Τα σκυλιά μπορούν να βιώσουν την κατάθλιψη ακριβώς όπως και οι άνθρωποι. Το θέμα είναι πώς θα το καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει κατάθλιψη. Το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι η αλλαγή συμπεριφοράς. Θα μου πείτε “Τι πρωτότυπο! Για τα πάντα μπορεί να αλλάξει η συμπεριφορά ενός σκύλου…”. Σωστά. Γι’ αυτό και το πρώτο που πρέπει να κάνει ένας σκύλογονιός είναι όταν δει μεγάλες αλλαγές στον σκύλο του να τον πάει στον κτηνίατρο για να τον εξετάσει μήπως είναι άρρωστος, δεν είναι καλά στην υγεία του. Γιατί η αλλαγή συμπεριφοράς σε έναν σκύλο μπορεί να σημαίνει και πόνος ή ενόχληση ή ότι δεν νιώθει καλά σωματικά.
Τι γίνεται όμως όταν δεν νιώθει καλά ψυχολογικά;
Για παράδειγμα, δεν θα ενθουσιαστεί τόσο όταν του δείξετε το αγαπημένο του παιχνίδι. Θα φάει την λιχουδιά με το ζόρι. Δεν θα τρέξει αμέσως όταν ακούσει το λουρί του και εσάς να του λέτε “Πάμε βόλτα”. Θα έρθει ίσως με ένα ύφος σα να λέει “Άντε πάμε, αφού το θες εσύ…”. Θα του κοπεί η όρεξη αισθητά. Θα προτιμά να μένει μόνος του απομονωμένος σε μια γωνία ή σε άλλο δωμάτιο μακριά από κόσμο. Αυτά είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι ο σκύλος σας δε νιώθει καλά. Κι αφού έχετε πρώτα αποκλείσει οποιαδήποτε περίπτωση ασθένειας ή ενόχλησης στο σώμα του μετά από εξέταση κτηνιάτρου, τότε δεν μένει να καταλήξετε πως είναι στενοχωρημένος, μελαγχολικός, έχει κατάθλιψη.
Ωραία. Και τι κάνουμε τώρα;
Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ανατρέξετε στην μνήμη σας κάποιο πρόσφατο γεγονός ή συμβάν, ακόμα κι ένα που έγινε κι ένα μήνα πριν, που μπορεί να είναι η αιτία αλλαγής της συμπεριφοράς του σκύλου σας. Μπορεί να είναι ένα γεγονός που τον τάραξε. Μια μεγάλη αλλαγή μέσα στην οικογένεια ή στο σπίτι. Μια αλλαγή στην καθημερινότητά του.
Για παράδειγμα, μια σκυλίτσα έπεσε σε κατάθλιψη όταν ο μεγάλος γιος μιας οικογένειας πέρασε στο πανεπιστήμιο και χρειάστηκε να φύγει μακριά από το σπίτι για να σπουδάσει. Τον πρώτο καιρό, η σκυλίτσα τον έψαχνε σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Τον περίμενε στην πόρτα να επιστρέψει. Της έλειπε. Τον περίμενε. Πιθανότατα πίστεψε ότι δεν θα τον ξαναδεί. Κι αυτό της στοίχησε. Σας θυμίζει κάτι;
Με την πάροδο του χρόνου, κοιμόταν περισσότερο και έχασε το ενδιαφέρον της για παιχνίδι, φαγητό και κοινωνικοποίηση. Η σκυλίτσα είχε πέσει σε μια βαθιά κατάθλιψη.
Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη σε έναν σκύλο;
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι:
- η απώλεια ενός συντρόφου ζώου ή ατόμου,
- η μετακόμισή του σε νέο σπίτι,
- η αλλαγή προγράμματος,
- η μοναξιά ή
- μια άνευ προηγουμένου έλλειψη προσοχής (για παράδειγμα, όταν φτάνει ένας νεοεισερχόμενος ή εμφανίζεται μια κρίση στην οικογένεια).
- Τα σκυλιά μπορούν επίσης να αντιδράσουν στην κατάθλιψη των κηδεμόνων τους με τον ίδιο τρόπο. Να πάθουν δηλαδή κατάθλιψη κι αυτά.
- Άλλοι παράγοντες που την προκαλούν είναι η κακοποίηση, η παραμέληση, ο πόνος, η γήρανση, ακόμη και οι εποχιακές αλλαγές.
Ποια είναι τα σημάδια κατάθλιψης σε έναν σκύλο;
- υπερβολικός ύπνος,
- ελάχιστο ή καθόλου ενδιαφέρον για παιχνίδι ή άσκηση,
- απώλεια όρεξης ή υπερκατανάλωση τροφής,
- χαμηλά επίπεδα ενέργειας,
- αποσυρόμενη συμπεριφορά,
- κρυμμένη ουρά και θαμπά μάτια και
- κατούρημα ή ζημιές στο σπίτι.
- Μερικά σκυλιά γίνονται ταραγμένα και ανήσυχα όταν πιέζονται και δεν μπορούν να ηρεμήσουν. Το κύριο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι μια αλλαγή στη συμπεριφορά, είτε συμβαίνει ξαφνικά είτε σταδιακά. Πριν όμως καταλήξετε στο συμπέρασμα της κατάθλιψης, επισκέπτεστε πρώτα τον κτηνίατρο για έναν έλεγχο.
Πώς θα ξεπεράσει ο σκύλος σας την κατάθλιψη;
- Με πολλή αγάπη,
- φροντίδα,
- άσκηση γιατί ως γνωστόν η άσκηση βοηθά και στην βελτίωση της ψυχικής υγείας. Όχι μόνο της σωματικής. Βόλτες δηλαδή και τρέξιμο αν είναι εφικτό.
- Κοινωνικοποίηση. Να συναναστραφεί δηλαδή και με άλλα σκυλιά για να ξεχαστεί και να παίξει μαζί τους. Ακόμα κι αν δεν παίξει δεν έχει σημασία. Και μόνο που θα έρθουν κοντά, θα μυριστούν, θα γνωριστούν, κάνει καλό.
- Καλή διατροφή,
- Και μασάζ. Κάντε του μασάζ, μαλάξεις σε όλο του το σώμα. Αυτό θα τον ηρεμήσει, θα τον χαλαρώσει και θα νιώσει καλύτερα.