Γιατί σηκώνει την ράχη του ένας σκύλος;

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πολλές φορές τον σκύλο σας να σηκώνει την ράχη του και ίσως να έχετε αναρωτηθεί τον λόγο που το κάνει αυτό. Τι εννοούμε “να σηκώνει την ράχη του”; Να ανασηκώνεται/φουντώνει το τρίχωμά του ειδικά στον σβέρκο του κατά μήκος της ράχης και ίσως στην βάση της ουράς. Είναι κάτι ανάλογο με την ανατριχίλα των ανθρώπων, που τους σηκώνονται οι τρίχες σε ειδικές περιπτώσεις. Έτσι λοιπόν, με αυτόν τον δικό του τρόπο ανατριχιάζει κι ένας σκύλος.

Και μη γελάσετε. Αλλά ορισμένες περιπτώσεις που ανασηκώνει την ράχη του ένας σκύλος ταιριάζουν με εκείνες που κάνουν έναν άνθρωπο να ανατριχιάζει! Για παράδειγμα οι άνθρωποι ανατριχιάζουν όταν τρομάξουν από κάτι ή όταν νιώσουν ψύχρα λόγω του κρύου καιρού. Για τους ίδιους λόγους μπορεί να σηκωθεί η ράχη των σκύλων. Είναι μια αντανακλαστική / αυτόματη αντίδραση του οργανισμού. Δεν αποφασίζει ένας σκύλος να σηκώσει τις τρίχες του, αλλά γίνεται μια συστολή στους μυς που τραβάει τα μαλλιά ως αυτόματη απάντηση σε κάποιο ερέθισμα. Ακριβώς όπως γίνεται και στους ανθρώπους. Δεν ανατριχιάζουν επειδή το αποφάσισαν, αλλά είναι μια αυτόματη αντίδραση σε κάποια ερεθίσματα.

Αυτή η διαδικασία στα αγγλικά ονομάζεται piloerection και προκαλείται από μικροσκοπικούς μύες που υπάρχουν στο δέρμα.

Όταν ένας σκύλος σηκώνει την ράχη του ως απάντηση στο κρύο, τότε αυξάνει την μόνωση της τρίχας καθιστώντας χώρο για περισσότερο αέρα ανάμεσα στο τρίχωμα για να αποφευχθεί απώλεια θερμότητας. Άσχετα με ό,τι υποστηρίζουν πολλοί πως οι σκύλοι δεν κρυώνουν, αυτό δεν αληθεύει. Γιατί ένας οικόσιτος σκύλος έχει προσαρμοστεί στο δικό σας περιβάλλον με τις ανάλογες θερμοκρασίες. Κι όταν λοιπόν, νιώθετε εσείς κρύο, τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθει κι ο σκύλος σας κρύο. Γιατί δεν ζει έξω για να έχει μάθει στις κρύες θερμοκρασίες και να τις έχει συνηθίσει. (Αν και σ’ αυτό αμφιβάλλω εγώ. Πιστεύω πως και τα αδέσποτα ή εκείνα που ζουν μόνιμα στις αυλές κρυώνουν.) Όταν μένει μόνιμα σε ένα ζεστό περιβάλλον και βγει έξω στο κρύο, τότε ναι, θα νιώσει το κρύο και θα παγώσει. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορείτε να του φορέσετε κάποιο ρουχαλάκι όταν βγαίνει έξω στην βόλτα του.

Αν η θερμοκρασία δεν είναι κρύα, δεν είναι χειμώνας και παρατηρήσετε τον σκύλο σας να σηκώνει την ράχη του κάποια στιγμή, τότε μπορεί να είναι είτε από φόβο ή από έκπληξη. Όπως επίσης και η αδρεναλίνη είναι μια αιτία. Όταν δηλαδή έχει πολλή ενεργητικότητα και παίζει έντονα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σηκωμένη ράχη πολλές φορές είναι μια οπτική ψευδαίσθηση για να κάνει το σκυλί σας να φαίνεται πιο τρομερό σε έναν πιθανό εχθρό.  Γι’ αυτό μπορεί να δείτε τον σκύλο σας να το κάνει αυτό όταν συναντά έναν άλλον σκύλο που δυσανασχετεί μαζί του ή δεν του αρέσει με σκοπό να τον τρομάξει. Αυτό σημαίνει ότι είναι φοβισμένος την συγκεκριμένη στιγμή. Γι’ αυτό και θέλει προσοχή και να μην πλησιάσει το ένα το άλλο γιατί μπορεί να αντιδράσει άσχημα από τον φόβο του.

Όποια κι αν είναι η αιτία που προκαλεί αυτήν την αντίδραση, είναι στιγμιαία, δεν διαρκεί πολύ. Μετά από ελάχιστα λεπτά η τρίχες χαμηλώνουν και επανέρχονται στο φυσιολογικό.

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts