνση είτε αλλεργία. Οι αλλεργίες έχουν συνήθως και άλλα συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, έντονη φαγούρα στο δέρμα (κνησμός), συνεχές γλείψιμο των ποδιών, ξύσιμο των αυτιών και ερεθισμένους πρωκτικούς αδένες.

Επιπλέον, εάν τα συμπτώματα είναι όλο το χρόνο, το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι μια ατοπική δερματίτιδα. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε εάν το ζήτημα σχετίζεται με τα τρόφιμα κι έχει τελικά ο σκύλος αλλεργία σε μια συγκεκριμένη τροφή.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε πως με τόσες πολλές μεταβλητές, είναι καλύτερο να αφήσουμε έναν κτηνίατρο να κάνει την τελική διάγνωση για να είμαστε σίγουροι.

τα σκυλονέα της Μάρσας

Διάγνωση λοίμωξης ματιών σκύλου

Επειδή υπάρχει τόσο ευρύ φάσμα αιτιών οφθαλμικών λοιμώξεων, ένας κτηνίατρος θα χορηγήσει συνήθως ένα τοπικό αναισθητικό για να ανακουφίσει τον πόνο και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε μια πιο ενδελεχή οφθαλμική εξέταση.

Οι τυπικές δοκιμές μόλυνσης των ματιών σκύλου περιλαμβάνουν:

  • Το Schirmir Tear Test (STT) μετρά την ποσότητα παραγωγής δακρύων. Εάν είναι χαμηλή, θα μπορούσε να είναι περίπτωση σίγασης κερατοεπιπεφυκίτιδας (KCS) ή ξηροφθαλμίας. Αυτή είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει τους δακρυϊκούς αδένες του ίδιου του ασθενούς και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπικά οφθαλμικά ανοσοκατασταλτικά.
  • Η εξέταση με οφθαλμοσκόπιο επιτρέπει στον κτηνίατρο να δει το πίσω μέρος του ματιού μέσω της κόρης και επίσης να ψάξει για τυχόν κακώς τοποθετημένες τρίχες ή βλεφαρίδες ή ξένο υλικό που θα μπορούσε να πιαστεί κάτω από το τρίτο βλέφαρο, καθώς και οποιοδήποτε σημάδι ή ένας όγκος.
  • Μια δοκιμή για την ανάγνωση της ενδοφθάλμιας πίεσης θα καθορίσει εάν πρόκειται για μια πιο σοβαρή κατάσταση όπως το γλαύκωμα.
  • Μια κηλίδα φλουορεσκεΐνης θα καθορίσει εάν υπάρχει έλκος κερατοειδούς, το οποίο είναι πιο σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί και να παρακολουθηθεί στενά για επίλυση.
  • Μερικές φορές αποστέλλεται δείγμα για ανάλυση.
  • Πιο σοβαρές καταστάσεις όπως το γλαύκωμα, ο διογκωμένος φακός, το έλκος ή η εμφάνιση ξένου σώματος απαιτούν άμεση παραπομπή σε οφθαλμίατρο, καθώς η γρήγορη χειρουργική επέμβαση μπορεί να σώσει το μάτι.

Τα σκυλιά συχνά κολλούν λοιμώξεις των ματιών από άλλα σκυλιά

Οι συνήθεις λοιμώξεις των ματιών του σκύλου προκαλούνται από βακτήρια και μια σειρά ιών όπως ο αδενοϊός, ο ιός της λοιμώδους νόσου, ο ιός του έρπητα, ο ιός της παραγρίπης, ο πνευμονικός ιός, ο κορωνοϊός του αναπνευστικού και η γρίπη Α.

Θεραπεία λοίμωξης ματιών σκύλου: πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο

Η θεραπεία εξαρτάται από τη διάγνωση. Η θεραπεία ρουτίνας για ένα έλκος ή βακτηριακή λοίμωξη είναι αντιβιοτικές οφθαλμικές σταγόνες ή αλοιφή. Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις απαιτούν μια σειρά αντιβιοτικών εκτός από ένα τοπικό οφθαλμικό φάρμακο. Και φυσικά, καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπείας, ο σκύλος θα πρέπει να φορά το ελισαβετιανό κολάρο για να μην γρατζουνίσει την πάσχουσα περιοχή του ματιού με το πόδι του.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις μολύνσεις των ματιών του σκύλου στο σπίτι

Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες μόλυνσης των ματιών του σκύλου στο σπίτι, υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει ένας γονέας κατοικίδιων ζώων για να αποτρέψει τυχόν προβλήματα με τα μάτια του σκύλου.

Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να αποτρέψετε την ύπαρξη μίας μόλυνσης των ματιών του σκύλου:

  • Διατηρήστε την περιοχή γύρω από τα μάτια καθαρά (δέρμα, τρίχες).
  • Διατηρήστε τα νύχια κοντά και λιμαρισμένα για να μην γρατσουνίσουν κατά λάθος την περιοχή των ματιών. Και αποφύγετε άλλα κατοικίδια που μπορεί να γρατσουνίσουν και να προκαλέσουν τραύμα, επίσης.
  • Τα ειδικά λιπαντικά τζελ ματιών για σκύλους είναι καλά για προληπτική χρήση πριν και μετά τις υπαίθριες δραστηριότητες του, για να αποφύγετε τη διείσδυση σκόνης και ξένων υλικών στα μάτια και επίσης πριν από το μπάνιο για να αποφύγετε τον ερεθισμό των ματιών από το σαμπουάν. Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας για συστάσεις.
  • Μην αφήνετε τον σκύλο σας να σκάβει τυχαία στην αυλή ή σε περιοχές με πολλούς χαμηλούς θάμνους και φυτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραύμα στην περιοχή των ματιών με τα κλαριά τους και τα αγκάθια τους. Είναι συχνό φαινόμενο ο τραυματισμός των ματιών ενός σκύλου από αυτά. Θέλει προσοχή.
  • Εάν ο σκύλος σας είναι επιρρεπής σε αλλεργίες, έχετε μαζί σας ένα αντιισταμινικό. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
  • Οι οφθαλμικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να αποφευχθούν εάν αποφύγετε την αλληλεπίδραση με σκύλους με οποιαδήποτε σημάδια λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού ή ερεθισμού των ματιών.
  • Επίσης, επιταχύνετε την τακτική ρουτίνα περιποίησης του σκύλου σας για να διασφαλίσετε ότι η περιοχή των ματιών είναι πάντα καθαρή.
  • Και τέλος, σκουπίστε το πρόσωπο του σκύλου σας, με ειδικά σχεδιασμένα μαντηλάκια ή μαντηλάκια ποτισμένα με χαμομήλι που θα έχετε φτιάξει εσείς από πριν, μετά από κάθε βόλτα.

 

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts