Πώς να πλησιάσετε ένα αδέσποτο

συνταγές για σκύλους

Το να βοηθήσει κάποιος ένα αδέσποτο θέλει δουλειά πολύ, ωριμότητα, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα υπομονή για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ζώου. Το αδέσποτο ζωάκι όταν έχει ζήσει στους δρόμους, μόνο και πολλές φορές κακοποιημένο από τους ανθρώπους, έχει μέσα του την ανασφάλεια και τον φόβο. Δεν εμπιστεύεται εύκολα και γι’ αυτό θέλει να χτίσετε πρώτα την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας για να μπορείτε να το βοηθήσετε. Το να το πλησιάσετε έτσι απλά, εγκυμονεί κινδύνους και για τις δύο πλευρές.

Θέλει τρόπο, ήρεμη συμπεριφορά και αργές κινήσεις. Όταν ένας σκύλος φοβάται μπορεί να έχει επιθετική συμπεριφορά. Κι αυτό όχι γιατί είναι άγριος, αλλά η επιθετικότητα είναι η άμυνά του. Πώς αλλιώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του; Μόνο αν φοβερίσει “τον εχθρό του” για να τον διώξει. Και ορισμένα από τα αδέσποτα σκυλάκια ζουν μέσα στο φόβο κι όχι άδικα, έτσι; Γι’ αυτό θέλει να το πλησιάσετε με προσοχή για να σας εμπιστευτεί. Περιττό να πούμε ότι δεν θέλει φωνές κι απότομες κινήσεις γιατί είναι ένα μόνο του, απροστάτευτο, φοβισμένο και με ανασφάλειες πλασματάκι. Δεν γνωρίζει αν αυτός που το πλησιάζει θέλει το καλό του και να το βοηθήσει ή όχι.

Πρώτος κανόνας

Η δική σας στάση πρέπει να είναι φιλική και προσιτή. Πώς θα γίνει αυτό; Δεν θα πλησιάσετε το σκυλάκι όρθιοι. Γιατί έτσι μπορεί να θεωρήσει απειλητική την στάση σας και να φοβηθεί. Σκύψτε, χαμηλώστε το ύψος σας ερχόμενοι στο ίδιο ύψος με το σκυλάκι. Κι όταν λέμε να σκύψετε δεν εννοούμε να σκύψετε από πάνω του γιατί κι αυτό μπορεί να το τρομάξει. Αλλά να χαμηλώσετε σα να κάνετε βαθύ κάθισμα ή γονατίστε. Αν σας πλησιάσει αυτό, απλώστε το χέρι σας για να σας μυρίσει μιλώντας του με ήρεμη φωνή. Το χέρι σας θα το έχετε απλωμένο με την παλάμη να κοιτά προς τα πάνω και να είναι κάτω από την μουσούδα, όχι πάνω από το κεφάλι γιατί μπορεί να νομίζει πως πάτε να το χτυπήσετε.

Δεύτερος κανόνας

Κατανοήστε την δική του στάση. Αν δεν ερμηνεύσετε σωστά την γλώσσα του σώματος του, υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή να κινδυνέψει το σκυλάκι γιατί θα τρέξει μακριά σας από φόβο και μπορεί να πεταχτεί στον δρόμο ή να σας επιτεθεί πάλι λόγο φοβίας. Αν είναι στρεσαρισμένο, φοβισμένο και δεν νιώθει άνετα, θέλει να περιμένετε στην θέση σας και να του μιλάτε με ήρεμη φωνή και να περιμένετε να έρθει αυτό κοντά σας.

Τρίτος κανόνας

Μπορείτε να το δελεάσετε με τροφή. Όχι όμως με ξηρά τροφή που είναι άοσμη, αλλά με κάποια τροφή που θα του μυρίσει όμορφα, όπως κρέας ή κάποια λιχουδιά. Θα αφήσετε με ήρεμες πάντα κινήσεις το φαγητό κάτω και θα απομακρυνθείτε πάλι με τον ίδιο τρόπο όπως το πλησιάσατε. Με ήρεμες κι αργές κινήσεις. Αν είναι φοβισμένο το σκυλάκι θα περιμένει να φύγετε για να πλησιάσει το φαγητό. Γι’ αυτό και πρέπει να του δώσετε χώρο και να απομακρυνθείτε. Ταυτόχρονα μπορείτε να του μιλάτε γλυκά με ήρεμη φωνή. Μην περιμένετε να σας εμπιστευτεί με την πρώτη φορά. Μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό με το φαγητό πολλές φορές. Κάθε φορά θα βάζετε φαγητό και θα απομακρύνεστε λιγότερο. Η απόσταση μεταξύ σας θα μικραίνει. Μέχρι να συνηθίσει την παρουσία σας. Στο τέλος θα σας πλησιάζει εκείνο και θα τρώει από το χέρι σας. Εφόσον φτάσετε στο σημείο αυτό, τότε η σχέση εμπιστοσύνης έχει χτιστεί.

Τέταρτος κανόνας

Η υπομονή είναι το κλειδί. Δεν είστε τίποτα άλλο για το σκυλάκι παρά ένας ξένος. Δεν γνωρίζει αν έχετε καλές ή κακές προθέσεις. Κι επειδή υπάρχουν πολλοί κακοί άνθρωποι στον κόσμο και μπορεί να έχει βιώσει άσχημες εμπειρίες στο παρελθόν, δύσκολα θα εμπιστεύεται αγνώστους και γενικότερα τους ανθρώπους. Μην περιμένετε να σας εμπιστευτεί από τα πρώτα βήματα. Μπορεί να χρειαστεί καιρός. Ανάλογα τον σκύλο φυσικά. Δεν είναι όλα φοβισμένα. Υπάρχουν κι αυτά που έρχονται αμέσως στην αγκαλιά ενός αγνώστου γιατί δεν νιώθουν φόβο. Είναι κι άλλα που είναι πολύ διστακτικά. Το να δημιουργήσετε  μια σχέση με ένα αδέσποτο μπορεί να σας πάρει ώρες αλλά μπορεί και μέρες. Δεν θέλει βιαστικές κινήσεις. Δεν πρέπει να είστε ανυπόμονοι. Γιατί το μόνο που μπορείτε να καταφέρετε σε μια τέτοια περίπτωση είναι να το τρομάξετε περισσότερο και θα χάσετε την ευκαιρία να σας εμπιστευτεί.

 

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts