Τι είναι πιο υγιεινό; Πρωτεΐνη ή δημητριακά;

τα σκυλονέα της Μάρσας

Ερώτηση : Γεια σας και πάλι. Έχω άλλη μια ερώτηση για εσάς. Λοιπόν.
Ο σκύλος μου είναι στειρωμένος. Του δίνω τροφή light. Πιο συγκεκριμένα τη sam’s field.
Έχω λοιπόν την εξής ερώτηση. Όταν θέλουμε να χάσει βάρος ένα σκύλος πρέπει η πρωτεΐνη της να είναι πόση.
Έχω ακούσει διάφορα. Άλλοτε ότι πρέπει να έχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερα δημητριακά, άλλοτε το αντίθετο. Τι ισχύει επιτέλους; Σας ευχαριστώ και πάλι. Με εκτίμηση – Νίτσα

Απάντηση : Τα σκυλιά χρειάζονται απαραίτητα αμινοξέα που βρίσκονται σε πρωτεΐνες για την σωστή φυσική τους κατάσταση. Ωστόσο, οι κτηνίατροι συνιστούν μικρότερη ποσότητα πρωτείνης σε σκύλους που έχουν πρόβλημα στους νεφρούς ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σκυλί μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα πρωτεΐνης που χωνεύεται και απορροφάται ταυτόχρονα για να “επισκευάσει” και να διατηρήσει τους μυς και άλλους ιστούς σε καλή κατάσταση. Η επιπλέον ποσότητα απορρίπτεται, πράγμα που σημαίνει ότι διασπάται και καίγεται για ενέργεια ή αποθηκεύεται ως λίπος.

Ένα σημάδι που μπορεί να σας δείξει ότι το σκυλάκι σας έχει καταναλώσει περισσότερη (υπερβολική) ποσότητα πρωτεΐνης από αυτή που απαιτείται για τον οργανισμό του, είναι τα πολύ κίτρινα ούρα του. Δεν είναι απόλυτο αλλά είναι πιθανό να είναι αυτή η αιτία. Όπως επίσης κι αν κερδίζει βάρος αισθητά. Καλό είναι σε αυτές τις περιπτώσεις να εξετάσετε το φαγητό του αν έχει μεγάλες ποσότητες πρωτείνης. Σε αυτήν την περίπτωση, αφού πρώτα το συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τροφή με λιγότερη πρωτεΐνη.

Απ’ την άλλη πλευρά, είναι εξίσου επικίνδυνο για την υγεία του αν του δώσετε πολύ μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης από αυτή που έχει ανάγκη. Τα σκυλιά χρειάζονται πρωτεΐνες για να παρέχουν ενέργεια και να δημιουργούν ισχυρούς μύες, οστά και αρθρώσεις.

Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή, η Ένωση Αμερικανών Επιθεωρητών Ελέγχου Τροφίμων απαιτεί από τα τρόφιμα για ενήλικους σκύλους να περιέχουν τουλάχιστον 18 τοις εκατό ακατέργαστη πρωτεΐνη σε ξηρή βάση.

Τα τρόφιμα για την ανάπτυξη κουταβιών και θηλάζουσες μητέρες έχουν ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό πρωτεΐνης ξηρής ουσίας 22,5%.

Και πάλι, θα πρέπει να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας πει πόση πρωτεΐνη συνιστάται για το στάδιο ζωής και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι σημαντική η ποσότητα πρωτεΐνης στη δίαιτα ενός σκύλου, αλλά η αφομοιωσιμότητα και η βιοδιαθεσιμότητα των αμινοξέων. Συχνά, οι τροφές για σκύλους με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν πρωτεΐνες που δεν είναι ούτε εύπεπτες ούτε βιοδιαθέσιμες για το σκυλί σας. Αυτό θα το καταλάβετε, ότι δηλαδή δεν έγινε σωστή ζύμωση της πρωτεΐνης από την τροφή, από τα περιττώματά του που έχουν μια έντονη δυσοσμία. Όταν η πρωτεΐνη δεν αφομοιώνεται σωστά και δεν είναι εύπεπτη, τότε ο οργανισμός του σκύλου δεν κερδίζει τίποτα γιατί πάει κατευθείαν στα περιττώματα. Άρα μιλάμε πάντα για την ποιότητα της πρωτεΐνης. Αυτό έχει πρωταρχική σημασία.

Μια σωστή τροφή περιέχει μείγμα ζωικών και φυτικών πρωτεϊνών που παρέχουν στα σκυλιά την υψηλότερη ποσότητα απαραίτητων αμινοξέων. Το βόειο κρέας, το αρνί και τα πουλερικά δεν παρέχουν τη βέλτιστη αναλογία βιοδιαθέσιμων αμινοξέων από μόνα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ποιοτικές εμπορικές τροφές σκύλων, υψηλής ποιότητας, περιλαμβάνουν συνήθως πρόσθετες πηγές πρωτεϊνών, όπως ψάρια και ιχθυάλευρα, αυγά, ζωικά υποπροϊόντα και φυτικές πρωτεΐνες, όπως γλουτένη σίτου ή αραβοσίτου. Μια τέτοια μεγάλη ποικιλία πηγών πρωτεϊνών εξασφαλίζει ότι το σώμα τους θα χρησιμοποιήσει πραγματικά τα απαραίτητα αμινοξέα και θα λάβει καλύτερη συνολική διατροφή.

Τώρα, όσον αφορά για δημητριακά ή πρωτεΐνη. Ενώ η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό μέρος της διατροφής του σκύλου σας, η πρωτεΐνη από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζονται για τη γενική υγεία του σκύλου σας. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι πιο υγιεινές τροφές για σκύλους εξισορροπούν τις πρωτεϊνικές πηγές με υγιείς πηγές ινών, όπως κόκκους, φρούτα και λαχανικά, υγιή λίπη και βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Μεταξύ άλλων, αυτά τα πρόσθετα συστατικά παρέχουν ενέργεια, βοηθούν στην πέψη, ενισχύουν και προστατεύουν τις αρθρώσεις, διευκολύνουν την απορρόφηση βιταμινών και ανόργανων συστατικών και συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των δοντιών.

Εν κατακλείδι, όταν αγοράζετε μια σκυλοτροφή θα πρέπει να κοιτάζετε τα συστατικά και την διατροφική σύνθεση της τροφής. Οι πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας θα πρέπει να είναι υψηλές στον κατάλογο, αλλά και οι ποιοτικές πηγές σπόρων ή λαχανικών και λιπών. Οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα πρέπει να ολοκληρώσουν τη λίστα. Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι το σκυλάκι σας τρώει μια υψηλής ποιότητας τροφή για σκύλους που δεν θα προσφέρει μόνο ένα συστατικό, αλλά όλη τη διατροφή που χρειάζεται για να το βοηθήσει να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Σου άρεσε το άρθρο; Μοίρασέ το στους φίλους σου
fb-share-icon20
Tweet 20

Related posts