Αποπαρασίτωση σκύλου

kidemonia skylou

Γιατί είναι απαραίτητη η πρόληψη μέσω της αποπαρασίτωσης;

Η Αποπαρασίτωση πλέον είναι κρίσιμη, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα ζώα τόσο από τα ενδο- όσο και από τα εξωπαράσιτα  είναι πολλοί. Όπως έλεγε, βέβαια, και ο Ιπποκράτης, που θεωρείται ο πατέρας της ιατρικής, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και θα πρέπει η χρήση αντιπαρασιτικών να πραγματοποιείται όλο το χρόνο.

Η αμέλεια της προστασίας του κατοικίδιου σας από παράσιτα μπορεί να αποβεί μοιραία. Η αποπαρασίτωση του σκύλου θα πρέπει να γίνεται επομένως προληπτικά και για όλη τη διάρκεια ζωής του ζώου. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι αρχικά εξασφαλίζεται η ευζωία και η υγεία του ιδιου του κατοικιδίου.

Επιπλέον, η αποπαρασίτωση έμμεσα προστατεύει κι εμάς. Πολλά παράσιτα που χρησιμοποιούν ως ξενιστή τα ζώα είναι ζωοανθρωπονόσοι, δηλαδή μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα για την προστασία του κατοικιδίου σας τόσο από τα ενδο- όσο και από τα εξωπαράσιτα. Σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας είναι καλό να βρείτε ένα αντιπαρασιτικό σχήμα, που να ταιριάζει σε εσάς και να καλύπτει πλήρως τις δικές σας ανάγκες, καθώς και τις ανάγκες του κατοικίδιου σας.

kidemonia skylou

 

Ποια είναι η προστασία που μπορώ να παρέχω στο κατοικίδιό μου;

Όσον αφορά την προστασία για τα ενδοπαράσιτα, τα κυριότερα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο περιλαμβάνουν πάστα ή χάπι. Ειδικότερα, μπορούμε να πούμε ότι ισχύουν τα εξής:

  • Στα κουτάβια και στα νεαρά γατάκια μπορούμε να δίνουμε πάστα.

Πρόκειται για μία ειδική κρέμα που τρώγεται, γιατί τις περισσότερες φορές  δεν είναι σε θέση να καταπιούνε το χάπι. Συνήθως προτείνουμε να δίνουμε την πάστα για 3 συνεχείς μέρες για 3 φορές με διακοπή 10 ημερών κάθε φορά. Αυτό το σχήμα βέβαια δεν είναι απόλυτο και μπορεί να προσαρμοστεί αναλογα με το κάθε ζώο και τις εκάστοτε συνθήκες.

  • Στα μεγαλυτερα σκυλιά και στα γατάκια οι επικρατέστερες επιλογές, που καλύπτουν τα ζώα μας ΜΟΝΟ από τα ενδοπαράσιτα είναι δύο:
  1. Αρχικά, μπορούμε να δώσουμε ένα χάπι κάθε τρεις μήνες, το οποίο καλύπτει τα κυριότερα ενδοπαράσιτα
  • εχινόκοκκο
  • ταινίες
  • τρηματώδη
  • κεστώδη

Μία άλλη επιλογή είναι να δώσουμε ένα χάπι, που καλύπτει όλα τα προηγούμενα ενδοπαράσιτα κι ένα επιπλέον παράσιτο, τη λεγόμενη διροφιλάρια, το σκουλήκι της καρδιάς, όπως το λέμε χαρακτηριστικά, που είναι μία νόσος, η οποία προκαλείται από τα κουνούπια.

Το χάπι αυτό πρέπει να δίνεται κάθε μήνα και έχει περισσότερο νόημα, μεγαλύτερη βάση για τους σκύλους-γιατί η διροφιάρια εμφανίζεται συχνότερα σε αυτούς και ειδικά για όσους σκύλους ζουν σε περιοχές με στάσιμα νερά, δάση, ποτάμια, κυνηγετικές περιοχές…

Όσον αφορά την προστασία των κατοικιδίων μας από τα εξωπαράσιτα μπορούμε να πούμε πως είναι δυνατή, χρησιμοποιώντας σκευάσματα όπως spray, αμπούλες, χάπια και αντιπαρασιτικά περιλαίμια. Παρακάτω, θα αναφερθούμε συνοπτικά στο κάθε ένα από αυτά τα σκευάσματα, καταδεικνύοντας τη σωστή χρήση τους και τα χαρακτηριστικά τους.

Η προστασία από τα εξωπαράσιτα είναι δυνατή με:

  • Υγρό spray φιπρονίλης
  • Αμπούλα (πιπέτα) για ψύλλους και κρότωνες (τσιμπούρια) σε μηνιαία βάση.
  • Χάπι για ψύλλους και κρότωνες σε μηνιαία βάση.
  • Χάπι για ψύλλους και κρότωνες κάθε 3 μήνες.
  • Αντιπαρασιτικό περιλαίμιο κάθε 3-4 μήνες
  • Spray σιτρονέλλας κάθε σούρουπο.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως όλα τα νεαρά κουτάβια και γατάκια θεωρούνται δυνητικά φορείς παρασίτων. Ο στόχος όλων αυτών των σκευασμάτων, όπως προαναφέραμε είναι η πρόληψη. Δε χρειάζεται να δούμε τους ψύλλους να περπατάνε ή τσιμπούρια για να εφαρμόσουμε κάποιο από τα σκευάσματα που κυκλοφορούν. Σαφώς και αν δούμε θα βάλουμε για να καταπολεμήσουμε τα εξωπαράσιτα. Ο στόχος όμως είναι αν είναι δυνατόν να μη δούμε ποτέ.

 

Πώς γίνεται η Αποπαρασίτωση με την εφαρμογή του spray στο κατοικίδιό μου;

Στα κουτάβια και στα νεαρά γατάκια καλό είναι να γίνεται ψεκασμός μία φορά το μήνα με spray φιπρονίλης. Το σκεύασμα είναι ασφαλές για αυτά και έχει ένδειξη ακόμη και για ζώα ημερών. Στα κουτάβια μπορούμε να ψεκάζουμε συχνότερα. Το spray φιπρονίλης για την αποπαρασίτωση το ψεκάζουμε διαβρέχοντας το σώμα του ζώου πολύ καλά μέχρι το ζωάκι να γίνει μούσκεμα, σαν να έχει κάνει μπάνιο. Στη συνέχεια κάνουμε ελαφρύ μασάζ σε όλο το τρίχωμά του χωρίς να αφήσουμε κανένα σημείο ακάλυπτο. Οι ψύλλοι είναι πολύ έξυπνοι και αν γίνει κάτι τέτοιο θα «τρέξουν να σωθούν» στα σημεία που δεν ψεκάσαμε.

Πολλή προσοχή απαιτείται στο κεφάλι και στα μάτια- δεν ψεκάζουμε ποτέ απευθείας. Απλώνουμε το spray με το χέρι μας στο πρόσωπο και γύρω από τα μάτια. Το ζωάκι μας αμέσως μετά μπορεί να τρέμει, αυτό είναι φυσιολογικό διότι κρυώνει, είναι πράγματι σαν να έχει κάνει μπάνιο. Μέσα σε 1-2 ώρες το spray δρα και σκοτώνει τα πάντα, ψύλλους- τσιμπούρια κλπ που μπορεί να υπάρχουν στο ζωάκι. Καλό είναι την πρώτη φορά να εφαρμόζεται η συγκεκριμένη διαδικασία στο κτηνιατρείο με τη βοήθεια του γιατρού. Επίσης όποιος αναλάβει να το κάνει πρέπει να φοράει πάντα μάσκα και γάντια γιατί η μυρωδιά είναι αρκετά έντονη.

 

Πώς γίνεται η Αποπαρασίτωση εφαρμογή της αμπούλας στο κατοικίδιό μου;

Εναλλακτικά με το spray, στα ζώα άνω των 8 εβδομάδων μπορούμε να εφαρμόζουμε κάθε μήνα αμπούλα (spot-on προιόν), η οποία στην ουσία είναι μία πιπέτα, που περιέχει αντιπαρασιτικό φάρμακο.

Τοποθετούμε την αμπούλα ως εξής: Ανοίγουμε στη ράχη του ζώου μία χωρίστρα στο τρίχωμα μέχρι να δούμε το δέρμα του ζώου και απλώνουμε σταδιακά σε ευθεία γραμμή. Η Αποπαρασίτωση μέσω της αμπούλας δρα μέσα στο 24ωρο και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα του ζώου δρώντας ενάντια σε όλα τα εξωπαράσιτα. Στο εμπόριο κυκλοφορεί πλήθος σκευασμάτων με ελαφρές διαφοροποιήσεις ως προς τη δραστικότητά τους. Κάποια από αυτά τα spot-on προϊόντα δρουν περισσότερο ενάντια στους ψύλλους, ενώ κάποια άλλα δρουν και ενάντια στη σκνίπα, η καταπολέμιση της οποίας είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη της λεισμάνιας (καλα-αζαρ).

 

Τι πρέπει να γνωρίζω για την Αποπαρασίτωση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του spray ,αλλά και οποιουδήποτε spot-on προϊόντος είναι να μην έχει βραχεί το τρίχωμα 2-3 μέρες πριν και 2-3 μέρες μετά την εφαρμογή του προϊόντος. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε καλύτερο και ασφαλές αποτέλεσμα.

Πρόσφατα, τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στο εμπόριο και χάπια που καλύπτουν από ψύλλους και κρότωνες σε μηνιαία βάση, καθώς και χάπια, η προστασία των οποίων διαρκεί για 3 μηνες. Τα χάπια πλεονεκτούν έναντι των spot-on προϊόντων στο ότι δεν είναι απαραίτητο να μην έχουμε βρέξει το τρίχωμα του ζώου μας πριν και μετά τη χρήση τους. Από την άλλη ίσως δυσκολέψουν κάποιους ιδιοκτήτες, τα ζώα των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την κατάποση ενός χαπιού.

Κάθε σκυλάκι άνω των 6 μηνών χρειάζεται να φοράει αντιπαρασιτικό περιλαίμιο, προστατεύοντας από τα εξωπαράσιτα συμπεριλαμβανομένης και της σκνίπας. Η δράση του δεν επηρεάζεται από το εάν το τρίχωμά του είναι ή όχι βρεγμένο ή από το εάν έχει κάνει μπάνιο.

Σε περίπτωση που δούμε τσιμπούρι προσκολλημένο στο σώμα του ζώου μας, απαγορεύεται να το αφαιρέσουμε μηχανικά, με τα χέρια μας.  Ο κυριότερος λόγος είναι ότι μπορεί να παραμείνει κομμάτι από το σώμα του τσιμπουριού στο ζώο μας. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης σοβαρών νοσημάτων στον άνθρωπο. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές λαβίδες για τη σωστή αφαίρεσή τους. Προτιμότερη είναι η εφαρμογή ενός spot-on προϊόντος και να περιμένουμε να «πέσει» από το σώμα του ζώου από μόνο του.

Επιπλέον, κάθε σούρουπο καλό είναι να ψεκάζουμε τα ζώα μας με spray σιτρονέλλας,που εχει εντομοαπωθητική δράση στα γυμνά σημεία του σώματος και στο επιρρίνιο πριν τη βραδυνή  βόλτα, ειδικά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι σε όλα τα παραπάνω σκευάσματα, που προαναφέραμε υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις ανάλογα με τα κιλά του ζώου.

Πηγή : markellachasiotivet.gr

Συμβουλές για τρόπους αποφυγής θα διαβάσετε στο άρθρο μας Πώς να κρατήσετε μακριά τα τσιμπούρια από τον σκύλο σας

Κι αν δεν ξέρετε πώς θα ανιχνεύσετε ένα τσιμπούρι στο δέρμα του σκύλου, διαβάστε το άρθρο Πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει τσιμπούρια 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts