Ηλίαση και θερμοπληξία στα σκυλιά

Ηλίαση

Ποτέ μην αφήνετε το ζώο σας χωρίς τη συνεχή επίβλεψη σας. Μην παραμελείτε και μη ξεχνάτε το ζώο στον ήλιο, (ταράτσα, μπαλκόνι). Τα σκυλιά παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο. Τα κοντότριχα κυρίως σκυλιά με τις ανοιχτόχρωμες μύτες και τρίχωμα στα αυτιά είναι περισσότερο επιρρεπή στα εγκαύματα και στον καρκίνο του δέρματος. Περιορίστε την έκθεση των ζώων αυτών στον ήλιο, ιδιαίτερα στις μεσημεριανές και όλες τις ζεστές ώρες. Δεν είναι υπερβολή να κάνετε χρήση κάποιας αντηλιακής κρέμας πριν να βγείτε στον ήλιο. Επίσης λάβετε υπ’ όψη σας ότι τα τσιμέντα, τα χαλίκια, η άμμος απορροφούν την ζέστη και ιδιαίτερα η άσφαλτος που «ανάβει», είναι οι αιτίες ώστε οι πατούσες των σκύλων να καίγονται εύκολα, ιδιαίτερα αυτών των σκύλων που ζουν μέσα στο σπίτι.

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι μία εξαιρετικά επείγουσα ιατρική κατάσταση, απειλητική για τη ζωή, η οποία οφείλεται σε ανεπάρκεια ή σε δυσλειτουργία των θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Μην αφήνετε ποτέ μόνο του στο παρκαρισμένο αυτοκίνητό σας το ζώο σας. Τα σκυλιά που είναι μέσα στο αυτοκίνητο, μπορεί να πάθουν βλάβες με δυσάρεστες συνέπειες μέχρι και να πεθάνουν από την υπερβολική ζέστη. Ακόμη και στην περίπτωση που τα παράθυρα είναι λίγο ανοικτά, η θερμοκρασία στο αυτοκίνητο ξεπερνάει εύκολα τους 40 βαθμούς μέσα σε λίγα λεπτά.

Κάθε σκύλος έχει την δυνατότητα να διατηρεί σταθερή την εσωτερική του θερμοκρασία (38,6+/-0,6 0C) με τη βοήθεια θερμορρυθμιστικών μηχανισμών. Τα σκυλιά μπορούν να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους μόνο μέσω της αναπνοής, με το να εκπνέουν το ζεστό αέρα και να εισπνέουν δροσερό. Κατά την θερμοπληξία η θερμοκρασία του σώματός του αυξάνεται ανεξέλεγκτα και απότομα, ενώ παράλληλα σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός της απώλειας θερμότητας. Η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει δραματικά και μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι όλα τα ηλικιωμένα σκυλιά, τα κουτάβια, τα σκυλιά με πολύ τρίχωμα. Επίσης κάποιες ράτσες με κοντό ρύγχος, όπως τα μπουλντόγκ, γαλλικά μπουλντόγκ, μπόξερ.

Συμπτώματα θερμοπληξίας:

  •  Βαρύ λαχάνιασμα
  •  Άφθονο σάλιο
  •  Ταχυπαλμία
  •  Ερυθρά ούλα ή γλώσσα
  •  Λήθαργος
  •  Έλλειψη συντονισμού
  •  Απροθυμία ή ανικανότητα να σηκωθεί
  •  Εμετός
  •  Διάρροια
  •  Αφασία

Πρώτες βοήθειες

Με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος μετακινήστε τον/την σε σκιερό και δροσερό μέρος και τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον κτηνίατρό σας.Αν δεν βρίσκετε κτηνίατρο ακολουθήστε τα παρακάτω μέτρα για την άμεση αλλά σταδιακή μείωση της σωματικής θερμοκρασίας του σκύλου ή της γάτας:

-Βρέξτε το σώμα με άφθονο νερό –ΟΧΙ παγωμένο ειδάλλως θα πάθει σοκ.

-Βάλτε το ζώο ήρεμα μέσα στο μπάνιο και βρέξτε το με το ντους ή

-Βάλτε σε ψεκαστήρα δροσερό νερό και ψεκάστε το κοντά σε ανεμιστήρα

-Δώστε μικρές ποσότητες δροσερού νερού (όχι παγωμένου).

Προσοχή! Πρέπει να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία σταδιακά, για να μην το πιάσει ρίγος.

Μόλις το ζώο συντροφιάς επανέλθει το πάμε αμέσως στον κτηνίατρο.

Πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία είναι τα ζώα με κοντή και πλακουτσωτή μουσούδα, παχύσαρκα, μυώδη, μακρύτριχα, γέρικα αλλά και πολύ νεαρά, όπως επίσης τα κουτάβια και τα γατάκια. Τέλος, όσα ζώα παίρνουν φάρμακα ή υποφέρουν από κάποια ασθένεια.

 

Πηγή :www.patris.gr

 

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts