CPR Το φιλί της ζωής σε σκύλο

το φιλί της ζωής σε σκύλο

Αντίδοτο δηλητηριάσεων  

το φιλί της ζωής σε σκύλο

Αν ο σκύλος σας σταματήσει να αναπνέει κι έχει σταματήσει κι η καρδιά του να χτυπάει, τότε θα χρειαστεί άμεσα να του κάνετε τεχνητή αναπνοή.  Το λεγόμενο CPR. Κάτι που επιβάλλεται να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου γιατί εάν έρθει αντιμέτωπος ποτέ μ’ αυτή την κατάσταση, θα του σώσει τη ζωή. Αυτό βέβαια γίνεται ως πρώτο βήμα πριν τον πάτε στον κτηνίατρο ή αν είσαστε μέσα σε αυτοκίνητο και σας πηγαίνει κάποιος στο κτηνιατρείο.

Στο video δείχνει βήμα βήμα πώς να κάνετε τις πρώτες βοήθειες.  Τις οδηγίες στα ελληνικά σας τις γράφω πιο κάτω.

 

  1. Πρώτα ξαπλώστε τον σκύλο σας όπως φαίνεται στο video με την πλευρά της καρδιάς προς τα πάνω (Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 0:26′).
  2. Άνοιγμα αεραγωγών (Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 0:41′) : Ο αεραγωγός είναι ο “σωλήνας” για την είσοδο κι έξοδο του αέρα από τους πνεύμονες. Πώς να ανοίξετε τους αεραγωγούς; Ανοίγετε το στόμα και τραβάτε την γλώσσα μπροστά. Ίσως χρειαστείτε την βοήθεια κάποιου υφάσματος ή της μπλούζας σας για να μπορέσετε να κρατήσετε την γλώσσα για να μην γλιστράει. Ελέγξτε μέσα το στόμα μήπως έχει κάτι και κλείνει τον αεραγωγό, να το σκουπίσετε για να φύγει.  Το κεφάλι κι ο λαιμός να είναι σε ευθεία για να ανοίξει ο αεραγωγός.
  3.  Ελέγχετε την αναπνοή του για να δείτε αν αναπνέει ή όχι (Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 1:09′): Οι τρόποι για να δείτε αν αναπνέει είναι : α)αν ανεβοκατεβαίνει το στήθος του, β) βάζετε το πρόσωπό σας κοντά στο στόμα του για να ακούσετε, να δείτε ή να αισθανθείτε την αναπνοή του. Αν δεν αναπνέει κάντε του 4 – 5 τεχνητές αναπνοές αμέσως (Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 1:44′).

  4. Ξεκινήστε την τεχνητή αναπνοή : Κρατήστε του σφιχτά κλειστό το στόμα και καλύψτε με το στόμα σας την μύτη του. Αν το σκυλάκι είναι μικρό τότε το στόμα σας θα καλύψει την μύτη και το στόμα του. Έτσι όπως έχει σφραγίσει το στόμα σας γύρω από την μύτη του σκύλου, φυσήξτε (κάντε εκπνοή με το στόμα) τόσο μέχρι να δείτε το στήθος του σκύλου να ανεβαίνει (Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 1:44′).  Κάντε πέντε αναπνοές. Αφήνετε να ξεφουσκώσει εντελώς το στήθος του σκύλου πριν κάνετε την επόμενη αναπνοή.
  5. Ελέγξτε για σφυγμό (Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 2:05′): Πριν ξεκινήσετε τις πιέσεις στο στήθος πρέπει να ελέγξετε τον σφυγμό του. Υπάρχουν τρεις τρόποι: α) για να ελέγξετε αν χτυπάει η καρδιά του, φέρνετε το μπροστινό του πόδι (αυτό που είναι από την πάνω πλευρά έτσι όπως είναι ξαπλωμένο) πίσω κι εκεί που ακουμπάει ο αγκώνας του βάζετε το χέρι για να ελέγξετε τους χτύπους τις καρδιάς ( Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 2:15′), β) τον σφυγμό του μπορείτε να τον δείτε και μετρώντας τρία δάχτυλα από την αρχή του πίσω ποδιού εσωτερικά και βάζετε το χέρι σας στην μέσα πλευρά ( Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 2:25′) και γ) ο τρίτος τρόπος είναι στην μπροστινή πατούσα βάζετε δύο δάχτυλα ακριβώς μετά το μεσαίο μεγάλο μαξιλαράκι κι εκεί ελέγχετε τον σφυγμό ( Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 2:40′).   Ο τρίτος τρόπος είναι ο πιο δύσκολος γι’ αυτό και καλό είναι να έχετε κάνει από πριν τον έλεγχο όταν  ο σκύλος σας είναι σε υγιής κατάσταση, δηλαδή προληπτικά για ώρα ανάγκης, για να γνωρίζετε από πριν σε ποιο μέρος του σώματός του μπορείτε να ακούσετε τον σφυγμό του γιατί κάθε σκύλος διαφέρει.

  6. Κάντε συμπιέσεις στο στήθος ( Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 3:08′) : Εφόσον δείτε ότι δεν υπάρχει σφυγμός, τότε πρέπει να ξεκινήσετε αμέσως τις συμπιέσεις στήθους.  Φέρνετε το μπροστινό πόδι πίσω όπως στο βήμα , ακουμπάτε την παλάμη σας στο σημείο που ενώνει ο αγκώνας με το στήθος στο σημείο της καρδιάς, ενώνετε και το άλλο χέρι από πάνω και κλειδώνετε με τα δάχτυλα, τεντώνετε τα χέρια σας και ξεκινάτε έναν κύκλο με 30 συμπιέσεις  ( Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 3:28′). (Μπορεί να ακούτε 15 συμπιέσεις στο video αλλά από κάτω το διορθώνει σε 30).
  7. Δείτε τώρα πώς θα το κάνετε όλο μαζί ( Δείτε ακριβώς το παράδειγμα στο 3:48′) : Ξαπλώνετε τον σκύλο έτσι ώστε η καρδιά να κοιτάει προς το πάνω.  Κρατάτε σε ευθεία γραμμή το κεφάλι και τον λαιμό.  Ανοίγετε το στόμα για να τραβήξετε την γλώσσα.  Μετά κλείνετε το στόμα του καλά και σφραγίζετε με το στόμα σας την μύτη του και του δίνετε 5 αναπνοές. Ύστερα κάνετε 30 συμπιέσεις στο στήθος.  Δίνετε ξανά 2 αναπνοές και μετά 30 συμπιέσεις. Επαναλαμβάνετε άλλη μια φορά τον κύκλο (2 αναπνοές – 30 συμπιέσεις). Ελέγχετε τον σφυγμό ή σημεία ζωής μετά από 4 κύκλους ή περίπου κάθε λεπτό. Μπορείτε να συνεχίσετε έως 20 λεπτά την τεχνητή αναπνοή.  Όσο το συντομότερο έρθει ο κτηνίατρος τόσο το καλύτερο.

Αξεσουάρ για την ασφάλεια του σκύλου σας 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts