Κυνοφοβία είναι ο φόβος για τα σκυλιά. Όπως όλες οι φοβίες, έτσι και η κυνοφοβία είναι έντονη, επίμονη και πολλές φορές… παράλογη. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο διαγνωστικό εγχειρίδιο, μεταξύ 7% και 9% οποιασδήποτε κοινότητας μπορεί να υποφέρει από μια συγκεκριμένη φοβία.
Μια φοβία υπερβαίνει την ήπια δυσφορία ή τον φόβο της κατάστασης. Δεν είναι μόνο φόβος ως απάντηση σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αντίθετα, συγκεκριμένες φοβίες παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή σωματική και συναισθηματική δυσφορία. Συχνά μπορείτε να διαχειριστείτε ή να θεραπεύσετε την κυνοφοβία με φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κυνοφοβίας
Η κυνοφοβία και άλλες φοβίες που σχετίζονται με τα ζώα συχνά διαγιγνώσκονται μέσω της χρήσης ερωτηματολογίων και κλινικών συνεντεύξεων. Για παράδειγμα, ένα ερωτηματολόγιο για τη φοβία των φιδιών παρουσιάζει ένα σύνολο 12 δηλώσεων σχετικά με την αντίδρασή σας στα φίδια και σας ζητά να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε με κάθε δήλωση.
Προκειμένου να διαγνωστεί η κυνοφοβία, ένας γιατρός θα αξιολογήσει τη συμπεριφορά και τις συναισθηματικές σας απαντήσεις σχετικά με τα σκυλιά. Τα συμπτώματα των φοβιών μπορεί να περιλαμβάνουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- Ιδρώτας
- Τρόμος
- Δυσκολία αναπνοής
- Γρήγορος καρδιακός παλμός
- Ναυτία
- Ζάλη
- Αίσθημα κινδύνου
- Φόβος μην χάσεις τον έλεγχο
- Ο φόβος του θανάτου
- Μια αίσθηση ότι τα πράγματα είναι εξωπραγματικά
- Υπερβολική αποφυγή ή υπερβολικό άγχος
- Πανικός
Εάν έχετε τακτικά οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα σε σχέση με τους σκύλους, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με το γιατρό σας ή έναν εξουσιοδοτημένο θεραπευτή.
Στην πιο σοβαρή τους περίπτωση, συγκεκριμένες φοβίες μπορεί να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα. Εάν αρχίσετε να παλεύετε με κάποιο από αυτά, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας για βοήθεια:
- Κοινωνική απομόνωση
- Αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη
- Κατάχρηση ουσιών
- Σκέψεις αυτοκτονίας
Τι προκαλεί την Κυνοφοβία;
Συγκεκριμένες φοβίες εμφανίζονται συχνά στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, οι ενήλικες μπορούν επίσης να τις αναπτύξουν. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι κάνει κάποιον να αναπτύξει μια συγκεκριμένη φοβία. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Τραυματικές εμπειρίες: Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αναπτύξει φόβο για τα σκυλιά αφού δεχθεί επίθεση από έναν.
- Οικογενειακές τάσεις: Είτε η γενετική είτε το περιβάλλον μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη φοβιών. Εάν κάποιος στην οικογένειά σας έχει φοβία, είναι πιο πιθανό να την αναπτύξετε και εσείς.
- Αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου: Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να αναπτύσσουν φοβίες ως αποτέλεσμα νευρολογικών διαταραχών ή σωματικού τραύματος.
Πώς να αντιμετωπίσετε ή να διαχειριστείτε την κυνοφοβία
1.Θεραπεία έκθεσης.
Η πιο κοινή θεραπεία για συγκεκριμένες φοβίες είναι η θεραπεία έκθεσης. Αυτό ονομάζεται επίσης απευαισθητοποίηση. Με απλά λόγια, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία έκθεσης εξασκούνται στην αλληλεπίδραση με τα αντικείμενα που φοβούνται.
Για τη θεραπεία της κυνοφοβίας, ορισμένοι θεραπευτές προτείνουν να αυξήσετε σταδιακά τόσο την εγγύτητα όσο και τη διάρκεια της έκθεσής σας. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε παρακολουθώντας προγράμματα που περιλαμβάνουν σκύλους ή παρακολουθώντας σκύλους από απόσταση. Στη συνέχεια, εργάζεστε μέχρι να περάσετε χρονικές περιόδους με τα σκυλιά προσωπικά.
Μια άλλη μορφή θεραπείας έκθεσης με κάποια αποδεδειγμένη επιτυχία ονομάζεται ενεργητική-φανταστική έκθεση. Σε αυτό το στυλ θεραπείας, θα φανταζόσασταν ζωντανά την αλληλεπίδραση με τα σκυλιά και την πρακτική χρήση συγκεκριμένων τεχνικών για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας ως απάντηση.
Πιο πρόσφατα, πολλοί θεραπευτές είχαν επιτυχία με την έκθεση στην εικονική πραγματικότητα. Και τα δύο στοιχεία ήχου και όρασης συνδυάζονται σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας. Αυτό δίνει στο άτομο πρακτική να βρίσκεται γύρω από σκύλους σε ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον.
2.Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία συγκεκριμένων φοβιών. Γενικά περιλαμβάνει θεραπεία έκθεσης. Επιπλέον, δίνει έμφαση στην εκμάθηση επανεκπαίδευσης του εγκεφάλου και την αναπλαισίωση των αρνητικών εμπειριών.
Ο στόχος της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είναι να αναπτύξει μια αίσθηση ελέγχου των σκέψεων και των συναισθημάτων σας. Ο θεραπευτής στοχεύει να σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να χειρίζεστε δύσκολες καταστάσεις.
3.Φάρμακα.
Η επίδραση των φαρμάκων σε συγκεκριμένες φοβίες είναι ασυνεπής. Φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα όταν χρησιμοποιούνται με θεραπεία έκθεσης αντί για μόνα τους. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα κατά του άγχους, όπως οι β-αναστολείς και τα ηρεμιστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα σωματικά συμπτώματα σοβαρών επιθέσεων.
Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα στεροειδές που ονομάζεται γλυκοκορτικοειδές μπορεί να μειώσει με επιτυχία τα σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος που συνδέεται με συγκεκριμένες φοβίες. Αυτό περιλαμβάνει τον φόβο των σκύλων.