Επηρεάζει τα σκυλιά η αλλαγή της ώρας;

Το ξέρατε πως η αλλαγή της ώρας που γίνεται δύο φορές τον χρόνο, δεν επηρεάζει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα σκυλιά; Και να σας πω την αλήθεια, τα σκυλιά τα επηρεάζει πολύ περισσότερο! Σας το λέω εκ πείρας!

Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην ζωή σας. Ξυπνάτε την τάδε ώρα για να πάτε στην δουλειά, επιστρέφετε, κάνετε άλλες δραστηριότητες και κοιμάστε. Και ξανά από την αρχή. Ώσπου φτάνει η μέρα όπου αλλάζουμε την ώρα κι αρχίζει να αποδιοργανώνεται η καθημερινότητά σας τις πρώτες μέρες.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στα σκυλιά. Το πιστεύετε; Με την διαφορά πως εκείνα αργούν περισσότερο να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Φανταστείτε.

Έχουν μάθει μια συγκεκριμένη ώρα φαγητού, μια συγκεκριμένη ώρα βόλτας και ύπνου. Κι όταν έρχεται η μέρα που πρέπει να πάνε μια ώρα πίσω ή μπροστά τα ρολόγια λόγω της αλλαγής της ώρας, εκείνα αποσυντονίζονται. Μερικοί από εσάς θα αναρωτηθείτε “μα γιατί συμβαίνει αυτό; τα σκυλιά δεν έχουν ρολόγια και δεν ξέρουν να διαβάζουν την ώρα”.

Λάθος. Τα σκυλιά έχουν αυτό που λέμε “το βιολογικό ρολόι”. Γι’ αυτό και γνωρίζουν πότε θα πάνε βόλτα ή ποια είναι η ώρα φαγητού (αν δεν είναι λιχούδικα και ζητάνε όλη την ώρα φαγητό!). Αυτό που έχουν, επιστημονικά ονομάζεται “κιρκάδιος ρυθμός”. Και είναι μια βιολογική διαδικασία που παρουσιάζεται σε πολλούς ζωντανούς οργανισμούς όπως σε ζώα, φυτά, μύκητες. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι ενδογενείς και προσαρμόζονται στο τοπικό περιβάλλον από εξωγενείς παράγοντες και ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι το φως της ημέρας. Εξού και η ονομασία “κιρκάδιος”. Ο όρος “κιρκάδιος” προέρχεται από την λατινική φράση «circa diem» που σημαίνει «γύρω από την ημέρα».

Η λέξη κλειδί είναι “το φως της ημέρας”. Όταν λοιπόν αλλάζει η ώρα και πάει μια ώρα πίσω τέλη Οκτωβρίου, τότε γίνεται η έναρξη της χειμερινής περιόδου όπου η μέρα μικραίνει και μεγαλώνει η νύχτα. Τότε το βιολογικό ρολόι των σκύλων αρχίζει και τρελαίνεται! Ήξερε πως για παράδειγμα στις 20:00 έβγαινε βόλτα και ήταν ακόμα ημέρα, αλλά τώρα σκοτείνιασε και είναι βράδυ ξαφνικά! Τι γίνεται εδώ; Τι συμβαίνει;

Ή σας έχω ένα ακόμα χειρότερο σενάριο. Μέχρι τώρα επιστρέφατε στο σπίτι από την εργασία σας στις 20:00 και ήταν ημέρα ακόμα. Ο σκύλος σας σας περίμενε στο σπίτι. Γνωρίζει την ώρα. Μα τώρα μετά την αλλαγή της ώρας, 20:00 είναι βράδυ. Και τότε ο σκύλος σας αρχίζει να αγωνιά αν θα επιστρέψετε ή όχι γιατί νύχτωσε κι αργήσατε! Μήπως δεν επιστρέψετε ποτέ;! Μήπως τον ξεχάσατε;!

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή η αλλαγή της ώρας αλλάζει όλη την καθημερινότητα του σκύλου και φέρνει τα πάνω κάτω τον πρώτο καιρό μέχρι να προσαρμοστεί ώσπου έρχεται ξανά η δεύτερη αλλαγή της ώρας και πάμε απ’ την αρχή.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο περίεργο τους φαίνεται γιατί τα ταΐζετε άλλη ώρα, τα πάτε βόλτα άλλη ώρα κι έχει αλλάξει και η ώρα του ύπνου και άλλων δραστηριοτήτων. Έτσι στα ξαφνικά! Χωρίς λόγο! Έτσι πιστεύουν αυτά μέσα τους γιατί δεν ξέρουν από ρολόγια και δεν μπορείτε να τους το εξηγήσετε.

Αυτή η ξαφνική αλλαγή τους δημιουργεί και ψυχολογικό αλλά και βιολογικό στρες. Μπερδεύονται, τα χάνουν και συμπεριφέρονται με άγχος, ανήσυχα κι αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στον οργανισμό τους. Μπορεί για παράδειγμα να έχουν διάρροια ή εμετούς λόγω του άγχους. Όπως επίσης μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς για τον ίδιο λόγο και να λερώσουν μέσα στο σπίτι για παράδειγμα.

Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να τα βοηθήσετε εσείς να προσαρμοστούν πιο εύκολα, αλλάζοντας το πρόγραμμά σας σταδιακά λίγες μέρες πριν. Να κάνετε μια μικρή εισαγωγή στην αλλαγή της ώρας.

  • Μια βδομάδα πριν αλλάξει η ώρα, φροντίστε να ξυπνάτε 10 – 15 λεπτά νωρίτερα και σιγά σιγά αυξήστε τον χρόνο. Εφόσον κοιμάστε μαζί με το σκυλάκι σας κι έχει μάθει να ξυπνάτε με το ξυπνητήρι μια συγκεκριμένη ώρα. Αν είσαστε από εκείνους που δεν έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα και ξυπνάτε κάθε μέρα άλλη ώρα είσαστε O.K.
  • Το ωράριο του φαγητού πρέπει να το αλλάξετε κι αυτό σταδιακά. Κι ας σας κοιτούν αυτά τα στρογγυλά ματάκια παρακαλώντας σας να τους δώσετε να φάνε…. Περιμένετε, λίγα λεπτά και δώστε μετά το φαγητό.
  • Το ίδιο ακριβώς ακολουθείτε και με το ωράριο της βόλτας.
  • Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι το ωράριο της εργασίας σας (εάν εργάζεστε κι ερχόσαστε στο σπίτι μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα). Σ’ αυτήν την περίπτωση, επειδή τα σκυλιά “διαβάζουν” την ώρα με την βοήθεια του ήλιου, αν εσείς επιστρέφατε ημέρα και με την αλλαγή της ώρας επιστρέφετε βράδυ, τότε το σκυλάκι σας θα πανικοβληθεί, θα αγχωθεί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί στρες αποχώρησης από το τίποτα. Γι’ αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή για να μην φοβηθεί το κακόμοιρο ότι το ξεχάσατε, το εγκαταλείψατε ή ότι πάθατε κάτι και δεν επιστρέψατε στο σπίτι. Φροντίστε λίγες μέρες πριν την αλλαγή της ώρας να αργείτε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να προσαρμοστεί πιο εύκολα στην αλλαγή της ώρας ο σκύλος σας. Πηγαίνετε για παράδειγμα να ψωνίσετε κάτι από το περίπτερο ερχόμενοι από την δουλειά πριν πάτε στο σπίτι σας. Κι έτσι σιγά σιγά θα το φτάσετε στο σημείου που θα φεύγει ο ήλιος και θα σκοτεινιάζει.

Αυτά τα μικρά μυστικά θα μειώσουν το στρες στο σκυλάκι σας κι αυτό είναι σημαντικό και για την μεταξύ σας σχέση αλλά και για αποφυγή μικροατυχημάτων και άσχημης συμπεριφοράς λόγω άγχους. Φροντίστε για την καλή του ψυχολογία αλλά και για την υγεία του.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts