Πώς να σταματήσεις το επίμονο γάβγισμα

Μήπως ο σκύλος σου γαβγίζει με το παραμικρό; Ανταποκρίνεται σε όλους τους θορύβους; Είτε είναι ένα γάβγισμα άλλου σκύλου, ή το κουδούνι της πόρτας; Μήπως γαβγίζει σε οποιονδήποτε θόρυβο ακόμα κι όταν ανοίγετε ένα ντουλάπι;

Μερικές φορές τα σκυλιά που είναι υπερβολικά ευαίσθητα στον ήχο, τα αποκαλούν “φύλακα συναγερμό”.

Η καθημερινή ζωή όμως δίπλα σε έναν τόσο ευαίσθητο στους ήχους και φασαριόζο σκύλο μπορεί να γίνει ανυπόφορη. Όχι μόνο για εσάς που ζείτε μαζί του αλλά και για τους γείτονες που πραγματικά δεν είναι υποχρεωμένοι να ακούν έναν σκύλο να γαβγίζει συνεχώς.

Για να αποφύγετε αυτή τη συμπεριφορά, καλό είναι όταν υιοθετείτε ένα κουτάβι να το μαθαίνετε από τους πρώτους μήνες να μην γαβγίζει επίμονα με το παραμικρό. Αν το αφήσετε ελεύθερο, αυτή η συμπεριφορά θα εξελιχθεί κι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμα πιο δύσκολο για εσάς να την σταματήσετε.

Ποιος είναι ο λόγος που ορισμένα σκυλιά γαβγίζουν στους θορύβους συνεχώς

  • Όταν ένας σκύλος είναι αγχωμένος ή ανήσυχος τότε το άγχος θα του βγει στο υπερβολικό γάβγισμα
  • Όταν ο σκύλος νιώθει πως είναι ο φύλακας του σπιτιού και προσπαθεί να το προστατέψει από κάθε είδους απειλή όπου μέσα στις απειλές βρίσκονται όλοι οι θόρυβοι.
  • Ο υπερβολικός ενθουσιασμός μπορεί να οδηγήσει έναν σκύλο στο υπερβολικό γάβγισμα. Όπως όταν του ανακοινώνετε ότι θα πάει βόλτα ή όταν ακούει το αυτοκίνητο της οικογένειάς του να έρχεται.
  • Όταν στην γειτονιά υπάρχουν κι άλλα σκυλιά που γαβγίζουν και θέλει κι αυτό να συμμετάσχει στην συζήτηση.

Συμβουλές για να μειώσετε αυτό το χαρακτηριστικό του σκύλου σας που γαβγίζει συνεχώς

Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα τα οποία θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να είναι πιο χαλαρός με τους θορύβους και κατ’ επέκταση να είστε πιο ήρεμοι κι εσείς:

Πρώτο βήμα : Αγνοήστε το γάβγισμα.

Ξέρω ότι οι περισσότεροι θα σκεφτείτε ότι αυτό είναι το χειρότερο. Κι όμως, αν του φωνάξετε όταν εκείνος γαβγίζει τότε ο σκύλος σας θα νομίζει πως συμμετέχετε στην “συζήτηση”. Όταν όμως λέμε να τον αγνοείτε δεν εννοούμε να τον αφήνετε να γαβγίζει σαν λυσσασμένος κι εσείς να είσαστε δίπλα του ατάραχοι. Γιατί κι αυτό θα το πάρει ως αποδοχή της συμπεριφοράς του. Απλά, θα του πείτε την εντολή που του έχετε μάθει ως άρνηση. Δηλαδή, “όχι”, “μη”. Κοφτή εντολή μία φορά το πολύ δύο. Αν συνεχίσετε να του λέτε συνεχώς την εντολή και του φωνάζετε κι εσείς για να ακουστείτε πάνω από το γάβγισμά του, τότε θα το πάρει ως συζήτηση κι ότι είναι αποδεκτό να μιλάτε μαζί.

Αν γαβγίζει από τον φόβο του, μην το χαιδέψετε γιατί θα νομίζει ότι επιβραβεύετε αυτό το γάβγισμα. Και θα το κάνει συνεχώς μετά. Μην δώσετε σημασία. Απλά προσπεράστε κι απομακρυνθείτε από την πηγή που του δημιουργεί φόβο. Αν είναι για παράδειγμα άλλος σκύλος, τον προσπερνάτε απλά.

Γενικά να θυμάστε αυτή τη συμβουλή. Δεν ανταποκρίνεστε ποτέ στο γάβγισμά του. Δεν θα του πείτε “ναι, τώρα, έρχομαι, περίμενε” κ.τ.λ. Θα τον αγνοήσετε.

Αν σας φωνάζει να πάτε κοντά του, δεν θα απαντήσετε και θα πάτε κοντά του μετά από λίγα λεπτά.

Δεύτερο βήμα : Μάθετέ το να δέχεται τους θορύβους

Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να σκεφτεί ο σκύλος σας ότι όταν ακούει έναν θόρυβο και δεν γαβγίσει αλλά μείνει ήσυχος, τότε θα επιβραβευτεί. Αυτό θα γίνει όταν θα του δώσετε μια λιχουδιά επειδή δεν γάβγισε σε έναν θόρυβο. Για να το καταφέρετε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε με έναν θόρυβο που ξέρετε ότι ο σκύλος σας μένει αδιάφορος και δεν γαβγίζει. θα κάνετε αυτόν τον θόρυβο, για παράδειγμα δεν γαβγίζει όταν κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι, και θα τον ανταμείψετε επειδή δεν γάβγισε. Αυξάνετε σταδιακά την ένταση του θορύβου και αφού μένει ήσυχος τον ανταμείβετε. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείτε άλλον ήχο με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, χτυπάτε το κουδούνι της πόρτας. Τον επιβραβεύετε μόνο όταν μένει ήσυχος.

Στο τέλος, αν διαπιστώσετε ότι δεν διορθώνεται το πρόβλημα, τότε θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε εκπαιδευτή σκύλων για να σας βοηθήσει.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts